Andra Ļubkas draugs pauž aizdomas, ka iespējamais slepkava lietojis narkotikas

Runas par Latgales uzņēmēja un Ludzas pašvaldības deputāta Andra Ļubkas slepkavību nerimst. Sevišķi – pēc LTV vienpusīgā sižeta, kurā viņa iespējamo slepkavu Igoru Haitu mazgā baltu, bet noslepkavotais tiek pataisīts par rusofobu un antisemītu.
©Ekrānuzņēmums

Par to var lasīt šeit.

Uz redakciju piezvanīja Andra Ļubkas draugs un kolēģis Viktors Reblis, pastāstot daudz ko interesantu, iespējams, policijas izmeklētājiem pat noderīgu.

“Tagad esmu pensionārs, bet pirms tam ilgu laiku vadīju “Latvijas valsts mežu” struktūrvienību Latgalē. Andri Ļubku pazinu kādus 25 gadus,” iesāk Viktors Reblis. “Andris bija ļoti uzņēmīgs, taisnīgs un godīgs cilvēks. Ar labu humora izjūtu. Pats savulaik darbojos privātajā biznesā, redzēju arī, kā Andris attīsta savējo biznesu. Abi esam… bijām mednieki. Atceros, reiz nomedījām trīs aļņus. Aļņu gaļu salikām konservos un aizsūtījām uz Ukrainu.”

Reblis atzīst, ka Andris bija veiksmīgs uzņēmējs. “Esmu redzējis kokzāģētavas Zviedrijā un Somijā. Pirms dažiem gadiem kopā ar lielu delegāciju bijām aizbraukuši uz Ļubkas kokzāģētavu, un es teiktu, ka tā ne ar ko neatpalika no skandināvu zāģētavām. Viss moderns, automatizēts, notiek visu meža materiālu izmantošana. Pirms gada Ļubka palaida apkures granulu ražotni, un šis pasākums nodrošināja lielu peļņu. Viņam arī piederēja vairāki simti hektāru zemes - meži un lauksaimniecības zemju platības,” tā Reblis.

Bet, runājot par iespējamo slepkavu, Reblis bilst, ka Igors Haits jau gadu gadiem braukā ar šoferi, jo viņam tiešām ir slikta veselība. “Vairākas reizes izšaut uz cilvēku faktiski ne par ko - tas liecina par psihisku nenosvērtību. Varbūt tas no kaut kādām vielām?

Cilvēki tā runā, un tas izklausās ļoti ticami,” spriež Reblis. Rēzeknē un Ludzā daudzi aktīvi apspriež aizdomās turētā Igora Haita iespējamo “niekošanos” ar narkotikām un alkoholu: varbūt tieši tādēļ viņam streiko veselība?

“Haits dzinās pakaļ Ļubkam no Rēzeknes centra līdz pilsētas robežai,” turpina Reblis, “un bērēs dzirdēju, ka abu vīriešu saruna bijusi ļoti īsa un Haits meties virsū Ļubkam. Bet Andris bija krietni spēcīgāks, savukārt Haitu visi raksturo kā “hļupiku” ar švaku veselību. Iespējams, ka Haits dabūja no Ļubkas pa seju. Ļoti ticami, jo Ļubka savos sešdesmit gados bija labā formā, viņš varēja atsist Haita uzbrukumu. Taču Haits sāka šaut.”

Reblis uzskata, ka apvainojumi, kas vērsti pret Andri Ļubku, visticamāk, ir Haita sievas izdomājums. Viņa apgalvoja, ka Ļubka it kā esot lamājis krievus, bet Haita šoferis “atcerējās”, ka Ļubka esot teicis, ka “41. gadā vajadzēja visus jūs (ebrejus - E.V.) te nošaut”. “Tās nu gan ir pilnīgas muļķības,” teic Reblis, “Ļubkas uzņēmumā strādā daudz krievu, viņš nekad nav negatīvi izteicies par citu tautību cilvēkiem. Taču man ir izbrīns par ko citu: kā LTV “Panorāmā” varēja iedabūt šo apmelojošo, neobjektīvo sižetu? Izskatās, ka tur darbojusies kāda spalvaina roka…”

Arī Ļevs Šenkers, Rēzeknes ebreju kopienas loceklis, sarunā ar “Neatkarīgo” uzsvēra, ka nekad nav dzirdējis no Andra Ļubkas kaut ko necienīgu par ebrejiem. “Es neticu, ka viņš kaut ko tādu būtu varējis pateikt. Mums ir maza pilsēta, un kaut ko tādu teikt par daudznacionālu apvidu - tas būtu neprāts. Te taču dzīvo latvieši, poļi, krievi, ebreji…”

Andra Ļubkas dēls Lauris Ļubka uzrunāja sabiedrību, citastarp, teikdams: “Mūsu ģimenē notikusi traģēdija. Uz manu tēvu tika raidīti vairāki šāvieni viņa sievas un mazmeitas acu priekšā. Saskaņā ar aculiecinieku teikto, mans tēvs nevienu nav aizvainojis vai pazemojis. Viņš nevienam nav uzbrucis vai jebkādā veidā kādu aizskāris. Mans tēvs tika nogalināts par to, ka kādam nepatika, kā viņš novietoja savu automašīnu.”

Lauris Ļubka arī apstiprināja mūsu versiju par nacionālā naida kurināšanu, ko veica aizdomās turamā radinieki: “Uzskatu, ka par mana tēva Andra Ļubkas slepkavību aizdomās turētās personas un to tuvinieki šobrīd apzināti apmelo manu tēvu nacionālā naida kurināšanā, lai tādējādi novērstu uzmanību no patiesajiem slepkavības iemesliem.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā