TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

3.lapa

Kurzemē tapis jauns piemineklis okupācijas armijai

Ekrānšāviņš

Ar pieminekļa uzstādīšanu sarkanās armijas karavīru kapos Kapsēdes ciemā ir noslēdzies stāsts par tēlnieka Kārļa Zāles veidoto Alojas Brīvības pieminekļa atgriešanos mājās. Trīs gadus postaments stāvēja tukšs, un tagad aizvestā latviešu brīvības cīnītāja vietā ar Krievijas Federācijas ģenerālkonsulāta ziņu stājies tipveida sarkanarmietis. 30 gadus pēc Latvijas neatkarības atgūšanas padomju okupācijas karaspēkam uzsliets atkal jauns piemineklis.

Kārļa Zāles veidotajam piemineklim - darbavīram ar zobenu rokā - bija jāatgriežas Alojā. Pirms kara vietējie ļaudis savāca līdzekļus, lai godinātu brīvības cīņās kritušos novadniekus - 12 000 latu. Valsts piešķīra zemi. Piemineklis tapa izkalts. Taču uzstādīt to nepaguva. Atnāca karš, pēc kara - padomju vara, un granītā kaltais latviešu karavīrs nokļuva vietā, kur noteikti negribēja atrasties. Uz postamenta, uz kura rakstīts: ВЕЧНАЯ СЛАВА ГЕРОЯМ, ПАВШИМ В БОЯХ ЗА НАШУ РОДИНУ! 1941-1945 г. Nevis, kā oriģinālā tika iecerēts un tagad iekalts: “Darbs

tēvzemes godam, dzīvība - brīvībai. Brīvības cīnītājiem.” Vispirms Zāles darinātā skulptūra godināja sarkanarmiešus Priekulē. Pēc tam, kad kapsētā tika veikta rekonstrukcija, 1975. gadā no būvgružu kaudzes darbavīru izvilka vietējais kolhoza šoferis, un tālāk piemineklis nonāca jau pie citiem okupācijas spēku nelaiķiem. Kapsētā Dienvidkurzemes novada Medzes pagasta Kapsēdes ciemā, kur tas atradās līdz pat 2018. gada rudenim, kad tika nogādāts Alojā. Vietā, kurai tapa radīts. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Kurzemē tapis jauns piemineklis okupācijas armijai

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā