Kremļa atbalstītāju rīkotas nekārtības iespējamas Rīgā un Jelgavā

Pamatojoties uz tiesībsargājošo iestāžu rekomendācijām, Rīgas dome aizliegusi galēji radikālās organizācijas “Latvijas Krievu savienība” pieteikto “russkij mir” demonstrāciju. Valsts drošības dienests konstatējis, ka prokremliskās organizācijas darbības rada apdraudējumu Latvijas Republikas konstitucionālajai iekārtai. Latvijas neatkarībai.
Latvijas Krievu savienības sarkankarogotā darba grupa. Sirpis un āmurs sirdīs ©LKS publicitātes foto

Neraugoties uz pasākuma aizliegumu, pastāv augsti provokāciju riski Rīgā un šajā reizē arī Jelgavā - pilsētas svētku laikā. “Neatkarīgā” jau vēstīja, ka “Krievijas agresijas atbalstītāji piesaka jaunu provokāciju”. Atklāti izsmejot pagājušās nedēļas nogalē notikušo patriotu gājienu “Par atbrīvošanos no padomju mantojuma”, prokremliskā Latvijas Krievu savienība pieteica atbildes akciju. Līdzīgu gājienu tikai pretējā virzienā - no demontējamā objekta “Piemineklis Padomju karavīriem - Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem” uz Brīvības pieminekli. Jau otrdien tapa skaidrs, ka 28. maijā, sestdienā, pieteiktais gājiens tiks aizliegts, jo šādi rīkoties pašvaldībai rekomendē Valsts drošības dienests.

Slavināt genocīdu ir aizliegts!

Lūk, pamatojums:

“VDD veiktā informācijas analīze liecina, ka pieteiktā gājiena norise turpinātu vairot apdraudējumu demokrātiskajai valsts iekārtai, demokrātijas pamatprincipiem, nacionālās drošības interesēm, kā arī veicinātu sabiedrības šķelšanās tendenci. Papildus VDD vērtējumā pieteiktais gājiens, ņemot vērā tā mērķus, nav savietojams ar pieaugošo spriedzi sabiedrībā saistībā ar Krievijas īstenoto agresiju, kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci Ukrainā. Pieteiktā gājiena norise veicinātu Krimināllikuma 74.1. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu, t.i., genocīda, noziegumu pret cilvēci, mieru un kara nozieguma publisku slavināšanu un attaisnošanu, kā arī apdraudētu sabiedrības drošību un labklājību.”

Latvijas Krievu savienība savos līdzšinējos pasākumos gana lielā skaitā pulcējusi Latvijas un Ukrainas valstīm naidīgi noskaņotus cilvēkus, neraugoties uz šo pasākumu aizliegumu. Tā notika 9. un 10. maijā, pēc tam 13. maijā. Un tā var notikt arī 27. maijā Jelgavā un 28. maijā Rīgā.

Savos sociālajos tīklos prokremliskās organizācijas biedri dalās ar aicinājumiem ierasties uz mītiņošanu un parādēm krievu pasaules - “russkij mir” - spēka demonstrēšanai. Lai nepieļautu padomju pieminekļu demontāžu un novērstu pāreju uz valsts valodu izglītībā.

Jelgavā iefiltrēsies pilsētas svētkos

Attiecībā uz Jelgavas gājienu situācija pat ir sarežģītāka nekā Rīgā. Sestdienas gājiens galvaspilsētā ir aizliegts, tātad gaidāms, ka prokremliskās organizācijas dalībnieki un citi Krievijas atbalstītāji tiks izdzenāti - kā tas notika nesankcionētajā mītiņā 13. maijā Rātslaukumā. Bet provokācijas galvenie organizatori busā ar restotiem logiem tiks nogādāti policijas vai Valsts drošības dienesta uzņemšanā. Savukārt Jelgavā Latvijas Krievu savienība savus atbalstītājus iecerējusi integrēt pilsētas svētku gājienā. Aicinājumu pulcēties gan piektdien paredzētajā Jelgavas pilsētas svētku gājienā, gan aizliegtajā “Vislatvijas gājienā” Rīgā partijas vārdā izplatījis viens no prokremliskās organizācijas līderiem Andrejs Pagors. Uzruna “Pagora prognoze: maija secinājumi” partijas sociālajā tīklā publiskota vakar, kad jau bija skaidrs, ka Rīgā demonstrācija aizliegta. Tātad partija gatava nākamajam pārkāpumam. Pēc iepriekšējiem pasākumiem pret vairākiem partijas atbalstītājiem un domubiedriem ir ierosināti administratīvie un kriminālprocesi. Par Krievijas agresijas slavināšanu un par aizliegtas simbolikas lietošanu. Partija viņiem nodrošinot juridisko atbalstu un domubiedri - materiālo palīdzību. “Latvijas Krievu savienība neatstāj savus cilvēkus nelaimē,” sola Pagors un, it kā nesaistīti, pagarajā uzrunā, kas veltīta krievu pasaules interešu apdraudējumam, aicina visus uz Jelgavu, jo tur katrs drīkstot piedalīties un visi tiekot gaidīti.

To diktē Kremlis

Rīgā pašvaldības policija strādā ciešā sazobē ar Valsts policiju un citām drošības struktūrām un būs gatavībā novērst pretvalstiskas provokācijas arī sestdien. Līdzīgi jārīkojas Jelgavā.

Citādi pilsētas svētku svinības, ja netiks pienācīgi pieskatītas, var pārtapt Krievijas agresijas un genocīda slavināšanā.

Prokremliskā Latvijas Krievu savienība šobrīd jau nopelnījusi ļoti daudz soda punktu - partijas biedri un domubiedri attaisno Krievijas agresiju, vārdos un darbos vēršas pret latviešiem un ukraiņiem, aģitē uz nepakļaušanos valsts varai un lepojas ar aizliegtu simboliku. Politiskās vides un tiesībsargājošo iestāžu reakcija uz šo pretvalstiskās rīcības kopumu pagaidām bijusi kūtra. Par to, ka Latvijas Krievu savienība pēc iespējas drīzāk jālikvidē, konceptuāla vienošanās sabiedrībā ir panākta, taču kā to tiesiski izdarīt praksē, pagaidām paliek atklāts jautājums. Un tikmēr prokremliskā organizācija plāno nākamās provokācijas. Jo to diktē “russkij mir” galvenais organizators - Kremlis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā