Liedzot nevakcinētajiem ieeju lielveikalos, situācija pasliktināsies, liecina Lietuvas pieredze

Pēc 10 stundu diskusijām Krīzes vadības padomes sēdē nolemtais, pamatojoties uz Lietuvas pieredzi, drīzāk veicinās Covid-19 izplatību, nevis to mazinās.
©Andrius Ufartas/F64

Lai gan Lietuva atzinusi, ka nevakcinētajiem neļaut apmeklēt lielveikalus ir bijusi nepareiza, Krīzes vadības padomes sēdē nolemts ieviest tieši šādu prasību, proti, personām, kas nav vakcinētas pret Covid-19 vai nav to pārslimojušas, turpmāk būs atļauta iepirkšanās tikai pirmās nepieciešamības veikalos, tādējādi liedzot iespēju apmeklēt, piemēram, lielveikalus.

Lietuvā no 13. septembra bez "iespēju pasēm" atļauts iepirkties tikai nelielos ikdienā nepieciešamāko preču veikalos ar atsevišķu ieeju no āra, nedrīkst apmeklēt sabiedrisko ēdināšanas iestāžu iekštelpas, sporta klubus, saņemt skaistumkopšanas pakalpojumus un piedalīties pasākumos, kuros dalībnieku skaits pārsniedz 500.

Pēc Lietuvas virusologa Sauļus Čaplinska teiktā, pašreizējā situācijā, pieprasot iespēju pasi, panāktais efekts ir pretējs gribētajam - cilvēki, kuriem nav šāda imunitāti apliecinoša dokumenta un kuri tātad pieder pie augstāka riska grupas, drūzmējas mazākos un sliktāk vēdinātos veikaliņos, un līdz ar to inficēšanās risks pieaug.

Uz Krīzes vadības padomes sēdē nolemtā absurdumu norāda arī TV24 žurnāliste Anita Daukšte: "Vispirms atvērt vakcinācijas punktus lielveikalos, un pēc tam nolemt, ka lielveikalos var tikt tikai vakcinētie..."

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļa uz šo A. Daukštes ierakstu mikroblogošanas vietnē "Twitter" atbildēja: "Esam rēķinājušies ar dažādiem epidemioloģiskās krīzes attīstības scenārijiem. Arī ar šādu. Šis vakcinācijas veids netiks pārtraukts, bet tiks pielāgots aktuālajām prasībām. Sīkāka informācija drīzumā sekos".

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā