Interesantas un maz zināmas vietas Saldus novadā

Saldus ir rosīga un moderna pilsēta, taču tā ir spējusi saglabāt savu šarmu arī mūsdienu industrializācijas laikmetā. Saldū un pilsētas apkārtnē ir ne mazums interesantu apskates objektu un to vidū arī pagaidām tūristiem maz zināmu vietu, piemēram, baznīca, zem kuras bijusi pazemes eja uz klosteri, vai kalpu māja, kas ievērojamāka par pašu pili.

4.lapa

Lielezeres muiža

F64

Tagadējā Ezeres teritorija pēc Livonijas Ordeņa valsts likvidēšanas 1575. gadā kļuva par Kurzemes hercoga Gotharda Ketlera domēni. Ketleru dzimtas īpašumā muiža bijusi līdz 1793. gadam, kad Terēze Ketlere apprecējusies ar Reņģes muižas īpašnieku Vilhelmu Ašbergu. Viņš 1835. gadā, parādu spiests, pārdevis Lielezeres muižu, kas tolaik aptvērusi Ezeres, Pampāļu un Reņģes apgabalus, Pēterburgas bagātniekam ebrejam baronam Ludvigam fon Štiglicam. Štiglici, kas savulaik bijuši ievērojami Krievijā ar savu ekonomisko darbību, aktīvi veicināja Lielezeres saimnieciskās dzīves uzlabošanos. Paši īpašnieki gan nav uzturējušies Ezerē pārāk bieži, un muižu pārvaldījis pārvaldnieks de Tolls.

1871. gadā Lielezeres novads ticis pārdots baronam Gustavam fon Nolkenam. Nolkenu īpašumā, kuri pieņēmuši grāfu Reiternu titulu, šis novads saglabājās līdz 1920. gada agrārajai reformai. Lielezeres muižas apbūve veidota 18. gadsimta beigās un 19. gadsimtā, muižas dzīvojamā ēka vairākkārt pārbūvēta. 20. gs. 50. gados veidota piebūve skolas vajadzībām. Arī šobrīd muižas ēkā atrodas skola - Ezeres pamatskola.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā