TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

4.lapa

Par naudas izņemšanu no bankomāta dažos gadījumos jāmaksā komisijas maksa divām bankām

Ilze Zvēra/F64

Izņemt skaidru naudu bez komisijas maskas no bankomāta ar bankas karti, ko izdevusi kāda no Latvijas komercbankām, var tikai daļā gadījumu, proti, izmantojot tikai savas bankas vai draudzīgās bankas bankomātu, kā arī nepārsniedzot noteiktu limitu mēnesī. Pārējos gadījumos ar atsevišķiem izņēmumiem jārēķinās ar komisijas maksu, turklāt dažreiz pat ar divkāršu, ko iekasēs gan paša banka, gan arī tā banka, kurai pieder bankomāts.

Latvijas iedzīvotājiem kopumā ir vairāk nekā 2 miljoni maksājumu karšu, kuras ir izdevušas Latvijā reģistrētas bankas vai ārzemju banku filiāles. Ar maksājumu kartēm var norēķināties par pirkumiem, izņemt skaidru naudu no bankomāta gan Latvijā, gan ārpus tās.

Ja banku kartes Latvijā šobrīd ņem pretī gandrīz visos veikalos, tad iespēja izņemt skaidru naudu no bankomāta ar katru gadu sašaurinās. Finanšu asociācijas rīcībā esošā informācija liecina, ka Latvijā ir 906 bankomāti, no kuriem var izņemt skaidru naudu. Tajā skaitā 386 piedāvā arī naudas iemaksas funkcijas. Pirms septiņiem gadiem Latvijā bija pieejami 1175 bankomāti ar naudas izmaksas funkciju. Tātad šo gadu laikā šādu bankomātu skaits ir samazinājies par aptuvenu piektdaļu. Gadu laikā kļuvis šaurāks arī draudzīgo bankomātu tīkls, kas nozīmē, ka, vēloties izņemt skaidru naudu, klientam, ir uzmanīgāk jāskatās, no kāda bankomāta viņš to grasās to darīt. Kādreiz “Swedbank”, “SEB bankas” un “DNB Bankas” klienti varēja šajos bankomātos izņemt skaidru naudu, nešķirojot, kurai no minētajām bankām tas pieder, bet šobrīd šādi “draudzējas “ vairs tikai “Swedbank” un “SEB Banka”. “DNB Bankai” 2017. gadā apvienojoties ar “Nordea”, jaunizveidotā ”Luminor” banka vairs iepriekšējo praksi neturpināja. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Par naudas izņemšanu no bankomāta dažos gadījumos jāmaksā komisijas maksa divām bankām

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā