Stradiņu moduļpiebūvēšanā prognozējams sadārdzinājums

Ar zemāko cenu Stradiņa slimnīcas pasūtījumu paņēmušais uzņēmums INOS nu ir nonācis finansiālās sprukās. Darbi būvobjektā jau sākti, ēku moduļi ražošanā, bet būvmateriālu cenas ir uzskrējušas kosmosā, un ir teju neiespējami, ka, saglabājot esošos apjomus un prasības, izdosies iekļauties salīgtajā summā – ar PVN tie būtu četri miljoni eiro.
©Publicitātes attēls: foto no ražotnes

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas izvēlētā iepirkuma metode bija nevis atklāts konkurss, bet sarunu procedūra, un steidzamība ir pamatota, protams, ar pandēmiju. Kā skaidro slimnīca, Neatliekamās medicīnas centra telpas plānotas 50 pacientiem, bet praksē smagākajos brīžos tur nācies satilpināt līdz pat 200 pacientu diennaktī. Pie šāda pacientu pieplūduma ir sarežģīta infekciozo pacientu nodalīšana no kopējās pacientu plūsmas. Visbeidzot, ir nepieciešams risinājums vajadzīgā operāciju apjoma atjaunošanai, ko līdztekus pandēmijai ietekmē arī šogad plānotie remontdarbi 15. korpusā. Nepieciešamas operāciju zāles. Kā šīs problēmas triecientempā atrisināt? Protams, izmantojot valstī izsludināto ārkārtējo situāciju.

Publicitātes attēls: Projekta vizualizācija

Paņēma zemāko cenu

Atklāta konkursa vietā izmantota sarunu procedūra, bet tradicionālo būvdarbu vietā izvēlēta modulārā būvniecība. Ēkas uzbūvē rūpnīcā, atved uz būvlaukumu un saskrūvē kopā, iztiekot bez mēnešiem ilgas betonēšanas un bezgalīgiem iekšdarbiem. Arī netīrība minimāla. Šī plāna rezultātā slimnīcas teritorijā 1864 kvadrātmetros jātop jaunam neatliekamās palīdzības blokam, operāciju blokam un savienojošajam gaitenim uz 15. korpusu. Kopumā tās būs 40 gultasvietas plus telpas trim operāciju zālēm. Modulārajā izpildījumā šādā specifikā un tik lielā apjomā Latvijā nekas tāds vēl nav darīts. No pērnā gada novembra sarunu gaitā pretendenti pakāpeniski sijājās nost un galu galā slimnīca saņēma sešus derīgus piedāvājumus cenu amplitūdā no 3,4 līdz 5,3 miljoniem eiro bez PVN. Izvēlēts tika saimnieciski izdevīgākais piedāvājums, proti, zemākā cena, ko deva SIA INOS.

Ir pieredze bērnudārzu būvē

Uzņēmuma pamatnodarbe ir industriālo iekārtu ražošana un uzstādīšana katlumājām, granulu un brikešu rūpnīcām. Kurināmā ražošana. Būvprojektu vadība un būvuzraudzība. Modulāro ēku būvniecība sākotnēji - pēc 2010. gada īstenota tikai nelieliem privātiem projektiem, bet laika gaitā iegūta pieredze arī publisko modulāro ēku būvniecībā. Bērnudārzu piebūves uzbūvētas Tārgalē, Vecumniekos, Jaunmārupē. Tātad zināma pieredze uzņēmumam ir šajā būvniecības nišā. Tomēr būvniecība medicīnas vajadzībām ir vēl specifiskāka joma, un konkrētajā projektā būvnieka pienākumos ietilpst arī aprīkojuma iebūvēšana. Tātad visas slūžas, nodalītās ventilācijas sistēmas, skābekļa sistēmas utt. Paši ēku moduļi kopējā summā izmaksā vien kādus 40%. Pārējie 60% ir komunikāciju izbūve un tehnoloģijas. Uzņēmuma INOS projektu vadītājs Guntars Frīdenbergs atzīst, ka Latvijā nekas tāds vēl nav darīts un kā darbu izpildītājiem viņiem nāksies paļauties uz paša pasūtītāja - Stradiņa slimnīcas kompetenci.

Publicitātes attēls: Projekta vizualizācija

Ātri un lēti nestrādā

Kopējā summā, protams, ir ietverta arī būvnieka peļņa, bet pašreizējā tirgus situācijā ar esošajiem noteikumiem nekāda peļņa vienkārši nebūs iespējama. Visticamākais, būvdarbiem būs krietns sadārdzinājums. Uzņēmuma pārstāvis skaidro, ka novembrī, kad slimnīcai piedāvāta darbu cena, nebija iespējams prognozēt, ka būvmateriālu sadārdzinājums tik īsā laika periodā būs 40%. Kokmateriāli, no kuriem tiek gatavoti arī moduļi Stradiņa slimnīcai, kļuvuši par 100% dārgāki, bet metālam sadārdzinājums ir 300%. Un INOS koka moduļi tiek likti uz metāla rāmjiem. Starpība starp zemāko un augstāko piedāvājumu sarunu procedūrā tiešām ir liela - teju divi miljoni. Tomēr no uzvarētāja žēlabām izriet, ka tam nav bijis plāns sākumā piedāvāties pa lēto un tad pieprasīt sadārdzinājumu. Konkurentu moduļi bijuši augstākas klases un objektīvi dārgāki. “Mēs to visu varētu izdarīt, ja nebūtu tur, kur mēs esam,” tā par situāciju tirgū un slimnīcas būvlaukumā saka Guntars Frīdenbergs. Pašlaik Stradiņa slimnīcai nepieciešamie ēku moduļi saražoti aptuveni 30% apmērā, būvlaukumā sagatavošanas darbi rit jau trešo nedēļu. Bet, vai esošajā budžetā viss tiks pabeigts salīgtajā termiņā līdz gada beigām, ir lielas šaubas.

Koncepts - būvēsim ātri un lēti, jo ir pandēmija, - šai gadījumā var izrādīties pārlieku optimistisks.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā