Uz jaunām pneimokoku vakcīnām varam cerēt tikai nākamgad

Kamēr būs spēkā pašreizējais līgums ar vakcīnu piegādātāju, Nacionālajam veselības dienestam nav nekāda pamatojuma to izbeigt, pat ja Imunizācijas valsts padome ieteikusi vakcinēt bērnus ar citu vakcīnu pret pneimokoku infekciju. Tomēr turpmākajos vakcīnu iepirkumos dienests varētu iepirkt vakcīnas, kuras bērnu aizsargātu lielākā mērā, tiesa, tas būtu reāli tikai tad, ja Veselības ministrijai būs papildu finansējums. Šogad acīmredzot nē.
©Depositphotos.com

“Neatkarīgā” rakstīja par Imunizācijas valsts padomes pausto satraukumu - pašlaik izmantojamās pneimokoku infekcijas vakcīnas daudzos gadījumos ir neefektīvas, jo Latvijā izplatās tādi pneimokoku serotipi, pret kuriem esošā vakcīna nesniedz aizsardzību.

Vēl vismaz gadu būs esošās vakcīnas

Veselības ministrijā “Neatkarīgajai” norādīja, ka ministrija apzinās un piekrīt Imunizācijas valsts padomes rekomendācijām, ka jaunā vakcīna (trīspadsmitvalentā) iekļauj plašāku aizsardzību pret pneimokoka infekciju nekā līdz šim izmantotā vakcīna (desmitvalentā). Vakcīnas pret pneimokoka infekciju līdzīgi kā citas Vakcinācijas kalendārā iekļautās vakcīnas iepērk Nacionālais veselības dienests, un pašlaik dienests organizē vakcīnu iepirkumu pret pneimokoka infekciju 2024.-2025. gadam. “Veselības ministrija ir izvērtējusi iespējas šajā iepirkumā iegādāties jaunā tipa vakcīnas, kas gan ir ievērojami dārgākas - pēc šā brīža aplēsēm, tam būtu nepieciešams papildu finansējums apmēram 1,3 miljonu eiro apmērā, un šobrīd tiek apzinātas iespējas atrast nepieciešamos līdzekļus,” “Neatkarīgajai” sacīja Veselības ministrijas speciāliste Barbara Ālīte. Veselības ministrijā arī uzsver, ka valsts apmaksātā desmitvalentā vakcīna pret pneimokoku tomēr nodrošina labu aizsardzību, bet ne pret visiem pneimokoka paveidiem, tādēļ tiek vērtētas iespējas nodrošināt jaunākas paaudzes vakcīnas, kas nodrošinās aizsardzību pret plašāku pneimokoku paveidu spektru.  

Savukārt Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska norādīja, ka vakcīna nesniedz maksimāli pieejamo aizsardzību pret pneimokoku infekciju, rezultātā pneimokoku dēļ pašlaik smagi slimo un pat mirst gan vakcinēti bērni, gan pensijas vecuma cilvēki, kas ir galvenās pneimokoku infekcijas apdraudētās sabiedrības grupas. Padome vairākkārt ir aicinājusi steidzami mainīt pašreizējo vakcīnu pret tādu, kas nodrošinātu aizsardzību. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem, jau kopš 2012. gada trešdaļu invazīvās pneimokoku saslimšanas gadījumu ir ierosinājuši tieši 19A un 3. serotips, pret kuriem desmitvalentā vakcīna aizsardzību nenodrošina.

Vakcīnas izvēli 50% nosaka cena

Kāpēc tad Nacionālais veselības dienests iegādājās vakcīnas, par kurām infektologi ir skeptiski, un vai tikai nauda ir galvenais nosacījums vakcīnu iepirkumā? Nacionālajā veselības dienestā “Neatkarīgajai” skaidro, ka prasības vakcīnu pret pneimokoku infekciju iegādei tika noteiktas tā, lai netiktu ierobežota konkurence un piedāvājumus varētu iesniegt pretendenti, kuri var piedāvāt šādu vakcīnu. “Ņemot vērā, ka piegādātāju konkurence, kuri varētu nodrošināt vakcīnas pret pneimokoku infekciju, nav liela, prasības līdz šim noteiktas, cenšoties neierobežot pretendentu loku,” saka dienesta speciāliste Evija Štālberga.

Kā šobrīd Nacionālais veselības dienests iepērk pneimokoku vakcīnu, vai un kādas ir prasības? Evija Štālberga atbild: dienests ņem vērā šim mērķim paredzēto finansējumu un Imunizācijas valsts padomes ieteikumus, kā rezultātā tiek noteikts saimnieciski visizdevīgākais piedāvājums saskaņā ar šādiem kritērijiem un to īpatsvaru: 50 punktu par piedāvātās vakcīnas vienas vienības cenu un 50 punktu par serotipu (vai genotipu) skaitu vakcīnā. Tātad piecdesmit pret piecdesmit.

Šim gadam vakcīnas pret pneimokoku infekciju ir iepirktas, un dienests nav tiesīgs ne lauzt līgumu, ne izsludināt jaunu atklātu konkursu, ja tam nav pamatojuma. Vai tāda nav arī pēc tā, ka Imunizācijas valsts padome pietiekami skaļi (un, kā pati apgalvo, jau kārtējo reizi) aicina nodrošināt bērniem efektīvāku vakcīnu? “Pašlaik dienestam nav pamatojuma izbeigt spēkā esošo līgumu, jo pašreizējais piegādātājs nav pārkāpis noslēgtā līguma nosacījumus, vakcīnu pret pneimokoku infekciju piegādes tiek veiktas atbilstoši līgumā paredzētajā apjomā un noteiktajos termiņos,” atbild Nacionālā veselības dienesta pārstāve.

Lauzt līgumu nevar, jo tas tiek pildīts

Vēl, kā izriet no dienesta skaidrojuma, lauzt līgumu liedz Ministru kabineta izdoti Vakcinācijas noteikumi, bet, ja tiktu veikti grozījumi, tad dienests būtu tiesīgs ar piegādātāju, kas pašlaik piegādā vakcīnas pret pneimokoku infekciju, lauzt līgumu un organizēt vakcīnas pret pneimokoku infekciju ar vismaz 13 serotipiem iepirkuma procedūru. Šādus noteikumus pašlaik gatavo un mēneša laikā nosūtīs Veselības ministrijai ar lūgumu tajos iestrādāt mērķa grupu vakcinācijai izmantojamo vakcīnu pret pneimokoku infekciju prasības: minimālais serotipu skaits, kas nebūtu mazāks par 13, vai vakcīnas, kas satur 3. un 19A. serotipu.

Dienestā arī skaidro, ka, organizējot iepirkumu par vakcīnām pret pneimokoka infekciju, turpmāk dienests plāno iepirkuma dokumentācijā noteikt tādas prasības, lai tiktu palielināta iespēja nākamajam periodam iegādāties vakcīnu ar lielāku serotipu skaitu nekā līdz šim. Pašlaik, sagatavojot iepirkuma dokumentāciju un prasības, dienests nosaka saimnieciski visizdevīgākā piedāvājuma vērtēšanas kritērijus, kas ietver gan piedāvātās vakcīnas cenu, gan serotipu skaitu. Tomēr nākamajā vakcīnu pret pneimokoka infekciju iepirkumā dienests plāno izmainīt vērtēšanas kritērijus, kas tādējādi palielina iespēju atklāta konkursa rezultātā iepirkt vakcīnas ar lielāku serotipu skaitu.

Pašreiz spēkā esošais pneimokoku vakcīnas iepirkums paredz 2023. gadā iepirkt 47 150 vakcīnas devu par 950 544 eiro. Šīs visas vakcīnas arī tiks nopirktas, jo, kā minējām, līgumu pašlaik lauzt vai mainīt neesot iespējams. Rīkojot nākamo iepirkumu, tiks meklēti papildu līdzekļi jaunas vakcīnas iegādei. Nākamo iepirkumu plānots izsludināt šā gada pavasarī.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā