Politisks konflikts ar bļaušanu: Saplūkušies Hosams Abu Meri ar LFAA izpilddirektori Kristīni Jučkoviču

Pagājušā gada 28. decembrī sanāksmē par Veselības ministrijas informatīvo ziņojumu par zāļu finansiālo pieejamību izcēlies pamatīgs konflikts ar bļaušanu starp veselības ministru Hosamu Abu Meri (“Jaunā vienotība” (JV)) un Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas (LFAA) izpilddirektori Kristīni Jučkoviču, kura arī ir partijas JV biedre.
©Foto kolāža/MN

Sanāksmē piedalījās aptuveni 30 amatpersonas - ministriju valsts sekretāri, nevalstisko organizāciju un profesionālo asociāciju pārstāvji, Veselības ministrijas ierēdņi un veselības ministrs.

Diskutējot par iespējām padarīt medikamentus lētākus, sākušies strīdi, Abu Meri uz Jučkoviču kliedzis un izteicis viņai apvainojumus.

Jučkoviča par emocionālo vardarbību pret sevi uzrakstījusi iesniegumu tiesībsargam un partijas JV Ētikas komisijai, cita starpā apelējot arī pie Stambulas konvencijas.

Jučkoviča “Neatkarīgajai” apstiprināja, ka viņa tik tiešām ir vērsusies pie tiesībsarga un JV Ētikas komisijas ar iesniegumiem un informējusi par sanāksmē notikušo arī premjeri Eviku Siliņu (JV).

Abu Meri biedējis un draudējis

“Sanāksmes laikā, visticamāk, ar mērķi iebiedēt mani un citus sanāksmes dalībniekus Abu Meri pret mani vērsa emocionālo vardarbību un, manuprāt, viņš izteica arī draudus. Sanāksme bija publiska, piedalījās daudz cilvēku. Tā tika ierakstīta audio. Iesniegumos es aprakstīju notikušo un pamatojos arī uz nupat pagājušajā gadā Saeimā ratificēto Stambulas konvenciju. Jo, manuprāt, šī vēršanās pret mani bija ne tikai par profesionāliem jautājumiem, bet arī pret mani personīgi. Es pat pārjautāju, vai apvainojumi domāti man personīgi, un atbilde bija, ka jā - pret mani personīgi.

Jučkoviča: “Es kā sieviete, māte un latviete neesmu pelnījusi tādu attieksmi”

Sanāksmē piedalījās arī daudzi vīrieši, kuri tieši tāpat kā es pildīja savus darba pienākumus, taču vēršanās notika tieši pret mani. Ministrs kliedza, ka zina, ko esmu darījusi, kur esmu gājusi, ko un kam rakstījusi, un piesolīja, ka iesniegs materiālus par mani Valsts drošības dienestā. Es to uzskatu par draudiem sev. Es uzskatu, ka man kā sievietei un kā latvietei, ejot uz sanāksmi, nav jāsaskaras ar tādu attieksmi - es to neesmu pelnījusi. Nesaprotu, kā demokrātiskā Eiropas valstī vispār var notikt šādas lietas. Es kā māte, kura audzina meitu, uzskatu, ka ir pilnīgi nepieņemami, ka šādas lietas var būt.

Tāpēc uzrakstīju šos iesniegumus, jo uzskatu, ka katrai klusēšanai ir sekas. Ja mēs klusējam par šādu emocionālo vardarbību, tad tā var aizvien vairāk izplatīties un pieņemties spēkā,” sacīja LFAA izpilddirektore.

“Tā bija sanāksme par Veselības ministrijas informatīvo ziņojumu, pret kuru esmu iebildusi kā profesionāle - kā lobijs, jo mans darbs ir runāt ar plašsaziņas līdzekļiem par šo jautājumu, runāt ar sabiedriskajām organizācijām, ar valsts pārstāvjiem par problēmām, kādas var rasties, ja tiks pieņemti kļūdaini tiesību akti. Es nekur neesmu slēpusies un esmu atklāti vēstījusi, ka pārstāvu aptieku nozari, esmu biedre arī vairākās citās profesionālās asociācijās, kuru viedokli esmu pārstāvējusi un runājusi nevis personiski, bet par konkrētiem tiesību aktiem. Uzskatu, ka mana darbība palīdz arī Veselības ministrijai, kura var savlaicīgi redzēt, kādas ir problēmas, kādas sekas būs tam vai citam tiesību aktam, ja tas tiks pieņemts. Uzskatu, ka mans darbs ir pacientu labā un tas nav nonivelējams kā vērā neņemams,” pauda LFAA izpilddirektore Jučkoviča.

Uz jautājumu, kā tieši izpaudās emocionālā vardarbība, Jučkoviča atbildēja, ka ministrs vicinājies ar rokām un sitis ar dūrēm pa galdu, izvēlējās tieši viņu kā sava acu skatiena partneri, kliedzis, ka viņa runājot muļķības. Sanāksmes beigās Jučkoviča pateikusi, ka viņai šādas izpausmes nav pieņemamas un tas, ka viņš ir ministrs, nenozīmē, ka viņš nevar tikt kritizēts.

“Gadās, ka diskusijas pāriet emocionālos toņos,” atzīst Abu Meri

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders “Neatkarīgajai” sacīja, ka ministrs jau vairākkārt publiski atzinis, ka zāļu pieejamības uzlabošanas pasākumu plāna sagatavošanas laikā vairākkārt ir ticies ar nozares dalībniekiem gan individuāli, gan kā organizāciju pārstāvjiem, gan kopīgās visu nozaru dalībnieku diskusiju reizēs. Īpaši kopīgās nozares diskusiju reizēs diskusijas mēdz pāriet emocionālos toņos.

“Arī gada nogalē notikušajā sanāksmē, kurā tika izskatīti ieinteresēto pušu priekšlikumi informatīvajam ziņojuma par zāļu pieejamības uzlabošanu, ministrs atbildēja emocionāli. Uzreiz pēc tam ministrs atvainojās klātesošajiem un uzsvēra, ka emocijas bija vērstas uz minētās kundzes pārstāvētās organizācijas (komersantu) interešu aizstāvības stilu un paņēmieniem.

Emocionāli sakāpinātas diskusijas nav labākā sarunu vešanas prakse, taču darba diskusiju procesā reizēm tā notiek,” atzina Šneiders.

Uz “Neatkarīgās” jautājumu, kāda būs Abu Meri rīcība, ja saņems nosodījumu partijā vai no tiesībsarga, Šneiders atbildēja, ka ministram nav informācijas par ne par JV Ētikas komisijas, ne tiesībsarga iniciatīvām vai lēmumiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā