Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 14. līdz 20. augustam

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Imants un Gido, Tuta un Taņa, «Boogie Boys» un «Tizlenes»

3.lapa

Vāgnera «Valkīra» Cēsu pils parkā

Publicitātes foto

Grandiozs muzikāls notikums, kas Cēsu pils parka estrādē izskan Cēsu Mākslas festivāla laikā, ir kļuvis par tradīciju. Un šis gads nav izņēmums. Sestdien, 14. augustā, pulksten 21 gleznainajā pils parka estrādē varēs baudīt Riharda Vāgnera operas «Valkīra» trešā cēliena koncertiestudējumu.

Operas galvenos varoņus iemiesos pasaulslavenie Vāgnera operu interpreti: Lielbritānijas operdziedātāja Ketrīna Fostere, Latvijas Nacionālās operas soliste Liene Kinča un basbaritons Egils Siliņš, kurš jau vairāk nekā desmit gadu ar milzu panākumiem dzied Votānu pasaules labākajos opernamos.

Spēlēs Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), diriģēs Andris Poga. Koncertiestudējuma režisors - Viesturs Kairišs.

Četru operu cikla «Nībelunga gredzens» otrā daļa «Valkīra» ir viena no Riharda Vāgnera slavenākajām operām. Darbu pie operas teksta Vāgners sāka 1851. gadā, un to komponēt pabeidza 1856. gadā, savukārt pirmizrādi tā piedzīvoja 1870. gadā Minhenes Karaliskajā un Nacionālajā teātrī. Tas ir milzu kaislību un augstu ideju caurstrāvots stāsts par dievu un cilvēku mīlas un naida attiecībām konfrontācijā ar cīņu par varu.

Koncertiestudējuma režisors ir Viesturs Kairišs, kura sekmīgais darbs, strādājot pie Vāgnera operām kopš 2007. gada, viņam pavēra durvis uz starptautisku karjeru. Kad 2007. gadā Viesturs Kairišs iestudēja «Valkīru» Latvijas Nacionālajā operā, iestudējuma dramaturgs Johens Breiholcs teica: ««Valkīra» ir mūzikas drāma, kurā komponists liek sadurties dažādām kaislībām - tur ir gan krāpšana, gan incests, gan nodevība un slepkavība. Tomēr gandrīz visu šo kaislību motivācija ir mīlestība. Režisors Viesturs Kairišs koncentrējies uz eksistenciālo konfliktu starp mīlestību un varas darījumiem. Cīņa tiek izcīnīta, uzvarēta un pazaudēta gan mājas noslēgtībā, gan publiskā arēnā. Šis ir ārpus laika konflikts, tikpat vecs kā cilvēce, un to ieskauj Vāgnera mūzikas hipnotiskais skaistums.»

«Vāgnera mūzika mani ir fascinējusi jau sen. Iestudēt kādu no viņa «magnum opus» vienmēr ir īsts izaicinājums, tomēr arī liels muzikāls gandarījums, sevišķi, ja tas iespējams kopā ar visaugstākās klases solistiem. Gan Ketrīna Fostere, gan Egils Siliņš ir regulāri viesi Vāgnera mūzikas templī Baireitā ar nenoliedzami lielu pieredzi un panākumiem šīs mūzikas atskaņošanā. Arī LNSO šī mūzika nav gluži sveša, pēdējos gados esam tai pievērsušies vairākkārt. Ceru, ka šis Cēsu pils aurai tik piestāvošais muzikālais eposs izskanēs jaudīgi un skaisti!» tā par iestudējumu stāsta diriģents Andris Poga.

Uzmanību!

Riharda Vāgnera operas «Valkīra» III cēliena koncertiestudējumu būs iespēja apmeklēt vakcinētām vai Covid-19 pārslimojušām personām, pasākuma norises vietā uzrādot digitālo Covid-19 sertifikātu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā