TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Divu nedēļu laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.
©Foto kolāža

Būtiskais par pensijām 2022. gadā

Ilze Zvēra/F64

Svarīgas izmaiņas jaunajā, 2022. gadā gaida pensionārus. Lai arī pensiju indeksācijas kārtībā būtiskas pārmaiņas pagaidām nav paredzētas, šogad divas reizes palielināsies pensionāra ar nodokli neapliekamais minimums.

Iedzīvotājiem, kuriem tuvojas pensionēšanās vecums, savukārt jāņem vērā, ka no šā gada janvāra pensiju var pieprasīt brīdī, kad ir sasniegts 64 gadu un trīs mēnešu vecums. Joprojām var pensionēties arī priekšlaicīgi.

Pagājušajā gadā viens no svarīgākajiem valdības pieņemtajiem lēmumiem pensiju jomā bija pensionāra neapliekamā minimuma palielināšana. Politiķu vēlme (jāatgādina, ka ar nodokli neapliekamā minimuma celšana līdz 500 eiro ir Jaunās konservatīvās partijas, ko pārstāv labklājības ministrs Gatis Eglītis, politiska apņemšanās) bija celt šo minimumu uzreiz līdz 500 eiro jau no jaunā gada sākuma, tomēr, ņemot vērā šī lēmuma ietekmi uz valsts budžetu (mazāki nodokļu ieņēmumi), valdība vienojās neapliekamā minimuma celšanu īstenot divās kārtās. Labklājības ministrijas sākotnējo prioritāro pasākumu sarakstā pat bija iekļauts priekšlikums palielināt šo minimumu līdz 500 eiro, un šis priekšlikums provizoriski skartu 129 100 Latvijas pensiju saņēmēju (pensijas saņem ne tikai seniori, bet arī cilvēki ar invaliditāti). Labklājības ministrijas dati rāda, ka šā priekšlikuma fiskālā ietekme jeb provizoriskais budžeta ieņēmumu samazinājums 2022. gadā un turpmāk katru gadu būtu 29 miljoni eiro. Pašlaik pensionāriem jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis par summu, kas lielāka par 330 eiro. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Būtiskais par pensijām 2022. gadā

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā