TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

3.lapa

Noziedznieku migrantu vilnis var sasniegt arī Latviju

Lietuvas robežsardze

Riska valstu migranti, kas Baltkrievijā gaida savu iespēju nelegāli iekļūt Eiropas Savienībā, sava mērķa sasniegšanai var izmantot ne vien Lietuvu, kas šobrīd ceļ trauksmi par noziedzīgās migrācijas vilni, bet arī Latviju, kas pēc izdarīšanās ar Baltkrievijas karogu hokeja čempionāta gaitā nu iekļuvusi prezidenta Aleksandra Lukašenko melnajos sarakstos.

Latvijas Valsts robežsardzes regulārajās atskaitēs vai ik pārdienas figurē kādi trešo valstu pavalstnieki - irākieši, sīrieši, krievi un ukraiņi no okupētajiem apgabaliem, līdz laimes zemei Latvijai atkuļas pat cilvēki no Nigērijas. Protams, atskaitēs fiksēti tie daži nelegāļi, kurus robežsargiem izdodas notvert un aizsūtīt uz cietumu vai turieni, no kurienes nākuši, bet par reālajiem skaitļiem īsta priekšstata un pierādījumu nav nevienam.

Tas ir tāpat kā ar kontrabandas cigaretēm, kas tiek konfiscētas smieklīgi mazos daudzumos, taču pētījumos uzrādītais kopējais kontrabandas patēriņš tiek lēsts pie 20%. Par migrantu iespējami nelegālo klātbūtni Latvijā liecina gan pēdējos gados samilzusī viltus studentu problēma, gan viņu acīmredzami daudzskaitlīgā klātbūtne ēdiena kurjerbiznesā. Tomēr līdz šim nav pazīmju, kas Valsts robežsardzei liktu runāt par Latviju sasniegušu nelegālās migrācijas vilni. Vismaz pagaidām.

Pēc tam, kad Lietuva piektdien pieprasīja Eiropas Savienības organizācijas FRONTEX palīdzību, arī Latvijā tika noķerta šogad pirmā nelegāļu grupa no Baltkrievijas. Robežsardzes pārstāve Kristīne Pētersone stāsta, ka tie bija četri Irākas pilsoņi. Zīmīgi, ka arī Lietuvas kolēģi gatavojas no Baltkrievijas nākošu irākiešu invāzijai. Ģeogrāfiski Latvija viņus interesē mazāk nekā Lietuva, jo no turienes maršruts uz Poliju un Vāciju ir tuvāks. Latvija vairāk interesē no Krievijas ienākošos vjetnamiešus, taču, kopš šī robežjosla izbūvēta un žogs ierīkots, mēģinājumi nelegāli šķērsot zaļo robežu ir ievērojami mazinājušies.

Uz Baltkrievijas robežas žoga nav, taču robeža pati par sevi ir daudz pārskatāmāka. Protams, Latvijas robežsargi šobrīd pastiprināti monitorē situāciju, jo signāli par iespējamu nelegālo migrantu vilni pienāk gan no Baltkrievijas, gan Lietuvas, un Lietuva apgalvo, ka slikto kaimiņattiecību dēļ Baltkrievija uz migrantiem pierobežā skatās caur pirkstiem. Baltkrievi to noliedz, un arī viņu oficiālā ziņu lente liecina, ka nelegāļu ķeršana nav pārtraukta.

Jaunākais gadījums fiksēts 11. jūnijā Voranovskas rajonā. Tiek ziņots, ka pārkāpēju grupa šķērsojusi signalizācijas infrastruktūru, taču pieiet robežai nepaguva un tika aizturēta. Kā ziņo Baltkrievijas robežsardze, kopš gada sākuma būtiski pieaudzis to migrantu skaits, kas mēģina nelikumīgi iekļūt Eiropas Savienības valstīs, un tieši uz Lietuvas robežas aizturēto migrantu skaits pieaudzis 20 reizes. Visu rakstu var izlasīt šeit:

https://neatkariga.nra.lv/izpete/350070-noziedznieku-migrantu-vilnis-var-sasniegt-ari-latviju

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā