Napoleons – uzvarētāju kūka ar zaudētāja vārdu

Lai gan viena no visgaršīgākajām kūkām pasaulē nes Napoleona vārdu, visticamāk, slavenākais Francijas karavadonis savā dzīvē diez vai bija baudīja šo desertu. Ticamākā no šīs kūkas rašanās versijām vēsta, ka tā radīta laikā, kad Krievija atzīmēja simtgadi uzvarai pār Napoleonu.

4.lapa

Liesais Napoleons

Ilze Šteinfelde/Neatkarīgā

SASTĀVDAĻAS

  • Mini lavaša plāksnes 12 gab.
  • Olas 2 gab.
  • Cukurs 100 g
  • Kukurūzas ciete 25 g (2 ēd. k.)
  • Piens 350 g
  • Vaniļas pāksts 1 gab.
  • Skābais krējums 500 g

PAGATAVOŠANA

Skābo krējumu (vismaz ar 25% tauku saturu) ieliek smalkā sietā, lai notek liekais šķidrums. (Tas ir nepieciešams, lai krēms būtu biezāks. Bet var arī iztikt bez šīs darbības). Katliņā ielej pienu, ieliek vaniļas pāksti (ja tādas nav, var izmantot vaniļas cukuru), un uzliek pienu karsēties. Kamēr tas karsējas, olas sakuļ ar cukuru. Pēc tam olu masā iemaisa kukurūzas cieti (ja tā nav pieejama, der arī kviešu milti). No piena izņem vaniļas pāksti, pārgriež to uz pusēm, izkasa sēkliņas un ieber tās atpakaļ karstajā pienā. Pusi no uzkarsušā piena ielej olu masā un samaisa. Tad olu masu ielej atpakaļ katliņā un uz lēnas uguns karsē, nepārtraukti maisot. Kad masa sabiezējusi, katliņu noņem no uguns. Krēmam pārklāj pārtikas plēvi, un noliek atdzesēties. Kad krēms ir atdzisis, to ieliek ledusskapī vēl uz aptuveni pusstundu. Pēc tam atdzesēto krēmu saputo ar skābo krējumu.

Katru lavaša plāksni sadursta ar dakšiņu un cepeškrāsnī apbrūnina aptuveni 5 minūtes, lai tā kļūst kraukšķīga. Tā kā cepoties tās zaudēs formu (vietām uzpūtīsies), tad pirms likšanas tortē izceptās plāksnes būs jāsadala vairākos gabalos, lai tās varētu ieklāt vienmērīgi.

Kūkas formā ar noņemamām malām ieklāj kārtu ar izceptajiem lavaša gabaliem, uz tās uzziež krēmu, liek atkal lavaša kārtu, tad krēmu utt. Kūku noslēdz ar krēma kārtu, atstājot neizmantotas dažas plāksnes, kas būs vajadzīgas dekorēšanai. Kūku ieliek ledusskapī atdzesēties vismaz uz pāris stundām. Pirms pasniegšanas kūkas formai noņem sānus, bet kūkas augšu un sānus apbārsta ar sasmalcinātām lavaša drumstalām.

Vairāk receptes atrodamas šeit.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā