7 produktu grupas, kuras dietologs iesaka ēst katru nedēļu

Uzturs 24.aprīlis
 
pexels.com
Dietologs Duans Mellors atklāj, kurus produktus nepieciešams ēst ik nedēļu, lai būtu veseli. Viņš norāda, ka viens no galvenajiem veselīga uztura stūrakmeņiem ir dažādība. Ēdot vienus un tos pašus produktus ik dienu, domājot, ka tie ir veselīgi, mēs sev nodarām tikai pāri. Dietologs aicina savu uzturu dažādot, iekļaujot maltītēs dažādus veselīgus un uzturvielām bagātus produktus. Lūk, ko dietologs iesaka likt uz šķīvja katru nedēļu!

pexels.com

1. Krāsaini dārzeņi

Kas saprotams ar vārdiem krāsaini dārzeņi? Dietologs norāda, ka ikvienam zināms, ka nepieciešams ēst dārzeņus katru dienu. Tomēr viņš norāda, ka vien retais ik dienu ēd dažādus dārzeņus. Svarīgi ir neēst katru dienu vienus un tos pašus dārzeņus, jo tādējādi organisms uzņem vien daļu vērtīgo uzturvielu, ko var sniegt dārzeņi. Svarīgi ir ievērot dažādību un neēst vienmēr, piemēram, tikai gurķus un tomātus, bet uzturā iekļaut arī papriku, brokoļus, kāpostus u.c. "Mēģiniet ēst divus līdz trīs dažādus dārzeņu veidus, mainiet salātus un sakņaugus, lai uzņemtu dažādus fitoelementus."

unsplash.com

2. Liesi olbaltumvielu avoti

Dietologs uzskata, ka mums vajadzētu katru dienu ēst kādu liesu olbaltumvielu produktu, lai palīdzētu atjaunoties un augt muskuļiem. Tāpēc viņš iesaka ēst vistas gaļu, tītaru, zivis un liesu sarkano gaļu, tāpat arī pupiņas un citus pākšaugus.

unsplash.com

3. Pākšaugi

Dietologs iesaka ik dienu ēst arī dažādus pākšaugus. Vienu dienu ēdiet pupiņas, citu dienu zirņus, nākamo dienu uz šķīvja lieciet lēcas. Pākšaugus var pagatavot dažādos veidos, kā rezultātā vienmēr iegūt jaunas garšas, lai tie neapniktu. Ēdot pākšaugus, uzņemsiet vērtīgās šķiedrvielas un tās palīdzēs uzturēt veselīgu zarnu mikrobiomu.

unsplash.com

4. Augļi un ogas

Dietologs norāda, ka katru dienu ir svarīgi ēst augļus un ogas, jo tie palīdz nodrošināt organismu ar šķiedrvielām, minerālvielām, fitoelementiem un vitamīniem. Eksperts min, ka nav būtiski vai ēdat saldētus, vai svaigus augļus, abi būs veselīgi. Tāpat ieteicams ne katru dienu ēst vienus un tos pašus augļus un ogas, bet dažādot savu uzturu.

unsplash.com

5. Graudaugu produkti

Viens no veidiem, kā uzņemt dienā nepieciešamo šķiedrvielu daudzumu, ir ēst dažādus graudaugu produktus. Dietologs iesaka ēst putras, pilngraudu maizi.

unsplash.com

6. Rieksti

Rieksti ir šķiedrvielu un veselīgo tauku avots. Pētījumi ir parādījuši, ka tiem, kas katru nedēļu patērē piecas vai vairāk porcijas riekstu, ir mazāks sirds un asinsvadu slimību risks nekā tiem, kuri katru mēnesi apēd mazāk nekā vienu riekstu porciju. Svarīgi ir pievērst uzmanību tam, lai rieksti nebūtu sālīti vai saldināti. Tāpat ieteicams ievērot mērenību un dienā apēst vien saujiņu riekstu.

unsplash.com

7. Treknas zivis

Papildus iepriekš nosauktajām produktu grupām dietologs iesaka katru nedēļu apēst vismaz vienu porciju (140 g) treknu zivju. Ieteicamās zivis: lasis, sardīnes, skumbrija. Treknās zivis būs labs omega-3 taukskābju avots, kas ir svarīgs labai sirds un smadzeņu veselībai.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija