TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

5.lapa

Kariņa valdība slīgst arvien dziļāk papuasu "kargo kulta" primitīvismā

Oksana Džadana/ F64

Ministru kabinets otrdien atļāva rīkot pasākumus, kuros apmeklētāji piedalās, atrodoties vieglajā transportlīdzeklī vai individuālajā peldlīdzeklī. Lai nerastos pārpratumi, kas domāts var vārdiem “individuālais peldlīdzeklis” lēmuma skaidrojošajā daļā teikts, ka vienā automobilī/laivā vienlaikus varēs atrasties viena persona vai personas, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā. Tātad, atrodoties laivā, pasākumus drīkst apmeklēt.

Šis valdības lēmums nekādu īpašu sabiedrības reakciju neizraisīja, jo jau kopš ziemā pieņemto “aizliegto preču” sarakstiem visi pieraduši, ka valdība laiku pa laikam pieņem kaut kādus bezjēdzīgus ierobežojumus, kuru vienīgā jēga ir imitēt “cīņu ar pandēmiju”. Patiesību sakot, šiem ierobežojumiem ir arī cita, gluži merkantila jēga, bet par to vēlāk. Vienīgi vēl atzīmēsim, ka šai “cīņai pret pandēmiju” tik piedzīta apakšā stingra ideoloģiskā bāze, kas arī nosaka kopējo toni. Runa ir par “rūpēm par cilvēku dzīvībām”. Jebkura diskusija par pieņemto ierobežojumu lietderību atduras pret šo sakramentālo uzstādījumu - mēs nevaram bezatbildīgi izturēties pret cilvēku dzīvībām. Šiem svētajiem vārdiem jebkurš būtu gatavs pievienoties. Taču ar vienu nosacījumu. Ja šie vārdi tiek teikti jēgpilni, nevis papuasu “kargo kulta” ietvaros. Ko šis “kargo kults” nozīmē?

Socioloģijā populāra leģenda (šeit aprakstu tās vienkāršotu versiju, jo par kargo kultu izcelsmi ir visai atšķirīgas interpretācijas) vēsta, ka kara laikā kādu iezemiešu apdzīvotu Klusā okeāna salu pārlidojusi amerikāņu lidmašīna un saliniekiem nosviedusi dažādus mūsdienu civilizācijas labumus. Pēc tam salinieki gaidījuši šo lidmašīnu atlidojam atkal. Gaidījuši, gaidījuši, bet lidmašīna kā nelido, tā nelido un nekādus labumus neatved. Tad nu atraduši risinājumu - uzbūvējuši no salmiem paši savu lidmašīnas modeli, piestiprinājuši pie augstākās palmas virsotnes un katru rītu gājuši skatīties, vai no tās nav izkrituši kārotie labumi. Tā kā nekas netika sagaidīts, tad atbilstoši cilvēku iedabai (neatkarīgi no civilizācijas līmeņa) tika meklēts iemesls “neveiksmei”. Bet iemeslus, kāpēc nenotiek tā, kā gribam, vienmēr var atrast vairāk nekā okeānā zivju. Piemēram, no salmu lidmašīnas nekrīt lejā “Coca-Cola” bundžiņas, jo aizlūguma laikā kādam bijusi nepareizi uz sejas uzvilkta maģiskā auduma strēmelīte. Deguns bija izlīdis ārpusē, nevis kā pienākas - ar cieši aizklātu gan muti, gan degunu. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Kariņa valdība slīgst arvien dziļāk papuasu "kargo kulta" primitīvismā



Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā