Jēkabpilī straume pārrāvusi dambi

Pusvienpadsmitos vakarā, 13. janvārī, sociālajos tīklos parādījās ziņa, ka pārrauts dambis, kas sargāja Jēkabpili no applūšanas. Sazvanījos ar Jēkabpils domes priekšsēdētāju Raivi Ragaini.
©Kaspars Krafts / F64

Kāda situācija šobrīd Jēkabpilī?

Nemainīgi dramatiska.

Vai dambis nav pārrauts?

Konstatējām vietas, kurās sākās drupšana, ielūza betons, iesaistījām mūsu pašu uzņēmējus, pusstundas laikā savilkām tehniku, sākām strādāt. Šobrīd trakākās vietas ir salabotas, taču rodas jaunas kritiskas vietas, jo ūdens līmenis aug. Strādāsim visu nakti.

Dambis tiešām tika pārrauts. Uztverošā daļa bija salauzta, dambī bija liels caurums, bet ledus masa noturēja plūdumu: tas nebija ūdens, bet sniega un ledus putra. Ja tas būtu tīrs ūdens, tad tas būtu aizgājis... Tad sākām likt maisus, bērām visu, ko var sabērt... Piedodiet, man zvana!

Pēc brīža atkal sazinājos ar Raivi Ragaini.

Vai iedzīvotāji ir disciplinēti? Kā viņi izturas šajā dramatiskajā laikā?

Ar iedzīvotājiem viss kārtībā. Bet mums traucē „plūdu tūristi”. Brauc no visām malām. Mums jākontrolē situācija, vajag evakuēt cilvēkus, mums traucē šie tūristi!

Kādas ir prognozes? Vai ūdens līmenis celsies?

Visu laiku ceļas. Kas notiks tālāk? Kurš gan to var prognozēt... Bet es ticu, ka viss būs kārtībā.

Kas nāk jums palīgā? Armija? Zemessardze?

Ko tieši armija varētu mums palīdzēt? Nav viņiem te ko darīt. Mums ir svarīgi nosargāt dambi. Darba rokas, protams, būtu vajadzīgas, bet tas ir uz īsu brīdi.

Panikas nav? Viss ir mierīgi?

Panikas nav, bet cik nu mierīgi...

Valsts augstākās amatpersonas jums jau ir piezvanījušas?

Jā, man piezvanīja Valsts prezidents. Runāju arī ar Māri Kučinski, ar Sprindžuku, man uzrakstīja arī veselības ministre.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā