Omikrons: kam gatavojas veselības nozare?

Pasaules veselības organizācija paziņojusi, ka vairāk nekā puse Eiropas iedzīvotāju tuvāko mēnešu laikā varētu saslimt ar Covid-19 omikrona variantu, ja vīruss izplatīsies pašreizējā tempā. Lai arī dati liecina, ka salīdzinājumā ar iepriekšējo – delta – variantu omikrona gadījumā slimnīcā ar smagu saslimšanu nonāk mazāk pacientu, Veselības ministrija gatava pastiprināt slimnīcu spēju uzņemt vairāk nekā 2000 Covid-19 pacientu vienlaikus.
LIELĀKAIS slogs, izplatoties omikrona variantam, būs ambulatorajai veselības aprūpei, neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai, un gadījumā, ja smagi slimos seniori, pārpildītas būs arī slimnīcas ©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Veselības ministrijas prognozes liecina, ka ar omikrona variantu inficētie vislielāko slodzi radīs tieši ambulatorajai veselības aprūpei, īpaši ģimenes ārstiem.

Slimnīcā nonāk arī omikrona pacienti

Līdz šim Latvijā no pacientiem, kuri inficējušies ar omikrona variantu, slimnīcā palīdzība bija nepieciešama trim procentiem (salīdzinājumam - Covid-19 delta varianta pacienti slimnīcā nonāk 20 procentos gadījumu). Tomēr, ņemot vērā omikrona straujo izplatību sabiedrībā, kur liela daļa riska grupas - senioru - nav vakcinēti, epidemiologi prognozē, ka slimnīcās nonāks arvien vairāk pacientu.

Pašreiz situācija rāda, ka omikrona gadījumā slimība norit līdzīgi kā gripai, retāk nepieciešama skābekļa un intensīvā terapija, tomēr, līdzīgi kā gripa, arī omikrons var izraisīt smagu slimības gaitu pacientiem ar dažādām hroniskām slimībām. Veselības ministrija prognozē, ka, ņemot vērā omikrona varianta ļoti straujo izplatību, jāņem vērā riski Coivd-19 saslimstības straujam pieaugumam, tādēļ ir jābūt gataviem veselības aprūpes resursiem. Līdz šim visā pandēmijas periodā hospitalizēto Covid-19 pacientu skaits sasniedza maksimumu - 1578 pacienti slimnīcā - pērn novembrī.

Lielākā slodze ģimenes ārstiem

Veselības ministrija norāda, ka, gaidot omikrona vēl plašāku izplatību, notiek Covid-19 rekomendāciju pārskatīšana un tiek veidotas medicīnisko iekārtu un gultu rezerves. Slimnīcām uzdots pārskatīt un veikt izmaiņas plānos krīzes situācijā ar lielu pacientu skaitu. Pašlaik ir uzsāktas arī hospitalizācijas plāna izmaiņas - vai, kur un kā ārstēt pacientus bez Covid-19 simptomiem.

Iespējamais stacionāros atvērto gultu skaits būs atkarīgs no pieejamiem cilvēkresursiem, bet pašlaik slimnīcu gatavība ir lielāka straujam pacientu pieaugumam, nekā tas bija rudenī, secināts Veselības ministrijas dokumentā. Ministrijas speciālisti arī norāda, ka slimnīcās būs liels skaits laboratoriski apstiprinātu Covid-19 pacientu bez šīs slimības simptomiem un tas medicīnas sistēmai var sagādāt izaicinājumus.

Kopējais valsts apmaksāto gultu skaits Latvijā ir 8957, no tām maksimālais skaits, ko var pārveidot par gultām tieši Covid-19 pacientiem, ir 3301, aprēķinājusi Veselības ministrija. Ja veselības aprūpē netiek ierobežoti citi pakalpojumi, tad maksimālais gultu skaits Covid-19 pacientu ārstēšanai būs vien 1200.

Veselības ministrija arī prognozē, ka būtiski pieaugs ambulatorās medicīnas, tostarp ģimenes ārstu, slodze. Negatīvā ziņa ir arī tā, ka, ņemot vērā omikrona lipīgumu, pastāv iespēja, ka vairāk slimos ārstniecības iestāžu personāls.

PVO vēl nesaka: kovids būs kā gripa

Pagaidām vēl pāragri omikrona variantu uzskatīt kā sezonas gripu, ar ko būtiska iedzīvotāju daļa saslimst katru gadu. Pēc Pasaules veselības organizācijas prognozēm, turpmākajos divos mēnešos 50 procenti eiropiešu saslims ar Covid-19 omikrona variantu. Pirmajā šā gada nedēļā Eiropā bija reģistrēti vairāk nekā septiņi miljoni jaunu Covid-19 gadījumu, un divu nedēļu laikā to skaits divkāršojies. Par saslimstības rekordiem šonedēļ ziņo gandrīz visas Eiropas valstis, ziņo BBC. Pasaules veselības organizācijas eksperts Hanss Kluge stāsta, ka omikrona variants ir daudz lipīgāks nekā citi Covid-19 varianti un ar to saslimst arī vakcinētie iedzīvotāji vai vīrusu jau pārslimojušie. Tomēr vakcinācija, īpaši balstvakcinācija, nodrošina aizsardzību pret smagu slimības gaitu un letālu iznākumu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā