Dabiskās ģimenes entuziastiem izcils rezultāts parakstu vākšanā

Domas dalās, vai šis būtu uzskatāms par zaudējumu vai gluži otrādi – uzvaru, bet gada laikā ir izdevies savākt rekordlielu parakstu skaitu vēlētāju iniciatīvai par ģimenes jēdziena nostiprināšanu Satversmē. Provizoriskais rezultāts 58 222 balsis, bet referenduma ierosināšanai nepietiek. Visticamāk, rudenī parakstu vākšana atkal sāksies no nulles.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Sabiedrības iniciatīvu vietnē “Mana balss” slieksnis dažādu iniciatīvu virzībai uz Saeimu ir 10 000 parakstu. Tie, protams, negarantē rosinātājiem pozitīvu iznākumu, taču aktualizētā problēma tā vai citādi tiek diskutēta politiskajā vidē. “Mana balss” parakstu vākšanu par dabiskas ģimenes aizsardzību Satversmē atteica. Taču, ierosinot parakstu vākšanu caur Centrālo vēlēšanu komisiju un ejot daudz garāku un daudz komplicētāku ceļu, konservatīvo ģimenes vērtību aizstāvjiem izdevies savākt daudz vairāk nekā ierastos desmit tūkstošus.

Rekords supernelabvēlīgos apstākļos

Parakstu vākšana notika visnotaļ sarežģītajos pandēmijas ierobežojumu apstākļos. Turklāt jāņem vērā LGBT+ kopienas lobistu un atbalstītāju aktīvā pretdarbība. Ģimenes vērtību aizstāvji tika zīmēti kā tumsonīgi homofobi, melīgi tika interpretēts iniciatīvas saturs. Un tad Ukrainā atsākās karš, uz kura fona jebkuras ieceres un idejas izskatās mazsvarīgas. Sak, kāda starpība, vai pie altāra iet sieviete un vīrietis vai divi bārdaini džeki. Ka tikai dzīvi... Valsts mediji iniciatīvu ignorēja, valdošās politiskās partijas arī īpaši neatbalstīja. Vai parakstu vākšanas fināla fāzē iniciatīvai par labu nāca politiķa Aināra Šlesera neaicinātā pieslēgšanās, grūti pateikt. Ļoti iespējams, ka daļu potenciālo iniciatīvas atbalstītāju viņa klātbūtne tieši aizbiedēja. Bet ar visiem sarežģījumiem un šķēršļiem savākt izdevies tik daudz parakstu kā līdz šim nevienā citā sabiedrības iniciētā parakstu vākšanā.

Ko pārrakstīja Satversmes tiesa

Atgādinājums, kā tas viss sākās, lasāms šeit: “Referendums. Atbilde ģimenes jēdziena pārrakstītājiem”. Iejaucoties likumdevēja funkcijās, Satversmes tiesa ar savu lēmumu atvēra Pandoras lādi - tēviem paredzētais paternitātes atvaļinājums ar tiesas spriedumu tika piešķirts sievietei, kura nav bērna māte un vēl jo vairāk nav bērna tēvs. Un šāds Darba likuma traktējums tagad liek principiāli mainīt izpratni par ģimeni visos saistītajos normatīvajos aktos. Attiecīgi konservatīvā sabiedrības daļa centās glābt kas glābjams un ierakstīt Satversmē šķietami pašsaprotamo - ka māte ir sieviete un tēvs ir vīrietis. Lai gan jau no paša sākuma bija skaidrs, ka savākt referenduma ierosināšanai nepieciešamos gandrīz 155 tūkstošus balsu būs ļoti grūti. Un pēc tam vēl grūtāk - Satversmes grozīšanai nepieciešamo pusi no balsstiesīgajiem vēlētājiem.

Kas notiks tālāk?

Par to vēl tiek spriests iniciatīvas grupās. “Latvijas vīru biedrība”, ko pārstāv Andars Ignacs, vēl nesagaidot parakstu vākšanas beigas, jau vērsusies Centrālajā vēlēšanu komisijā ar iesniegumu ļaut sākt atkārtotu parakstu vākšanu. Komisijai tagad 45 dienu laikā jāizvērtē, vai iniciatīva atbilst Satversmei, un, ja tajā saturiski nekas nebūs mainīts, tad gan jau atbildīs, un parakstu vākšana sāksies no nulles. Tas ir būtiski - jo paraksti “neplusojas”. Visticamāk, otrajā piegājienā tik daudz parakstu neizdosies savākt, taču reižu skaits netiek ierobežots. Piemēram, iniciatīva par sliekšņa pazemināšanu referendumu ierosināšanai jau reizes septiņas ir iesniegta. Attiecīgi arvien tiek paturēta sabiedrības darba kārtībā. Tāpat ar zināmu regularitāti parādās iniciatīva par Saeimas atlaišanu. Ar ģimenes jēdziena paskaidrošanu Satversmē var sanākt līdzīgi. Vai tas ir pareizais ceļš, konservatīvajā spārnā domas dalās. “Latvijas vīru biedrība” bija formālais iesniedzējs, bet realitātē parakstu vākšanu un kampaņu organizēja daudzas organizācijas un individuāli aktīvisti, kas apvienojušies memorandā “Par ģimenes vērtību stiprināšanu”. Ne visi piekrīt atkārtotai iniciatīvas virzīšanai kā pareizākajam risinājumam. Un vēl jau jāskatās, kā uz savāktajiem parakstiem reaģēs politiskā vide. Saeimā ir gan tādas partijas, kas LGBT+ kopienu uztver kā perspektīvu un turīgu elektorātu, kura iegribām ir izdevīgi pakalpot bez ierunām. Gan tādas, kas ir pret ģimenes jēdziena pārrakstīšanu, padarot dzimumu par sociālu konstruktu. Pašreizējās tendences gan rāda, ka radikālie liberāļi gūst virsroku un viena dzimuma partneru laulības ar tiesībām adoptēt bērnus vairs nav aiz kalniem arī Latvijā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā