Uzvaras parkā cer iedegt svecītes Lāčplēša dienā

Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks norāda, ka šobrīd pašvaldība pieturas pie sākotnējā plāna pabeigt parka atjaunošanas pirmo kārtu līdz valsts patriotisma svētkiem novembrī un jau Lāčplēša dienā pulcēt iedzīvotājus Uzvaras parka simtgades svētku koncertam. Parkā paredzēta svecīšu nolikšana Pirmā pasaules kara brīvības cīņās kritušo latviešu karavīru godināšanai, kas cīnījās par Latvijas neatkarību.
©Dmitrijs Suļžics/MN

Sola Uzvaras parka pieejamību ikvienam jau novembrī

"Uzvaras parka kontekstā vēsturei ir liela nozīme, un mūsu uzdevums ir atgūt tā agrāko vērtību Latvijas iedzīvotāju prātos - starpkaru periodā tas tika izveidots kā uzvaras laukums par godu uzvarai pār bermontiešiem. Tāpēc nav lielākas dāvanas mūsu tautai kā šajā vēsturiskajā vietā jau Lāčplēša dienā godināt kritušos karavīrus, kas atdevuši savu dzīvību, lai mēs dzīvotu brīvā valstī un savā zemē. Ja pēkšņi laikapstākļi neliks šķēršļus darbu pabeigšanai, tad parks būs pieejams ikvienam jau šā gada novembrī un mums būs iespēja Lāčplēša dienā nolikt svecītes uz parka tilta platajām margām," norāda Rīgas vicemērs Edvards Ratnieks.

Vienlaikus parks ikdienā būs iedzīvotājiem un viesiem nozīmīga kopā būšanas vieta ar labiekārtotu vidi kultūras, rekreācijas un sporta iespējām. Jau šobrīd Uzvaras parkā pabeigta lielākā daļa iecerēto labiekārtošanas darbu ainaviskās daļas veidošanā.

Pilnībā pārveidots kādreizējais betona baseins uz upes veidolu, bet nākotnē to plānots savienot ar netālu esošo Mārupīti. Izveidota 0,5 ha ūdenstilpe. Uzvaras parks būs papildināts ar diviem jauniem gājēju tiltiem. Notiek parka celiņu izbūve, pakāpeniska apstādījumu veidošana.

Uzvaras parka labiekārtošanas koncepcija paredz darbus veikt divos posmos. Pirmajā posmā tiek veidota parka ainaviskā daļa deviņu hektāru platībā ar aptuveni 0,5 hektāru lielu ūdenstilpi un ar labiekārtotu krastu un izbūvētiem tiltiņiem.

Tiek izbūvēti slēpošanas/skrituļošanas celiņi viena kilometra garumā un tilti un tuneļi, lai nekrustotos ar gājēju celiņiem. Projekta gaitā paredzēts iebūvēt batutus, šūpoles un smilšu kastes bērniem, bet pieaugušajiem un jauniešiem - galda tenisa galdus, dambretes galdus.

Tiks izveidota arī ainaviska skeitborda trase un ielu vingrošanas elementi. Teritoriju labiekārtos, uzstādot jaunus soliņus, velo statīvus, atkritumu tvertnes, kā arī nomainot apgaismojumu. Kopumā parkā tiks izveidoti apstādījumi ar 1500 jauniem kokiem, krūmiem un citiem augiem.

Uzvaras laukuma statusu šī vieta ieguva pēc Pirmā pasaules kara par godu uzvarai pār Bermonta armiju. Pirmās neatkarības laikā laukumam tika izstrādātas skices, kas paredzēja izveidot monumentālu stadionu, kas pēc sava lieluma būtu pielīdzināms tā laika Berlīnes Olimpiskajam stadionam. Parkā notikuši pat dziesmu svētki, šajā vietā tika plānots izveidot arī pastāvīgu estrādi dziesmu svētku norisei, kā arī īpaši labiekārtot militārām parādēm. Otrais pasaules karš un okupācija šīs ieceres apturēja un pārveidoja atbilstoši totalitārisma režīmam un tā ideoloģijai.

Līgums par parka labiekārtošanu ir spēkā līdz šā gada 23. novembrim, toties tiek darīts viss iespējamais, lai parku varētu atvērt pirms līguma termiņa beigām uz Latvijai un parkam nozīmīgo svētku datumu - 11. novembri, uzsvēra E. Ratnieks.

Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinatore Solvita Brence-Kauste "Neatkarīgo" informēja, ka vienīgie precizējumi šajā projektā ir, ka ielu vingrošanas elementus uzstādīs pavasarī. Un arī visi teritorijas apzaļumošanas darbi pilnā apmērā noslēgsies pavasarī.

Darbi Uzvaras parkā turpināsies arī nākamgad

Kopējais projekta "Uzvaras parka atjaunošana un teritorijas labiekārtošana" pirmās kārtas finansējums ir 7 695 900 eiro. Šā gada 14. jūnijā Rīgas dome apstiprināja minētā finansējuma piešķiršanu projektam, paredzot, ka seši miljoni eiro tiks ņemti kā aizņēmums Valsts kasē, liecina publiski pieejamā Rīgas pašvaldības informācija.

Paredzēts, ka parka ainaviskās daļas labiekārtošana tiks pabeigta šī gada laikā. Būvdarbu veic PS "Aidaco Group".

Rīgas pašvaldības mājaslapā “riga.lv” atrodamā informācija par Uzvaras parka labiekārtošanas projektu vēsta, ka ir paredzēta gan slēpošanas trase, kuru izmantot ziemā, gan skrituļošanas trase, kuru varēs izmantot vasarā (1 km garumā ar virāžu un 890 m garumā bez virāžas).

2023. gadā ir plānots vairākās parka vietās no masīvkoka izveidot bērnu rotaļu iekārtas, kā arī ieplānota smilšu laukuma izbūve mazākajiem parka apmeklētājiem. Nākamajā kārtā aktīvajā parka daļā plānots izveidot arī ūdens rotaļu laukumu, un šāds risinājums būtu pirmais Latvijā. Tāpat projekts paredz labierīcību izbūvi. Projekta gaitā plānots izbūvēt unikālu ainavisku skeitborda laukumu.

Pirmās kārtas projekta ietvaros šobrīd jaunu ēku būvniecība nav plānota, bet būs saglabāts slēpju nomas punkts. Parka teritorijā plānots uzstādīt galda tenisa galdus, atsevišķus ielu vingrošanas rīkus, šaha galdus. Paredzēts, ka ar jogu varēs nodarboties zālienā ūdenstilpes krastos.

Projekta otrās kārtas laikā paredzēta strītbola zonas izbūve. Pašlaik vēl tiek plānota otrā kārta, kuras gaitā varētu tikt izveidots multifunkcionālais laukums. Parks būs sadalīts divās zonās - aktīvajā un ainaviskajā.

Šogad notiks projektēšanas darbi satiksmes organizācijai - gājēju pārejām un autostāvvietām, kas varētu tikt izvietotas Hermaņa ielas sarkanajās līnijās.

Konsultējoties ar skriešanas entuziastiem, tika saņemts viedoklis, ka īpašs segums skriešanai nav primāri nepieciešams, jo vairākums izmanto specializētus apavus un pašvaldība šogad plāno veikt seguma atjaunošanas darbus stadionā Ojāra Vācieša ielā 2.

Otrajā kārtā plānots izvietot trenažierus senioriem un personām ar īpašām vajadzībām. Parkā būs izveidots veloceliņš (plānā tas nosaukts par Kūfalta ceļu), kas savienos parku ar ārpus parka esošo celiņu tīklu. Dušas pašlaik netiek plānotas, bet parka teritorijā ir plānots uzstādīt ūdens brīvkrānus.

Projekta gaitā tiks veikti plaši apstādījumu ierīkošanas darbi: iestādīs 167 lapu kokus, 240 skuju kokus, 1170 lapu krūmus, ziemcietes, graudzāles un ūdensaugus.

Projekta izmaksas plānotas 10 miljoni eiro.

Projekta pirmo kārtu paredzēts pabeigt līdz šā gada 11. novembrim, bet otro kārtu realizēs 2024. gadā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā