Covid-19 Onkoloģijas centrā: Austrumu slimnīca vēža pacientus turpinās ārstēt

Satraukumu radījusi ziņa, ka Rīgas Austrumu slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā vairāk nekā divdesmit pacientiem, kā arī centrā strādājošajiem mediķiem un atbalsta personālam atklāts Covid-19.
OPERĀCIJAS. Daļai Latvijas Onkoloģijas centra pacientu turpmāk operācijas tiks veiktas stacionārā “Gaiļezers” ©Vladislavs Proškins/F64

Rīgas Austrumu slimnīca paziņojusi, ka visi onkoloģiskie pacienti arī turpmāk saņems viņiem paredzēto un nepieciešamo ārstēšanu Latvijas Onkoloģijas centrā vai stacionārā “Gaiļezers”.

Covid-19 onkoloģijas nodaļā

Masveida saslimšana ar Covid-19 vienā no Latvijas Onkoloģijas centra nodaļām atklāta, veicot plānveida Covid-19 skrīningu. Latvijas Onkoloģijas centra 4. abdominālās ķirurģijas nodaļā Covid-19 infekcija tika atklāta 21 pacientam, kā arī nodaļā strādājošajiem mediķiem un atbalsta personālam.

Ņemot vērā šos datus un lai pasargātu onkoloģiskos pacientus un personālu, kā arī nepieļautu Covid-19 infekcijas tālāku izplatību, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Operatīvās vadības grupa pieņēma lēmumu

uz laiku slēgt abdominālās ķirurģijas nodaļu un veikt visus nepieciešamos epidemioloģiskos pasākumus,

lai onkoloģiskiem pacientiem arī turpmāk nodrošinātu visu nepieciešamo medicīnisko palīdzību - operācijas, diagnostiskos izmeklējumus, ārstu konsultācijas un konsīlijus.

Rīgas Austrumu slimnīcas speciāliste Ilga Namniece pastāstīja, ka 4. abdominālās ķirurģijas nodaļas pacientiem, kam nepieciešama turpmāka ārstēšanās stacionārā - tā tiks nodrošināta, proti, ārstēšanas procesa nepārtrauktības nodrošināšanai daļu no šīs nodaļas pacientiem uzņēmusi, ārstē, izmeklē un operē stacionāra “Gaiļezers” Vispārējās un neatliekamās ķirurģijas klīnika, kuras speciālisti ir kvalificēti onkoloģiskās palīdzības sniegšanā.

Vēža pacientiem ārstēšanu nepārtrauks

Slimnīcā norāda, ka onkoloģiskajiem pacientiem arī turpmāk tiks nodrošināta visa nepieciešamā medicīniskā palīdzība stacionārā un ambulatorā veidā. Slimnīcas mediķi turpina sniegt onkoloģiskajiem pacientiem ķīmijterapiju, bioloģisko medikamentu terapiju, dzīvībai svarīgo orgānu aizstājējterapiju, staru terapiju un dienas stacionāra pakalpojumus hematoloģijā.

SLIMNĪCAS vadība uzsver, ka onkoloģijas pacienti nepieciešamo ārstēšanos turpinās saņemt / Vladislavs Proškins/F64

Rīgas Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis tomēr norāda, ka būtiska Covid-19 pacientu pieplūduma dēļ Rīgas Austrumu slimnīcas kapacitāte drīz būs izsmelta. Pašlaik Austrumu slimnīcā 70 procenti no Covid-19 pacientu ārstēšanai paredzētajām gultām ir aizņemtas. Līdzīgi kā citās slimnīcās, kuras uzņem Covid-19 pacientus, arī Rīgas Austrumu slimnīcā, lielākajā Latvijas stacionārā, nodrošināt ārstēšanu vēl lielākam Covid-19 pacientu skaitam traucē nevis tas, ka slimnīca nevarētu izveidot vēl papildu gultas, bet tieši mediķu trūkums. Slimnīcai arī pirms Covid-19 ārkārtas situācijas trūka cilvēkresursu, taču tagad daļa mediķu ir paši saslimuši ar Covid-19, bet daļa nonākuši karantīnā, jo bijuši kontaktā ar Covid-19 slimniekiem. Pašlaik slimnīcā ar Covid-19 ir saslimuši vairāk nekā simt darbinieki, no tiem divas trešdaļas ir aprūpes personāls.

Paeglītis arī pastāstīja, ka Latvijas Onkoloģijas centra nodaļa, kurā atklāts Covid-19 uzliesmojums, pašlaik pārveidota par Covid-19 nodaļu. Tos pacientus, kurus varēja, ārsti ir izrakstījuši uz mājām. Lai arī slimnīcā norāda, ka medicīniskā palīdzība onkoloģijas pacientiem tiek turpināta, tomēr vairākiem pacientiem, kuriem tas bija iespējams, operācijas pārceltas par divām nedēļām.

Vēža pacienti - riska grupa

Rīgas Austrumu slimnīcas Ķīmijterapijas un hematoloģijas klīnikas vadītāja profesore Sandra Lejniece norāda, ka onkoloģiskajiem pacientiem, tāpat kā pārējiem cilvēkiem, nav iespējams prognozēt, kuram Covid-19 infekcija būs bez klīniskām izpausmēm, bet kuram attīstīsies elpošanas nepietiekamība un citu orgānu bojājums. Tomēr pacienti ar vēzi tiek uzskatīti par ļoti “ievainojamiem” jeb augsta riska pacientiem, jo viņiem ir vairāki riski vienlaikus - lielāks risks inficēties, lielāks dzīvības apdraudējums un arī mirstības risks, kā arī lielāks risks slimot smagi un nokļūt intensīvās terapijas nodaļā. Skaidrojumā pacientiem un sabiedrībai ārste norāda, ka pašlaik mediķi seko zinātniskajām publikācijām un jaunākajiem datiem par iespējamiem faktoriem, kas vēl ietekmē onkoloģisko pacientu dzīvības apdraudējumu. Lai arī norādīti vairāki faktori, piemēram, audzēja stadija, profesore uzsver, ka visnozīmīgākais ietekmējošais faktors lēmuma pieņemšanā par ķīmijterapiju vai imūnterapiju apstākļos, kad ir nekontrolēta Covid-19 izplatība, ir veikts Covid-19 tests. “Nosakot ķīmijterapiju un imūnterapiju pacientam, ārstam ir jābūt pārliecinātam, ka pacients nav Covid-19 pozitīvs, jo pretējā gadījumā var būtiski kaitēt viņa veselībai,” norāda ārste. Tāpēc jau kopš Covid-19 epidēmijas sākuma visiem onkoloģiskajiem slimniekiem pirms iestāšanās Onkoloģijas centrā a lūgts veikt Covid-19 testu. Tas jāveic arī onkoloģiskajiem slimniekiem, kam plānota terapija dienas stacionāros. Ja pacientam nav Covid-19 infekcijas pazīmju, bet viņš ir Covid-19 pozitīvs, tad pretaudzēja terapija ir jāpārceļ līdz brīdim, kad tests ir negatīvs.





Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā