Ventspilī top valstī pirmais digitālās transformācijas centrs – atbalsts iedzīvotāju IT prasmju pilnveidē

Pandēmijas laiks lika apstāties mūsu ierastajai ikdienai gan darbā, gan sadzīvē – modernās tehnoloģijas kļuva par gandrīz vienīgo komunikācijas iespēju ar tuviniekiem, draugiem, klasesbiedriem, kolēģiem.
©Publicitātes foto

Daļai no mums nācās atskārst, ka virtuālajai dzīvei nemaz neesam gatavi - iztrūkst dažādu iemaņu, zināšanu. Lai šos digitālos zināšanu robus aizpildītu, Ventspils nolēma radīt Latvijā pirmo digitālās transformācijas centru - vietu, kur interesentiem mācīt izmantot jauno tehnoloģiju potenciālu.

“Covid-19 ieviesa korekcijas mūsu paradumos - tik ierastās klātienes sapulces darbā pārtapa par “zoom” tiešsaistes sapulcēm, valsts un pašvaldību klātienes pakalpojumi kļuva pieejami tikai attālināti, pat kultūras dzīve pārcēlās digitālajā vidē - telefonā vai datora ekrānā,” rezumē Ventspils Digitālā centra direktore Elīna Kroņkalne. “Lai arī mēs ikdienā izmantojam viedtālruņus, datorus, taču, līdzko ar tiem jāveic jēgpilnas darbības, secinām, ka ne visiem digitālās prasmes ir labā līmenī. Neskatoties uz to, ka Latvijā ir tehnoloģiju pieejamība, ātrs internets, mūsu digitālās prasmes ir stipri zem Eiropas vidējiem rādītājiem.”

E. Kroņkalne uzskata, ka digitālajai transformācijai jānotiek visaptveroši, iesaistot visas vecuma grupas, visas profesijas. “Vairumam speciālistu digitālās kompetences ir nepieciešamas, lai celtu savu kvalifikāciju un saglabātu konkurētspēju darba tirgū. Piemēram, metinātāji šobrīd darbā izmanto dažādas tehnoloģijas, un speciālistam, kas savu arodu māk tikai klasiskajā veidā, ir risks pazaudēt darbu, jo tas pieprasa jaunas kompetences. Tāpat joprojām ir daļa cilvēku, kuriem pat rēķinu apmaksa internetā sagādā milzu grūtības. Arī viņi ir jāapmāca,” uzver E. Kroņkalne.

Lai attīstītu iedzīvotāju digitālās prasmes, Digitālais centrs pastāvīgi organizē dažādus izglītojošus pasākumus, kuros zināšanas 2021. gadā apguvuši gandrīz 3000 iedzīvotāju gan profesionālā līmenī, gan izmantošanai mājas vajadzībām.

Publicitātes foto

Un tagad top Digitālās transformācijas centrs, kurā tiks izveidotas modernas mācību telpas, kas paplašinās Ventspils Digitālā centra pakalpojumu klāstu mūžizglītības jomā, piedāvājot papildu kursus un nodarbības digitālo prasmju attīstībai. Digitālās transformācijas centrs atradīsies Akmeņu ielā 5. “Māja ir rekonstrukcijas procesā, darbus iecerēts pabeigt vasaras izskaņā un rudens sezonā ar savu piedāvājumu uzrunāt interesentus. Katrā ziņā 2023. gadā digitālā transformācija izskanēs visā Latvijā, jau aktīvi tiek strādāts pie dažādu projektu izstrādes, tāpēc arī Ventspils aktīvi gatavojas, gan gatavojot infrastruktūru, gan plānojot plašu mūžizglītības un digitālo prasmju piedāvājumu,” norāda E. Kroņkalne.

Publicitātes foto

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā