Aminatas savvaļas pusē

Lai gan šīs nedēļas nogalē mūzikas cienītāju prāti un arī daudzu fiziskie ķermeņi būs Liepājas pusē, kur pāris dienās koncentrētas daudzas un dažādas muzikālās norises (trūkst tikai “Prāta vētras” koncerta), nevajadzētu aizmirst arī par “dzīvi pēc Liepājas” – 4. augustā Rīgā, Andrejostas kvartālā, notiks Aminatas lielkoncerts.
Aminata Savadogo: “Šis sanāca ļoti intensīvs laiks, jo vajadzēja pabeigt minialbumu un paralēli tam gatavojos arī koncertam. Taču man ir ļoti forša komanda, teicami mūziķi, tāpēc gan rezultāts būs labs. Domāju, ka mēs visu izdarīsim kā nākas, viss izdosies!” ©Publicitātes foto

Par lielkoncertu ar pieticīgu skatu

Pat grūti atminēties, kad pēdējoreiz vokāli pārliecinošā dziedātāja Aminata redzēta uz lielās skatuves koncertā, kurā viņai piederētu nevis epizodiska viesmūziķes loma, bet vakara karalienes vai vismaz karaļu iesildītājas statuss - pēdējoreiz tas, šķiet, notika grandiozajā grupas “Instrumenti” koncertā stadionā “Daugava” 2019. gada 31. augustā. Aminata var palepoties ar lielāku koncertu “Palladium” 2016. gada oktobrī, bet jaunākajos laikos viņas plānus ir nežēlīgi koriģējis kovids. “2020. gadā “Hanzas peronā” paredzētais koncerts, kas atcēlās, būtu bijis vēl lielāks [par “Palladium” notikušo] - vismaz spriežot pēc biļešu pārdošanas datiem, bet - pandēmija… Nu jā, tas nenotika. Iesākumā tas pārcēlās, pēc tam atkal pārcēlās, līdz beidzot atcēlās pavisam,” skumīgi nosaka Aminata.

Taču 4. augustā koncerts būs! Uzreiz jāprecizē, ka tas notiks Andrejostas kvartālā, ko nevajadzētu jaukt ar pēdējā laikā strauji popularitāti gūstošo un turpat vien esošo “Wondersalu”. “Andrejostas kvartāls ir jauna izklaides vieta, kas izskatās pēc minifestivāla norises vietas. Man likās, ka tā varētu būt man piemērota,” savā ierastajā pieticībā saka Aminata. Uz skatuves viņa kāps ar sava pavadošā sastāva mūziķiem Kasparu Vizuli (ģitāra), Kristapu Ērgli (basģitāra), Tomu Mikālu (taustiņi) un Rūdolfu Daņiļeviču (bungas).

Negulētas naktis labam rezultātam

Publicitātes foto

Radiostacijās reklāma par Aminatas koncertu “Savvaļas pusē” skanējusi gana skaļi (arī burtiskā nozīmē, jo tai izmantotas dziedātājas fenomenālās vokālās partijas no dziesmas “Maiga vara”), bet interneta vidē vēstis par to ir krietni pieticīgākas - pat biļešu tirdzniecības vietnē lasāma vien īsa anotācija, ka “koncertā būs dzirdamas dziesmas no jaunā EP “Savvaļas pusē”, kā arī jau zināmi, klausītāju iemīļoti hiti”, un tas, ka to rīko SIA “Aminata Music”. Pati dziedātāja mūzikas biznesmenes lomā? “Oi, no manis tāds biznesmenis, ka… Es pat nezinu, ar ko salīdzināt…” vairās Aminata. “Taču es organizēju koncertus arī iepriekš - gan to, kas notika “Palladium”, gan to, kas diemžēl nenotika - arī tie bija mana iniciatīva. Darbojos pati, protams, grāmatvedības dokumentus palīdz kārtot citi,” stāsta dziedātāja.

Koncertprogramma plānota aptuveni pusotras stundas garumā. “Mums šo programmu pat nācās īsināt, lai koncerts izskanētu iespējami lakoniskāk. Plānojas arī viesmākslinieki, kuri tiks izziņoti atsevišķi, taču domāju, ka cilvēki tāpat nojauš, kuri tie varētu būt,” šo to noslēpumā patur Aminata. Ņemot vērā, cik ļoti nopietni mūziķe uztver savu nodarbi un visu ar to saistīto, nav šaubu, ka viņas emocionālajai būtībai šis laiks ir nopietns pārbaudījums. “Jā, es visu uztveru diezgan nopietni. Par visu uztraucos, jau ir aizvadītas negulētas naktis, un droši vien daudzas tādas vēl ir arī priekšā…” nopūšas Aminata. “Šis sanāca ļoti intensīvs laiks, jo vajadzēja pabeigt minialbumu un paralēli tam gatavojos arī koncertam. Taču man ir ļoti forša komanda, teicami mūziķi, tāpēc gan rezultāts būs labs. Domāju, ka mēs visu izdarīsim kā nākas, viss izdosies!”

Jaunajos darbos mazliet citāda Aminata

Aminatas minialbumā jeb EP “Savvaļas pusē” iekļautas piecas dziesmas, kas tapušas jau agrā pavasarī, kad dziedātāja ar kompānijas “Universal Music” atbalstu sarīkoja dziesmu rakstīšanas nometni, pieaicinot talkā vairākus pazīstamus māksliniekus. Piemēram, grupas “Astro’n’out” dalībnieci Māru Upmani-Holšteini, ar kuru kopā radīta tituldziesma (vēl tās tapšanā piedalījies arī producents JJ Lush, kā arī reperis ansis), bet kā pirmais numurs albumā iekļauts par hitu jau kļuvušais duets ar dziedātāju Būū (īstajā vārdā Ilze Fārte) “Kur saule”, kuras radīšanā piedalījies arī Mikus Frišfelds, Kristaps Ērglis no grupas “Triānas parks” un DJ Rudd (Rūdolfs Budze). Vēl albumā ir arī dziesmas, kuru tapšanā savukārt aktīvi iesaistījies dziedātājs Chris Noah (Krists Indrišonoks).

Publicitātes foto

“Šī man bija interesanta pieredze, jo līdz šim dziesmas šādā veidā nerakstīju,” atzīst Aminata. ““Kur saule”, piemēram, vispār ir dziesma, kuras rakstīšanā pati praktiski neiesaistījos. Tas bija labs eksperiments, jo ir ļoti interesanti un varbūt pat nepieciešami paskatīties uz sevi citu cilvēku acīm, saprast, kā mani redz un dzird citi autori. Tas rada jaunu skanējumu, par ko pašai liels prieks. Man liekas, ka jaunais minialbums sanācis diezgan izjusts, un es tajā atplaukstu.”

It kā tā ir, tomēr - šķiet, Aminata ir pārlieku ieklausījusies dažādos padomdevējos, līdz ar to maķenīt zaudējusi savu rokrakstu. Kaut vai minētā dziesma “Kur saule” - tā drīzāk ir Būū kopdarbs ar Aminatu, nevis Aminatas dziesma, kurā piedalās Būū. “Paisums. Bēgums” - te jau manāmas Chris Noah ievirzes, kas Aminatas stila mūzikā nebūt nav jāvērtē kā pluss, un arī pati dziesma jāatzīst kā visai viduvēja. Stilistiskais sadrumstalojums tik īsā distancē - tikai piecās dziesmās - traucē šo darbu uztvert kā vienotu veselumu.

“Universal” atbalsts līdz sacerēt albumu

Pati Aminata gan šo EP un pieeju tā radīšanā par kļūdu neuzskata. “Es nedomāju, ka tas [padomu no malas uzklausīšana] ir kaut kas slikts. Man bija sajūta, ka es sāku atkārtoties. Negribējās rakstīt vienu un to pašu, tāpēc bija nepieciešamas jaunas iedvesmas no citiem cilvēkiem. Ir interesanti paskatīties uz sevi no malas ar citu cilvēku acīm, paklausīties ar citu autoru ausīm. Tas bija ļoti labs eksperiments, kas man daudz ko deva - es nepārtraukti mācos no citiem māksliniekiem un pilnveidojos, no katra mākslinieka var paņemt kaut ko sev. Bet tas nenozīmē, ka es pati vairs nerakstīšu dziesmas! Kad jutīšu šādu iekšēju nepieciešamību, es to darīšu un jau daru arī tagad! Man ir kaudze ar savām dziesmām, kas jāpabeidz vai jāpielabo, taču šajā konkrētajā brīdī - nometne bija tieši laikā,” stāsta dziedātāja. “Man [pirms nometnes] bija jocīga sajūta - it kā nebija ko teikt, bet tas materiāls, kas jau bija sagatavots, nešķita pietiekami labskanīgs un arī ne šim laikam piemērots. Mēs ar “Universal” nolēmām sarīkot dziesmu rakstīšanas nometni. Sarakstījām tur sešas dziesmas, no kurām piecas tika iekļautas minialbumā, taču ir doma šo minialbumu attīstīt līdz pilna albuma formātam, papildinot to ar jaunām dziesmām.”

Jāatgādina, ka 2020. gada oktobrī Aminata uzsāka sadarbību ar ietekmīgo koncernu “Universal”, un nonākšana tā paspārnē dod iespēju darboties daudz vērienīgāk un ar cerībām uz starptautisku skanējumu - iespējams, arī pilna formāta albums varētu tikt laists plašākā apritē. “Līgums [ar “Universal”] ir liels atvieglojums, jo ir nesalīdzināmi vieglāk strādāt komandā, kurā ir cilvēki, kas parūpējas par dažādām blakus lietām. Protams, no leibla puses ir arī finansiāls atbalsts, kas ir ļoti vērtīgi. It īpaši jau kovida laikā.”

Iedvesmo saņemtā enerģija no apkārtējiem

Aminata ir emocionāla māksliniece, kura bieži vien darbojas iekšēju sajūtu vadīta, tāpēc neizbrīna stāstītais par radošajām pārdomām - šobrīd viņa acīmredzot vienkārši nejūtas tā, ka gribētos izpausties. “Droši vien tā arī ir,” piekrīt Aminata. “Man emocionālās dziesmas parasti sanāk ar negatīvu pieskaņu, bet jaunajā albumā es to negribēju. Šīs drāmas jau ir apnikušas gan pašai, gan arī klausītājiem. Gribējās kaut ko priecīgāku, bet šajā lauciņā es vēl neesmu tik veiksmīga. Kaut vai dziesma “Kur saule” - nezinu, kā pati varētu uzrakstīt šādu dziesmu bez ciešanām un drāmām,” pajoko dziedātāja.

Līdz ar to atliek vien viņai novēlēt, lai lielkoncertā viss izdotos - varbūt pēc tā būs tik labs un priecīgs noskaņojums un dziedātāja jutīsies tik laimīga, ka jau naktī sarakstīs veselu albumu ar pozitīvām dziesmām!? “Ļoti iespējams!” smejas Aminata. “Patiesībā jebkurš process, kurā kaut kas notiek, man palīdz. Arī nometnes laikā bija līdzīgi - man nebija un nebija iedvesmas, bet pēc vienas nometnes dienas es atnācu mājās un jau tajā pašā naktī iedungoju jaunu dziesmu. Arī mijiedarbība ar citiem māksliniekiem mani dzen uz priekšu un iedvesmo, bet saņemtā enerģija no klausītājiem - it īpaši.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā