TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

3.lapa

Lato Lapsa: Pret mani un manu grāmatu sarīkota politiska prāva

Ģirts Ozoliņš/F64

Visjaukākais ir tas, ka nākamā tiesas sēde lietā, kurā Latvijas valsts mani apsūdz par to, ka es okupācijas varas kolaborantu esmu nosaucis par kolaborantu, notiks 2021. gada 17. jūnijā, Latvijas okupācijas 81. gadadienā. Tad LR prokurors tiesas sēdē lasīs apsūdzību, kurā būs teikts, ka es, balstoties uz neapgāžamiem faktiem, padomju kolaborantu esmu nosaucis par to, kas viņš ir,” smaidot saka Lato Lapsa.

Bijušais tiesnesis, tagad advokāts, grāmatas „Kolaborants” galvenais varonis Romualds Vonsovičs ir panācis, ka LR prokuratūra uzrāda apsūdzību Lato Lapsam, kas ir šīs grāmatas autors. Jo, raugi, Lato Lapsa, „apzinoties, ka minētie fakti ir apkaunojoši un neatbilst īstenībai”, publiski apgalvojis, ka Romualds Vonsovičs ir padomju okupācijas varas kolaborants. Vonsovičs un viņa sieva Baiba Strautmane vēlas saņemt morālo kompensāciju - 1790 eiro katrs.

Šodien intervija ar žurnālistu un vairāku grāmatu autoru Lato Lapsu.

Par ko īsti tiekat apsūdzēts?

Stāsts būs mazliet garāks... Mums ir tāds bijušais padomju tiesnesis un komunists Romualds Vonsovičs. Padomju okupācijas varas laikā viņš vispirms bija izmeklētājs milicijā, pēc tam veidoja labu karjeru: bija Rīgas pilsētas Kirova rajona tautas tiesnesis, tad - LPSR Augstākās tiesas tiesnesis. Lai izveidotu šādu karjeru un sasniegtu visus labumus, ko tā nes līdzi, Vonsovičs visciešākajā veidā sadarbojās ar okupācijas varu, ne tikai pats apgūstot komunistu varas „vērtības”, bet visādos veidos tās nesdams tālāk.

Ir versija, ka, izņemot Lidiju Lasmani-Doroņinu, Gunāru Astru un vēl dažus cilvēkus, visi pārējie cilvēki padomju okupācijas laikā esot sadarbojušies ar okupācijas varu.

Bet kolaborācijai (sadarbība ar okupācijas varu - E.V.) bija dažādi līmeņi, un neapstrīdami fakti liecina, ka Romualds Vonsovičs bija īpaši centīgs kolaborants. Neviens nespieda viņu darboties Latvijas PSR Iekšlietu ministrijas jauno komunistu skolā, neviens viņu nespieda darboties marksisma-ļeņinisma ideoloģiskās sagatavošanas sistēmā, neviens nespieda kļūt par atbildīgo cilvēku politmasu darbā, lai starp kolēģiem izplatītu pareizo izpratni par padomju valdības un kompartijas iekšpolitiku un ārpolitiku. Visi šie fakti ir precīzi un neapgāžami atspoguļoti arhīvu dokumentos. Visu interviju var izlasīt šeit:

Lato Lapsa: Pret mani un manu grāmatu sarīkota politiska prāva

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā