Valdība plāno gripas vakcīnu iepirkumu par četriem miljoniem

Nākamajai gripas sezonai valdība gatavojas iegādāties 135 000 pretgripas vakcīnu devu, kas izmaksās četrus miljonus eiro. Pagājušajā gripas epidēmijā nomira 62 cilvēki, kas ir pēdējos četros gados rekordliels nāves gadījumu no gripas skaits.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Rekordliels gripas nāvju skaits

Aizvadītās gripas sezonas sākumā Latvijā gripas intensitāte bija ļoti zema, taču augstāka nekā 2021./2022. gada sezonā, liecina Veselības ministrijas ziņojums, ko plānojusi izskatīt valdība. 2022. gada beigās gripas intensitāte ievērojami palielinājās un pārsniedza bāzes līmeni, un decembrī atbildīgās iestādes izziņoja gripas epidēmijas sākumu. Epidēmijas laikā no laboratoriski izmeklētajiem paraugiem lielākoties atklāja A tipa gripas vīrusu. Pagājušajā gripas sezonā no gripas vai tās izraisītām komplikācijām nomira 62 cilvēki, un tas ir augstākais mirstības rādītājs no gripas pēdējo četru gripas sezonu laikā. Lielākoties pacieni bija vecumā virs 60 gadiem. Lai pasargātu vismaz riska grupas no gripas un tās komplikācijām, piemēram, smagas pneimonijas, eksperti iesaka vakcināciju. Tomēr Latvijā - kaut arī pēdējo gadu laikā gripas vakcinācijas aptvere sabiedrībā pakāpeniski palielinās - tā joprojām ir viena no zemākajām Eiropas Savienībā.

Piemēram, 2021./2022. gada gripas sezonā tika iegādāts 185 000 pretgripas vakcīnas devu un, saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, valsts apmaksāto vakcīnu saņēma 101 460 riska grupu iedzīvotāji, un, lai arī to vidū visvairāk ir tieši senioru - 30 351, tomēr uz kopējo senioru skaitu tas ir ļoti neliels daudzums vakcinēto.

Pasaules veselības organizācija un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs norāda - lai novērstu sezonālās gripas nelabvēlīgo ietekmi uz sabiedrības veselību, vakcinācijas aptverei pret sezonālo gripu riska grupās ir jāsasniedz vismaz 75 procenti.

Vakcīnu pietiks vai trūks?

“Pretgripas vakcīna ir derīga tikai vienai sezonai, kā arī vakcinācijas nodrošinātā imunitāte ilgst tikai vienu sezonu, un par valsts budžeta līdzekļiem iepirktās vakcīnas ir derīgas tikai attiecīgajā gripas sezonā,” skaidro Veselības ministrijā. Covid-19 pandēmijas ietekmē 2021./2022. gada gripas sezonā bija ievērojami samazinājies pieprasījums pēc gripas vakcīnām, bet 2022./2023. gada sezonai vakcīnu pieprasījums jau tika plānots ar pieaugumu. Kopā tika pasūtītas 119 656 vakcīnas devas, kas atbilda kovida pirmspandēmijas laika sezonālās gripas vakcinācijai. Pieprasījums pēc gripas vakcīnas ziemā patiešām bija liels, un cilvēki sūdzējās, ka nav iespējams vakcinēties. To atzīst Veselības ministrija, norādot, ka sezonas beigās vakcīnu pieejamība vakcinācijas iestādēs bija ierobežota, jo nelielo vakcīnu apjomu nebija iespējams sadalīt pa visām vakcinācijas iestādēm, bet atsevišķās iestādēs atlikumā palika dažas vakcīnas devas. Rezultātā kopumā palika neizlietotas pusotrs tūkstotis vakcīnas devu. Veselības ministrija atsaucas uz Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra secinājumu, ka ir praktiski neiespējami precīzi aprēķināt to pretgripas vakcīnu daudzumu, kas būtu gan pietiekams riska grupu vakcinācijai, gan neveidotos gripas vakcīnu atlikums. Šogad organizēt gripas vakcīnu pieejamību palīdzēšot elektroniska vakcīnu uzskaite.

Gripas vakcīnas iepirks par četriem miljoniem

Slimību profilakses un kontroles centrs prognozē, ka nākamajā sezonā sagaidāms neliels vakcīnu pret sezonālo gripu pieprasījuma pieaugums. Imūnbioloģisko preparātu valsts iepirkumu plānošanas darba grupas sanāksmē tika nolemts, ka nākamajai, 2023./2024. gada gripas sezonai nepieciešams iegādāties apmēram par 12,8 procentiem vairāk sezonālas gripas vakcīnu devu nekā šajā sezonā.

Imunizācijas valsts padome rekomendē riska grupas nodrošināt ar augstākas efektivitātes vakcīnām - nazālās vakcīnas (lietojamas kā deguna sprejs) bērniem no divu līdz septiņu gadu vecumam un augstas devas vakcīnas senioriem no 65 gadu vecuma. Esošās pretgripas vakcīnas cilvēkiem pēc 65 gadu vecuma ir mazāk efektīvas, reizēm to efektivitāte ir zemāka par 50 procentiem, tāpēc senioriem iesaka vakcīnas ar augstāku antigēna devu.

Nauda paliek pāri

Veselības ministrijas aprēķini rāda, ka riska grupu vakcinācijai (jo tikai tām valsts apmaksā šo vakcīnu) būtu lietderīgi iegādāties 135 000 pretgripas vakcīnu devu, un tam kopā nepieciešamais finansējums ir 3 986 299 eiro. Daļu no šīs summas Veselības ministrija jau faktiski ir sagādājusi, proti, 1,7 miljoni eiro ir neizlietotā nauda no pagājušās gripas sezonas un jau budžetā paredzētais finansējums grūtnieču un bērnu līdz divu gadu vecumam vakcinācijai - 189 847 eiro. Savukārt vēl 0,4 miljoni eiro tiks pārdalīti no vienas veselības nozares budžeta programmas uz citu. Vēl papildu nauda jāparedz vakcīnu ievadei, jo neviens to par baltu velti nedarīs - tam kopumā nepieciešami aptuveni 0,7 miljoni eiro. Daļa no nepieciešamās naudas jau ir ieplānota, taču vēl jāsameklē 335 139 eiro, un Veselības ministrija to jau ir izdarījusi, jo, kā izrādās, budžeta programmā, kas paredz centralizētu medikamentu un materiālu iegādi, ir atlikums.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā