Kas tāds var notikt Rīgas centrā – atkal postīts taktilais Brīvības piemineklis

Nodibinājums "Fonds "Nāc līdzās!"" ar ziedotāju atbalstu pērn izveidojis taktilu miniatūru bronzas Brīvības pieminekli, kas paredzēts neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem. Tas novietots netālu no Brīvības pieminekļa Rīgā. Diemžēl piemineklis 4. decembrī jau ne pirmo reizi cietis no vandaļu uzbrukuma – tam nolauzts obelisks.
©Mārtiņš Zilgalvis/F64

Pieminekļa izveides radošajā komandā strādāja tēlnieks Ivars Miķelsons, kurš izveidoja bronzas miniatūru mērogā 1:50, arhitekte Ilze Rukmane-Poča, Brīvības pieminekļa un Rīgas brāļu kapu padomes priekšsēdētājs Valdis Zatlers un "Fonda "Nāc līdzās!"" valdes priekšsēdētāja un idejas autore Sarma Freiberga. Tas tapis ar Borisa un Ināras Teterevu fonda finansiālu atbalstu.

Kā "Neatkarīgajai" pastāstīja sabiedrisko attiecību speciāliste Dagnija Dižbite-Svarinska, kura pirms pieminekļa atklāšanas palīdzējusi fondam, "Nāc līdzās!", daudzās pasaules valstīs ir prakse, ka ievērojamākās arhitektūras būves vai pieminekļi ir atveidoti miniatūrā formātā, lai tos ar taustes palīdzību varētu "redzēt" neredzīgi cilvēki, kuri citādi tos var tikai iztēloties. Latvijā Brīvības piemineklis miniatūrā bija pirmais šāda veida taktilais objekts, kas pilnībā identisks oriģinālam.

Taktilais Brīvības piemineklis tika atklāts 2022. gada 18. novembrī Brīvības laukumā iepretim Kārļa Zāles veidotajam oriģinālam.

Cerēja, ka kalpos 100 gadu, bet neizturēja pat vien

Freiberga par notikušo vandalismu pavēstījusi emocionālā ierakstā sociālajā tīklā "Facebook":

"Pilnīgi neticami, ka kas tāds var notikt Rīgas pašā sirdī - Brīvības laukumā, kur it kā dežurē pašvaldības policisti. Man šovakar grūti atrast vārdus šim vandalismam un tam, ka esam tik nevarīgi nosargāt savas vērtības. Ja lielo pieminekli nevar nolauzt, tad simboliski to var demonstrēt ar mazo. Tas nav tikai vara sakausējums - tas ir taktilais BRĪVĪBAS PIEMINEKLIS! Tas ir mākslas darbs un simbols brīvībai un neatkarībai! Ja to nespējam nosargāt, tad ko?

Pie tam vandalisms jau atkārtojas otro reizi!

Šis notikušais tik spilgti apliecina pilsētas sargu nevarību.

Es tiešām nezinu, kā šo pavēstīt māksliniekam - tēlniekam, kam šis bija sirds darbs, kas prasīja lielu, atbildīgu un smalku, līdzīgi juvelierim, darbu?

Kad mēs kā radītāji nodevām šo par tautas ziedojumiem radīto mazo Brīvības pieminekli Rīgas pilsētai, pat domās nepieļāvu, ka kas tāds var notikt. Atceros - pie sevis nodomāju: ja kara nebūs, tad jau piemineklis kalpos 100 gadus.

Bet Rīgā viss ir citādi, karš nav nepieciešams, lai visu nopostītu."

Postītāji - vīrietis un divi jaunieši

1. decembrī neilgi pirms pulksten 18 Rīgas centrā, apsekojot Brīvības laukumu, Rīgas pašvaldības policijas Operatīvās vadības un drošības uzraudzības pārvaldes darbinieki ievēroja, ka ir nolauzts taktilā Brīvības pieminekļa obelisks. Informācija nekavējoties tika nodota videonovērošanas centra darbiniekiem, kuri, pārskatot kameru ierakstus, identificēja trīs personu kompāniju, ziņo aģentūra LETA.

Caurskatot videonovērošanas kameras ierakstus, policijas darbiniekiem izdevās noskaidrot kompānijas iespējamo došanās virzienu, un jau pēc pāris minūtēm Raiņa bulvāra un 13. janvāra ielas krustojumā vainīgās personas tika aizturētas. Starp aizturētajiem bija 33 gadus vecs vīrietis, kā arī 19 un 20 gadus veci jaunieši.

Sarunas laikā personas savu vainu acīmredzamā nodarījumā neatzina.

Pēcāk aizturētie tika nogādāti Valsts policijas iecirknī kriminālprocesa sākšanai.

Taktilais Brīvības piemineklis cietis ne pirmoreiz. Šā gada 4. maijā vairāki jaunieši sabojājuši taktilā Brīvības pieminekļa statuju, nolaužot vienu no elementiem - goda sardzes figūriņu. Policija toreiz pārskatīja videonovērošanas kameru ierakstus, kuros tika identificēta pusaudžu kompānija, kas varētu būt vainojama nodarījumā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā