Prognozes par omikrona "straujo dabu" apstiprinās, bet slimnīcā nonākušo pacientu skaits nepalielinās tikpat strauji

Saslimstības rādītāji turpina strauji palielināties un tuvākajā laikā pārsniegs maksimālo līdz šim Covid-19 pandēmijā saslimušo iedzīvotāju skaitu, prognozē epidemiologi. Tomēr slimnīcā nonākušo pacientu skaits nepalielinās tikpat strauji, kā pieaug inficēto skaits, kas varētu apstiprināt līdzšinējo pieņēmumu, ka omikrona variants izplatās straujāk, bet slimība norit vieglākā formā.
©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Veselības ministrija gan brīdina valdību, ka straujā infekcijas izplatība liecina par plašu nekontrolētu Covid-19 izplatību sabiedrībā un to, ka ierobežošanas pasākumi nav pietiekami.

Vai ierobežošanas pasākumi nav efektīvi?

Izvērtējot situāciju Latvijā, Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi norāda, ka pagājušajā nedēļā turpinājies intensīvs jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaita pieaugums (jaunatklāto gadījumu skaits pieaudzis par 47,2 procentiem). Pagaidām tas ir par sešiem procentiem mazāk nekā 2021. gadā maksimālā pacēluma laikā, tomēr tuvākajā laikā šie rādītāji tiks pārsniegti, liecina speciālistu prognozes, un tas liecina par plašu nekontrolētu Covid-19 izplatīšanos sabiedrībā.

Pagājušajā nedēļā konstatēts visaugstākais pozitīvo testu rezultātu īpatsvars Covid-19 epidēmijas laikā - 16 procenti.

Infekcijas izplatības koeficients (cik citu cilvēku inficē viens ar Covid-19 saslimušais) pašlaik liecina, ka vīrusa ierobežošanas pasākumu efektivitāte nav pietiekama. 100 inficēto inficē 136 cilvēkus, līdz ar to saslimstība strauji pieaug, minēts ziņojumā valdībai.

Omikrona variants “vieglāks”, bet saslimst arī tie, kuri saņēmuši balstvakcīnu

Lai arī pieaug Covid-19 izplatība, pēdējās dienās nedaudz samazinājies slimnīcā ievietoto pacientu skaits, vidēji dienā slimnīcā nonāk 65 cilvēki. Stacionāros nokļūst astoņi procenti no visiem Covid-19 pacientiem. Arī pacientu īpatsvars ar smagu klīnisko gaitu stacionāros ir stabils - nāves gadījumu skaits nedaudz samazinājies, bet joprojām ir liels - vidēji 10 gadījumu dienā. Epidemiologi konstatējuši nelielu stacionēto pacientu skaita pieaugumu vienā vecuma grupā - 60 gadu un vecāki.

Neraugoties uz ļoti augstu saslimstību, salīdzinot ar iepriekšējās epidemioloģiskās sezonas datiem, pagaidām tiek novērots ievērojami mazāks stacionēto pacietu skaits, un tas ir saistīts ar pozitīvo vakcinācijas ietekmi un vieglāku klīnisko gaitu omikrona varianta gadījumā, uzsver Slimību profilakses un kontroles centrā.

Lai arī Veselības ministrija un vakcinācijas speciālisti uzsver vakcinācijas lomu, salīdzinot infekcijas izplatības intensitāti uz 100 000 iedzīvotāju vakcinēto un nevakcinēto vai daļēji vakcinēto cilvēku vidū pagājušajā nedēļā, cilvēkiem, kuri bija saņēmuši primāro vakcināciju, Covid-19 infekcija konstatēta vienlīdz bieži kā nevakcinētiem vai daļēji vakcinētiem cilvēkiem Latvijā. Piemēram, pagājušajā nedēļā nevakcinēto vidū saslimstības rādītājs ir 1006 uz 100 000 iedzīvotāju, savukārt vakcinēto vidū - 887 uz 100 000 iedzīvotāju. Salīdzinot infekcijas izplatību nevakcinēto un balstvakcīnu saņēmušo vidū, patiešām - Covid-19 ir atklāts 2,6 reizes retāk nekā nevakcinētajiem vai tikai primāro vakcināciju saņēmušajiem. Tomēr pašlaik infekcija izplatās arī to iedzīvotāju vidū, kuri ir vakcinējušies un arī saņēmuši balstvakcīnu, un šajā grupā inficēšanās radītājs ir 385 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Balstvakcīna pasargā no smaga kovida

Balstvakcīnas ieguvumi skaidri redzami, analizējot datus par slimnīcā nonākušiem un mirušiem pacientiem ar Covid-19. Nevakcinēto vidū stacionēti 25 pacienti uz 100 000, bet to pacientu vidū, kuri saņēmuši primāro vakcināciju - 7 gadījumi, primāro vakcināciju un arī balstvakcīnu - 1,6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Nāves gadījumi inficēto pacientu vidū, kuriem ir balstvakcīna, nav reģistrēti, savukārt nevakcinēto vidū - 8 gadījumi. No Veselības ministrijas ziņojuma izriet, ka pašlaik slimnīcās palielinās pacientu skaits, tomēr katastrofa nedraud.

Salīdzinot ar iepriekšējo epidēmijas vilni, pašlaik ir būtiski pieaudzis atkārtotas inficēšanās gadījumu īpatsvars - tas sasniedzis jau septiņus procentus no visiem Covid-19 gadījumiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā