Svarīga vēsts: Valdība paaugstinās zāļu kompensācijas apmēru

Vairāk nekā trīsdesmit diagnozēm no kompensējamo zāļu saraksta jau pēc dažiem mēnešiem būs paaugstināts kompensācijas apmērs. Medikamentiem, kuriem noteikts 50 procentu kompensācijas apmērs, to paaugstinās līdz 75 procentiem, “Neatkarīgā” noskaidroja Veselības ministrijā.
©Depositphotos

Medikamentiem ir trīs dažādi kompensācijas apmēri - procentuālā daļa, ko apņēmusies kompensēt valsts no veselības nozares budžeta, bet pārējā daļa jāapmaksā pacientam. Pašlaik zāles tiek kompensētas 50, 75 un 100 procentu apmērā atkarībā no diagnozes. Virknei diagnožu pirms vairākiem gadiem ekonomiskās krīzes iespaidā kompensācijas apmēri tika samazināti, un tikai tagad daļai no šiem medikamentiem kompensācijas apmērs tiks atjaunots iepriekšējā līmenī.

Lēnām atgriežas pie pirmskrīzes kompensācijas

Lai pacientiem uzlabotu medikamentu pieejamību un samazinātu tiešos maksājumus par zālēm, Veselības ministrija izstrādāja grozījumus Ministru kabineta noteikumiem par kompensējamo medikamentu apmaksu. “Šāds lēmums seko valdības atbalstītajam informatīvajam ziņojumam par zāļu finansiālo pieejamību, kas paredz konkrētus pasākumus un laika termiņus zāļu pieejamības uzlabošanai iedzīvotājiem,” “Neatkarīgajai” norāda Veselības ministrijas speciālists Oskars

Šneiders. Šajā jomā kopumā ir četri virzieni: zāļu cenas veidošana, zāļu cenu kompensācija, zāļu vienlīdzīga pieejamība un informācija, kā arī farmaceitiskā aprūpe.

Valdības lēmums paredz, ka no šā gada 1. jūlija medikamentiem, kuriem noteikts 50 procentu kompensācijas apmērs, to paaugstinās līdz 75 procentiem. Pēc Veselības ministrijas datiem, tas ļaus samazināt personīgos izdevumus par zālēm vairāk nekā 205 000 pacientu. Pacientiem ar miastēnijas diagnozi (reta autoimūna slimība) zāļu kompensācijas apmērs jau no šā gada 1. aprīļa tiek noteikts 100 procentu apmērā.

Kompensācijas apmēra palielinājums attieksies uz tādām diagnozēm kā Alcheimera slimība, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas slimībām (piemēram, kuņģa čūlu), osteoporozi, skeleta, muskuļu un saistaudu slimībām (piemēram, spondilozi), hronisku obstruktīvu plaušu slimību, bullozām dermatozēm, endokrīnās, uztures un vielmaiņas slimībām, prostatas hiperplāziju, endometriozi un citām slimībām. Arī svaiga sifilisa ārstēšanā nepieciešamos medikamentus turpmāk apmaksās 75 procentu apmērā. Pacienti visas diagnozes, kurām mainīsies kompensācijas apmērs, var uzzināt valdības apstiprinātajos noteikumos.

Ja neefektīvas, varēs saņemt citas

Veselības ministrijā arī pastāstīja, ka izmaiņas paredz no 1. aprīļa arī atvieglot ģenērisko, biolīdzīgo zāļu iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā un pārskatītus individuālās zāļu kompensēšanas nosacījumus, paplašinot iespēju pacientiem individuāli saņemt zāļu kompensāciju. Izmaiņas nosaka, ka gadījumos, ja kompensējamo zāļu sarakstā iekļautās zāles konkrētam pacientam nav efektīvas vai ir kontrindicētas, tad pacients varēs saņemt citas zāles attiecīgajai diagnozei, līdzvērtīgās izmaksās, bet ne vairāk kā līdz 14 228,72 eiro gadā. “Lai atvieglotu pacientiem iespēju saņemt kompensējamās zāles, definēti gadījumi, kad piemērojama vienkāršota šo zāļu iekļaušanas procedūra kompensējamo zāļu sarakstā, neprasot Zāļu valsts aģentūras atzinumu ar zāļu izmaksu efektivitātes vērtējumu, līdz ar to Nacionālajam veselības dienestam tiek dota iespēja pēc savas iniciatīvas iekļaut medikamentus zāļu sarakstā,” skaidro speciālisti.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā