Rīgas domes "progresīvais" samarietis, iespējams, iekūlies interešu konfliktā

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) resoriskajā pārbaudē izvērtēs Rīgas domes deputāta Viestura Kleinberga darbības atbilstību likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” normām – šādu vēsti vakar saņēmām no augšminētās tiesībsargājošās iestādes.
©Depositphotos.com

Cēlu darbu dara “Latvijas samariešu apvienība” (LSA), kas ir brīvprātīga, neatkarīga, kompetenta, inovatīva, dinamiska un uz praktisku rīcību orientēta sabiedriskā labuma organizācija. Latvijā šajā apvienībā ir nodarbināti vairāk nekā 1000 profesionāļu un vairāk nekā 3000 brīvprātīgo. LSA ir sociālo un ārstniecības pakalpojumu sniedzēja, un tie ir pieejami gan ar pašvaldību un darba devēju līdzdalību, gan individuāli. Sekojoši - LSA ir saistība ar Rīgas domi. Un par šo saistību rodas kāds jautājums. Ne apvienībai, bet domei.

Pirms pāris dienām uzdevu Rīgas domes (RD) amatpersonām jautājumu par RD sadarbību ar LSA. Operatīvi atbildēja Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes Ārējās komunikācijas nodaļas projektu koordinators Mārtiņš Vilemsons: “Rīgas pašvaldībā sociālos pakalpojumus rīdziniekiem nodrošina pakalpojumu sniedzēji, ar ko pašvaldība noslēgusi sadarbības līgumus un valsts pārvaldes uzdevumu deleģēšanas līgumus, kā arī pakalpojumu sniedzēji, kas izraudzīti Publisko iepirkumu likumā noteiktajā kārtībā.

Ņemot vērā noslēgtos sadarbības un iepirkumu līgumus, biedrība “Latvijas Samariešu apvienība” rīdziniekiem nodrošina šādus sociālos pakalpojumus - aprūpes mājās pakalpojums, drošības pogas pakalpojums, aprūpētās dzīvesvietas pakalpojums, grupu mājas (dzīvokļa) pakalpojums personām ar garīga rakstura traucējumiem, īslaicīgās uzturēšanās mītnes pakalpojums, dienas aprūpes centra pakalpojums personām ar demenci, ģimenes asistenta pakalpojums, ilgstošas sociālās un sociālās rehabilitācijas institūcijā pilngadīgām personām pakalpojums, sociālās rehabilitācijas programma jauniešiem ar uzvedības traucējumiem, kā arī transporta pakalpojums personām ar funkcionāliem traucējumiem, kuras nevar pārvietoties ar sabiedrisko transportu.”

Tas ir milzu darbs, kas prasa ne tikai finansējumu, bet arī koordināciju starp domi un samariešu apvienību. Kurš ir tas cilvēks, kas veic šo koordināciju un lemj jautājumus? Arī šo jautājumu uzdevu Rīgas domei.

Mārtiņš Vilemsons deva atbildi: “Vēršam Jūsu uzmanību uz to, ka sociālajā nozarē Rīgas domē procesi ir sakārtoti tā, ka neviens deputāts atsevišķi neatbild par sadarbību ar kādu no organizācijām. Sociālo jautājumu komiteja, kuru vada deputāts Viesturs Kleinbergs, ir kopumā atbildīga par sociālās un veselības aprūpes pieejamības politikas veidošanu un cīnās par finansējuma piesaisti visai nozarei, nevis atsevišķi kādai NVO.

Savukārt administratīvi par sadarbību ar vairāk nekā 50 dažādām nevalstiskajām organizācijām un uzņēmumiem atbildība ir Labklājības departamenta un Rīgas Sociālā dienesta rokās, kuri tad arī izsludina iepirkumus, gatavo deleģējuma līgumus u.c.

Samarieši, tāpat kā Latvijas Sarkanais krusts u.c. organizācijas ir ilggadēji Rīgas domes sadarbības partneri.”

Tiktāl viss skaisti. Bet pilnīgi nejauši gadījās ielūkoties minētā Rīgas domes deputāta Viestura Kleinberga (“Progresīvie”) amatpersonas deklarācijā par 2022. gadu. Izrādās, Kleinbergs ne tikai vada RD Sociālo jautājumu komiteju, bet arī strādā “Latvijas samariešu apvienībā”, kur ir nodaļas vadītājs. Pērn viņš minētajā apvienībā saņēmis algu - 25 056,71 eiro. Ja klāt pieskaita Rīgas domē saņemto atalgojumu - 32 625,69 eiro -, nav slikts gada ieņēmums.

Bet ne par to mūsu dziesma. Patiesībā - par iespējamo interešu konfliktu. Ko par to saka KNAB? Biroja mājaslapā rakstīts: “Interešu konflikts ir situācija, kurā valsts amatpersona, pildot valsts amatpersonas amata pienākumus, pieņem lēmumu vai piedalās tā pieņemšanā, veic citas ar amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses.”

“Neviens deputāts atsevišķi neatbild par sadarbību ar kādu no organizācijām. Sociālo jautājumu komiteja, kuru vada deputāts Viesturs Kleinbergs, ir kopumā atbildīga par sociālās un veselības aprūpes pieejamības politikas veidošanu,” atzīst Mārtiņš Vilemsons, netieši norādīdams, ka Kleinbergs ir viens no tiem, kuri ir atbildīgi par sadarbību ar LSA. Tātad - arī Kleinbergs kā RD deputāts lemj dažādus jautājumus, tostarp finansiālus, būdams ar vienu kāju Rīgas domē, ar otru - Latvijas samariešu apvienībā.

Tāpēc gan Rīgas domei, gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam vaicājām, vai Viesturs Kleinbergs iekļuvis interešu konfliktā. No KNAB saņēmām šādu atbildi: “Fakts, ka pašvaldības deputāts ir nodarbināts biedrībā, pats par sevi neliecina par iespējamu likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” pārkāpumu, t.sk. interešu konfliktu. Katrs gadījums jāvērtē individuāli. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir pievērsis uzmanību Jūsu norādītajai informācijai un resoriskajā pārbaudē izvērtēs Rīgas domes deputāta Viestura Kleinberga darbības atbilstību likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” normām. KNAB skaidro, ka pašvaldības deputāts var strādāt un saņemt atalgojumu par darbu biedrībā, taču atalgojums nedrīkst tikt izmaksāts no finanšu līdzekļiem, kurus biedrība saņēmusi no attiecīgās pašvaldības, pašvaldības iestādēm un kapitālsabiedrībām. Šis ierobežojums neattiecas uz gadījumiem, kad finanšu līdzekļi piešķirti atklāta konkursa rezultātā vai deleģēta pārvaldes uzdevuma izpildei. Normatīvais regulējums paredz arī gadījumus, kad pašvaldības deputāts nedrīkst saņemt atalgojumu biedrībā. Piemēram, ja deputāts piedalījies lēmuma pieņemšanā par pašvaldības finanšu līdzekļu piešķiršanu biedrībai, tad viņam divus gadus aizliegts saņemt atalgojumu attiecīgajā biedrībā.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā