Interesantākās un aizraujošākās vietas Talsos

Talsus ieskauj deviņi pakalni – Talsu pilskalns, Ķēniņkalns, Leču kalns, Tiguļu kalns, Sauleskalns, Baznīckalns, Krievragkalns, Vilkmuižas kalns, Dzirnavkalns, kas rada tikai Talsiem raksturīgo īpatnējo apbūvi un skatu ainas. Pati pilsēta ir viena no interesantākajām Latvijas pilsētām, kuras mazo ieliņu šaurajos līkločos var ieraudzīt senatnes pēdas. Tiesības saukties par pilsētu Talsi ieguva 1917. gadā.

2.lapa

Talsu novada muzejs

F64

Talsu novada muzejs atrodas vienā no skaistākajām, vēsturiski nozīmīgākajām ēkām pilsētā un aicina iepazīt novada kultūrvēsturi, dabu un mākslu. Talsu novada muzeja ēka būvēta augstākajā pilsētas pakalnā - Tiguļu kalnā - 19. gadsimta beigās neoklasicisma stilā kā baronu fon Firksu pilsētas māja “Villa Hochheim”. Šobrīd, tāpat kā visā Latvijā, muzeja aktivitātes nav pieejamas valstī izsludinātā ārkārtas stāvokļa un pulcēšanās ierobežojumu dēļ. Taču, tiklīdz tas būs iespējams, muzejs ir gatavs atkal uzņemt interesentus.

Vēsturiskajā ēkā ekspozīcijās un izstādēs iespējams izzināt novada vēstures, mākslas un dabas vērtības, līdzās esošās krājuma ēkas izstāžu zālē apskatāmas jaunākās mākslas izstādes. Muzeja apkārtni ieskauj jau barona laikā iekārtotais dendroloģiskais parks ar vairāk nekā 300 kokaugu sugām. Muzejā apskatāmas vairākas ekspozīcijas:

  • Kuršu arheoloģisko priekšmetu kolekcija un novada senvēsture;
  • Etnogrāfiskie priekšmeti, kas raksturo latviešu dzīvesveidu 19. gadsimtā;
  • Latvijas valsts dibināšana un nacionāli tautiskā stila izpausmes;
  • Aizsargājamās dabas teritorijas Talsu novadā, tajās esošie savvaļas augi un dzīvnieku sugas.

Katru mēnesi muzejā apskatāmas divas mākslas izstādes. Tāpat muzejā notiek atraktīvas un izglītojošas nodarbības skolēniem, ģimenēm un pieaugušajiem, kā arī ekskursijas muzeja teritorijā, parkā un Talsu novadā. Ir izveidota programma jaunlaulātajiem, un muzejā iespējams izīrēt svinību un konferenču telpas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā