Zinātnieki atklājuši jaunu veidu, kā iespējams apturēt novecošanos

tautaruna.lv 11.maijs, 1:30
 
pexels.com
Kalifornijas universitātes Sandjego pētnieki atraduši veidu, kā apturēt novecošanos, raksta "The Sun".

Viņi atgādina, ka novecošanās process ir saistāms tieši ar šūnu novecošanos.

Balstoties uz to, pētnieki nākuši klajā ar ideju, ka nepieciešams, tā teikt, pārprogrammēt šūnas, lai apturētu dabisko novecošanos.

Lai pārbaudītu savu teoriju, pētnieki veica eksperimentu ar rauga šūnām.

Iepriekšējie zinātnieku komandas pētījumi bija identificējuši procesus, kas izraisa šūnu novecošanos, minot, ka nepieciešams izveidot gēnu pārprogrammēšanas shēmu.

Profesors Hao norāda, ka šīs gēnu "ķēdes" var mēģināt restartēt, lai apturētu novecošanos. Tieši to viņi mēģināja izdarīt eksperimentā ar rauga šūnām. Eksperiments bija veiksmīgs, un rauga šūnu dzīves ilgums būtiski paildzinājās, sasniedzot jaunu rekordu. Šūnas dzīvoja vidēji par 82% ilgāk nekā kontroles grupa, kura netika nekādi ietekmēta.

Pēc veiksmīgā eksperimenta zinātnieku komanda tagad pēta iespējas, kā šo procesu atkārtot ar cilvēka šūnām, tostarp cilmes šūnām un neironiem.

Zinātnieki jau gadiem ilgi cenšas atrast veidu, kā apturēt novecošanos. Daļa pētnieku ir pārliecināti, ka ir pavisam tuvu, lai atklātu jaunības noslēpumu jeb veidu, kā ilgāk palikt jauniem. Daži uzskata, ka, attīstoties zinātnei, nākotnē cilvēki dzīvos vidēji līdz 150 gadiem.

Līdz šim visu laiku vecākā persona Žanna Kalmenta nodzīvoja līdz 122 gadu vecumam. Šobrīd pasaulē vecākā persona ir Marija Branjasa Morera, kurai ir 118 gadi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

11.maijs

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: 8.maijs, 18:33

Jaunākās diskusijas