Soctīklos šūmējas par politiķu dubultbalsošanu

Šajās pašvaldību vēlēšanās ir radīta leģitīma iespēja cilvēkiem, kuri balsojuši Rīgā, balsot šodien vēlreiz kādā citā pašvaldībā. Daļa politiķu šo iespēju arī izmanto.
©Kaspars Krafts/F64

Saskaņā ar Pašvaldības domes vēlēšanu likumu, tiesības vēlēt ir personai, kura vēlēšanu dienā sasniegusi 18 gadu vecumu, tai vismaz 90 dienas pirms vēlēšanām ir reģistrēta dzīvesvietā attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā, vai šai personai minētajā pašvaldībā ir reģistrēts nekustamais īpašums. Rīgas mērs Mārtiņš Staķis šodien vēlēt devās uz Tukumu, jo šajā novadā viņam pieder īpašums. M. Staķis gan dzīvo Rīgā, bet vienlaikus viņam kopīpašumā pieder zeme Tukuma novada Tumes pagastā, liecina M. Staķa iesiegtā amatpersonas deklarācija.

“Ņemot vērā, ka 2021.gada pašvaldību vēlēšanas Rīgā nenotiek, M. Staķis īsteno savas demokrātiskās tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās Tukuma novadā, kur viņam pieder īpašums. M. Staķis piedalās vēlēšanās, jo viņam rūpot, kas notiks gan ar viņa īpašumu, gan kopumā ar Tukuma novadu, kurā esot nepieciešama mūsdienīga un iekļaujoša pārvaldība,” ziņo LETA

Vents Armands Krauklis aicina izbrīvēt brīdi un doties nobalsot. “Arī tiem, kuri nedzīvo novadā, kurā deklarējušies. Pašvaldības lēmumi daudzās jomās jūsu dzīvi ietekmē vairāk nekā valdības, izvēle ir gana liela un balss svars - lielāks nekā Saeimas vēlēšanās,” ierakstā mikroblogošanas vietnē “Twitter” pauž V. A. Kraulis

Daļa sociālo tīklu lietotāju ir neapmierināti par iespēju pašvaldības vēlēšanās balsot par novadu vai pilsētu, kur nemaz nedzīvo, turklāt vēl darīt to vairākas reizes.

“Par to, vai vajag balsot tiem, kuri novadā nedzīvo, principiāli nepiekritīšu. Es arī Saeimas vēlēšanās neļautu balsot nerezidentiem un dubultpilsoņiem. Tas līdzinās situācijai, kur trakas kazas, kas savas ģimenes pametušas, jaucas svešās ģimenēs, kā bērnus audzināt un vīrus dresēt,” raksta aktīvs “Tvitter” lietotājs.

Iespēju pašvaldību vēlēšanas nobalsot divos dažādās pašvaldībās izmanto ne tikai politiķi. “Twitterī” lasāmi ieraksti par to, ka viens balsojis gan Rīgas ārkārtas vēlēšanās 2020. vada 29. augustā, gan šodien - Bauskas novadā, cits - Rīgā pērn un šodien Jūrmalā.

Dažs nožēlo, ka par šo iespēju nav zinājis agrāk.

“Varbūt mūsu kļūda, jo sapratām, ka “vai nu vai” (vai nu tur, kur deklarēts, vai tur, kur īpašums) - Rīgā, protams, nobalsojām. Piesakoties te sanāktu vienās pašvaldību vēlēšanās balsot 2x... Nez vai pareizi? Katrā ziņā, tagad par vēlu, jo jāreģistrējas bija līdz 27.maijam, “ Twitterī” raksta Anita.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā