Mudina pacientus ziņot par zāļu blaknēm

Pirms Covid-19 pandēmijas un tās laikā Latvijas iedzīvotāji aktīvi ziņoja par medikamentu blakusparādībām, bet tagad ziņojumu skaits būtiski samazinājies, norāda Zāļu valsts aģentūras direktora vietnieks farmācijas jautājumos Sergejs Akuličs.
©Publicitātes foto

Viens no iemesliem aktīvai ziņošanai pandēmijas laikā bija iedzīvotāju vēlme izstāstīt par blakusparādībām vakcinācijas dēļ. Kā norāda Zāļu valsts aģentūras eksperti, informācijas sniegšana par zāļu blaknēm ir ļoti svarīga, jo tas ļauj uzlabot medikamentu lietošanas instrukcijas un sagatavoties iespējamām blakusparādībām.

Ziņas par blaknēm palīdz

Pērn veiktā iedzīvotāju aptauja liecina, ka 20 procenti aptaujāto atzinuši, ka pēdējo 20 gadu laikā ir piedzīvojuši blaknes, lietojot zāles, un 72 procenti ir ziņojuši ārstam farmaceitam vai Zāļu valsts aģentūrai par šo situāciju. Taču fakti - reālie ziņojumu dati liecina par kaut ko citu - 2023. gadā aģentūra saņēmusi vien 60 ziņojumus. Ļoti daudz ziņojumu par zāļu blakusparādībām bija pirms Covid-19 pandēmijas un pandēmijas laikā, taču tagad ziņojumu skaits nokrities līdz minimumam. “Cilvēkiem ziņojot par zāļu blakusparādībām, zāles kļūst drošākas, informācija pilnīgāka, un tā kalpo par pamatu uzlabot zāles, zāļu lietošanas pamācības,” sacīja Zāļu valsts aģentūras direktora vietnieks farmācijas jautājumos Sergejs Akuličs.

“Attīstoties veselības aprūpei, pieaug iespējas, ko varam piedāvāt pacientiem. Viena no tām ir medikamenti, ar ko mēs varam palīdzēt pacientiem risināt dažādas veselības problēmas, arī hroniskas, piemēram, augstu asinsspiedienu, diabētu, un, protams, varam arvien vairāk palīdzēt pacientiem ar retajām slimībām,” stāsta ģimenes ārsts Ainis Dzalbs. “Mēs ar zāļu palīdzību varam darīt arī brīnumus. Mēs saņemam informāciju no zāļu ražotāja par katru konkrēto medikamentu, un tiek garantēta tā drošība, taču ļoti svarīga ir informācija no cilvēkiem, kuri lieto zāles, un viņu pieredze, tāpēc tik svarīgi ir ziņot par blakusparādībām.”

Modernākas iespējas ziņot

Zāļu valsts aģentūrai jau vairākus gadus ir iespējams ziņot par piedzīvotām blakusparādībām, lietojot zāles, taču tagad Zāļu valsts aģentūra ir vienkāršojusi un padarījusi ērtāku ziņošanu par zāļu blaknēm. Ziņojumu par zāļu blaknēm iedzīvotāji turpmāk varēs iesniegt Zāļu valsts aģentūrai, noskenējot QR kodu un aizpildot ziņojumu elektroniski.

Ikviens iedzīvotājs var ziņot par jebkuru novērotu nevēlamu reakciju, par ko ir aizdomas, ka tā ir zāļu blakne. Ziņot iespējams, skenējot QR kodu, kurš pieejams aptiekās vai Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē. QR kods aizvedīs uz iedzīvotājiem paredzētu blakņu ziņošanas veidlapu. “Tā ziņot turpmāk kļūs vēl ātrāk un vienkāršāk,” norāda S. Akuličs. Ziņot par zāļu blaknēm var arī ZVA tīmekļvietnes www.zva.gov.lv sadaļā “Pacientiem un sabiedrībai”, pēc tam izvēloties sadaļu

“Zāles” un “Ziņot par blakusparādībām”. Visus saņemtos ziņojumus aģentūra izvērtēs un ievadīs starptautiskā Eiropas Savienības datubāzē, kurā apkopoti un izvērtēti ziņojumi no visas Eiropas un pasaules.

“Lai iesniegtu ziņojumu par zāļu blakni, pietiek vien ar pacienta aizdomām, ka lietotās zāles izraisījušas šo blakni,” stāsta Zāļu valsts aģentūras zāļu drošuma speciāliste, Latvijas pārstāve Eiropas Zāļu aģentūras Zāļu drošuma komitejā Zane Neikena. “Ziņojot par blaknēm, sabiedrība piedalās zāļu drošuma uzraudzībā. Ziņošana ļauj ātrāk atklāt jaunas un retas blaknes un no tām turpmāk pasargāt citus cilvēkus. Pateicoties saņemtajiem ziņojumiem, tiek papildinātas zāļu lietošanas instrukcijas ar norādījumiem, kā mazināt vai novērst blakņu rašanās risku. Līdz ar to katrs ziņojums ir svarīgs un padara drošāku zāļu lietošanu citiem.”

Publicitātes foto

Reti ziņo un baidās no blaknēm

Lai gan daļa iedzīvotāju apzinās, ka zālēm var būt blaknes, tomēr Latvijā saņemto iedzīvotāju ziņojumu skaits rada bažas, ka ne visos gadījumos, kad novēro blakni, par to tiek paziņots. Faktiskā situācija liecina, ka iedzīvotāji par zāļu blaknēm Zāļu valsts aģentūrai ziņo maz - 2023. gadā ir saņemts tikai 61 ziņojums.

Ja ir bažas, ka zāles izraisījušas blakni, vispirms jāsazinās ar ārstu vai farmaceitu, lai saņemtu medicīnisku padomu par nepieciešamo rīcību, piemēram, zāļu lietošanas pārtraukšanu, devas samazināšanu vai aizvietošanu ar cita veida zālēm. Lai iedrošinātu sabiedrību un veicinātu ziņošanu par zāļu blaknēm, aģentūra uzsākusi arī sabiedrības informēšanas kampaņu “Lieto zāles? Novēro blaknes? Ziņo!”. Kampaņas mērķis ir palielināt iedzīvotāju informētību un izpratni par zāļu blaknēm un veicināt iedzīvotāju ziņošanu.

No blaknēm mēs nevaram izbēgt, taču tām noteikti jābūt mazākām nekā ieguvumam, kāpēc zāles lieto, saka eksperti. Ziņošanas jēga par blaknēm ir tāda, ka tiek uzkrāta informācija par reakcijām uz medikamentu, un tas veido pamatu, lai uzlabotu zāļu lietošanu un - svarīgi - izpratni, kā rīkoties dažādās situācijās.

“Sabiedrība baidās no zālēm, zāļu blakusparādībām. Taču hroniskas slimības prasīs medikamentu lietošana ikdienā, gadiem ilgi. Mēs redzam, ka spējam samazināt insulta un infarkta risku, spējam izglābt pacientus, bet vienlaikus ir izaicinājumi, ka pacienti baidās lietot zāles, jo būšot blaknes, piemēram, smadzeņu bojājumi, aknu darbības problēmas. Tas ir informācijas trūkums par zāļu blaknēm, ko mēs varam kopīgi mazināt,” ir pārliecināts ģimenes ārsts Ainis Dzalbs.

KĀ ZIŅOT PAR ZĀĻU BLAKUSPARĀDĪBĀM?

Ziņot iespējams, skenējot QR kodu, kurš pieejams aptiekās vai Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnes www.zva.gov.lv sadaļā “Pacientiem un sabiedrībai”, pēc tam izvēloties sadaļu “Zāles” un “Ziņot par blakusparādībām”

Avots: Zāļu valsts aģentūra

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā