TOP 5 lasītākie Neatkarīgās raksti

Šīs nedēļas laikā lasītākie Neatkarīgās raksti – intervijas, komentāri, izpētes raksti un lasāmgabali par visdažādākajām tēmām.

4.lapa

Pērtiķu bakas jau ir Latvijā. Izskan aizdomas par bioterorismu pret seksuālām minoritātēm

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Latvija reaģējusi ātri un operatīvi noteikusi pirmo pērtiķu baku saslimšanas gadījumu. Pacients, kurš inficējies kādā no Eiropas Savienības valstīm, slimo vieglā formā, un, kā norāda Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs, pašlaik tiek apzinātas personas kontaktpersonas, lai nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos.

Pašlaik pasaulē pērtiķu baku gadījumu skaits pārsniedz 500, no tiem vairāk nekā 300 reģistrēti Eiropas Savienībā. Neviens nāves gadījums Eiropas Savienības valstīs nav reģistrēts.

Latvijā konstatēts pirmais pērtiķu baku gadījums. Slimnieks ir pieaugušais, kas nav sasniedzis 50 gadu vecumu, un slimība norit vieglā formā. Epidemiologi konstatējuši, ka cilvēks ar pērtiķu gripu inficējies ārzemēs, kādā no Eiropas Savienības valstīm, bet pašlaik nenosauc - tieši kurā valstī tas noticis. Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs pastāstīja, ka slimnieks atrodas mediķu uzraudzībā, bet epidemiologi veic izmeklēšanu saistībā ar šo gadījumu, aptaujājot saslimušo un noskaidrojot viņa iespējamos kontaktus ar citiem cilvēkiem Latvijā.

Svarīgākais ir noskaidrot visus iespējamos kontaktus, lai novērstu baku pārnesi tālāk un slimības izplatīšanos jau Latvijā,” teica Jurijs Perevoščikovs.

Neatkarīgā” jau rakstīja, ka pērtiķu bakas nav jauna slimība, tomēr šā gada pavasarī tā sākusi pastiprināti izplatīties ārpus Āfrikas kontinenta. Pirmais pērtiķu baku gadījums šī jauna slimības uzliesmojuma kontekstā tika konstatēts jau maija sākumā, un tas bija saistīts ar cilvēka ceļošanu uz un no Nigērijas. Pašlaik pasaulē jauno pērtiķu baku gadījumu skaits pārsniedz 500, no tiem vairāk nekā 300 reģistrēti Eiropas Savienībā. Pērtiķu baku vēsturē līdz šim Eiropā slimība nebija konstatēta. Lielākajā daļā gadījumu pacienti slimo viegli, un neviens nāves gadījums nav reģistrēts. Visu rakstu var izlasīt šeit:

Pērtiķu bakas jau ir Latvijā. Izskan aizdomas par bioterorismu pret seksuālām minoritātēm

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā