TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

3.lapa

Rīgas Ziemsvētki: indīgi zils plakāts izgreznos katru kūtspakaļu

Foto no interneta

Kāds gan “krasnajām gvozģikām” un Gžeļas fajansa podu zilajiem lakstu rakstiem ir sakars ar ziemu?” vaicā tīmekļa asprātis. Iztulkošu, ko nozīmē “krasnās gvozģikas” - sarkanās neļķes (krievu val.). Par Gžeļas zilajiem rakstiem - mazliet vēlāk. Bet tas viss ir sakarā ar mūsu latvisko Rīgu, ar mūsu nacionālās valsts ne mazāk nacionālo galvaspilsētu, kas, izrādās, gatavojas svinēt kaut kādus “holidejus”.

Ieraugot krievu sādžām raksturīgos zilās krāsas klājumus uz Rīgas Ziemsvētku (?) apsveikuma plakātiem, nācās secināt, ka neesam nekur tālu tikuši no Krievijas impērijas apskāvieniem nedz gaumes, nedz mākslinieciskās izteiksmes ziņā.

Rīgas plakātu nenosakāmās šķirnes sarkanās puķītes iepriecināja ne mazāk kā absolūti skaidri nolasāmie zilie rotājumi, kas tik raksturīgi vecticībnieku Kuzņecovu rūpnīcas mākslinieku rokrakstam. Pilsētiņā Gžeļā, kas netālu no Maskavas, 1812. gadā tika nodibināta fabrika, kuras ražojumi pēc tam kļuva varen slaveni. Savukārt Rīgā Kuzņecovu porcelāna un fajansa fabrika tika dibināta 1841. gadā.

Kamēr zilās puķes uz baltā porcelāna virsmas ir ar vēsturisku un estētisku interesi aplūkojams objekts, tikmēr viss ir pareizi un interesanti. Taču tad, kad rīdziniekiem un viesiem tiek piedāvāts neizprotams vēstījums, kam, izrādās, nepieciešams skaidrojums, pacietība beidzas. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Rīgas Ziemsvētki: indīgi zils plakāts izgreznos katru kūtspakaļu

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā