Grupa "Linga" turpinās muzicēt arī bez Gvido

Kad pagājušā gada 20. decembrī pēkšņi aprāvās harismātiskā Gvido Lingas mūžs, kā pašsaprotams šķita arī tas, ka ar to pašu izbeidzas arī grupas “Linga” gaitas – kā tad bez Gvido?! Taču nav apritējis pat gads, kad “Linga” atsākuši muzicēt. Par to prieks.
Grupa “Linga & Frišs” (no kreisās): Svens Linga, Gints Cālītis, Jānis Frišfelds, Juris Rubīns un Viktors Fedosejevs ©Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļā sociālajos tīklos tika izplatīts oficiāls paziņojums: “Grupai “Linga” pievienojas grupas “Exit” līderis un vokālists Frišs, īstajā vārdā Jānis Frišfelds. Viens no šāda sastāva koncertiem tika aizvadīts [aiz]pagājušo sestdien. Uzstāšanās laikā tika atskaņotas tautā zināmas dziesmas, gan arī kādu laiku nespēlēti skaņdarbi. Grupa ar jaunu elpu plāno jaunus koncertus, kas iedvesmos klausītājus. Uz tikšanos mūsu koncertos - grupa “Linga & Frišs”.”

Nu, nekādu līgumu jau vēl neesam parakstījuši,

sev raksturīgajā rāmajā ironijā saka Frišfelds.

Viņam jau vasarā esot piezvanījis šobrīd vienīgais no “Lingas” zelta sastāva palikušajiem dalībniekiem Viktors Fedosejevs un apvaicājies, vai Jānis negribot pamēģināt grupā uzdziedāt - kā ģitārists viņš jau tajā bija piespēlējis. “Gabali jau iestrādāti, viens otru pazīstam, kāpēc gan ne?!” stāsta Frišs. “Patiesībā “Lingu” esmu klausījies jau sen, tāpēc Gvido vokālā maniere man bija arī agrāk zināma. Šobrīd cenšos tajā dziedāt - ar viņam raksturīgo ķērkšanu, dīvaino rīstīšanos un tamlīdzīgām lietām.” Pirmā uzstāšanās bijusi privātā pasākumā Ropažos uz “vietēja mēroga aparatūras, kas skanēja tā, ka ne klausītāji īsti varēja dzirdēt mūs, ne mēs paši sevi”. Taču 15. oktobrī “Linga & Frišs” uzstāsies Fontēna valstībā Pāvilostā (vai Liepājā) - tās jau būs nopietnākas ugunskristības. Starp citu, jaunajam projektam savu svētību devis arī Gvido brālis Igors - viņam nosūtīts demo no mēģinājuma, un Igors akceptējis “Lingas” vārda tālāku nešanu.

Nav jau tā, ka Frišfelds būtu “Lingas” rindās parādījies no nekurienes: viņš ir sens grupas mūziķu draugs, un tieši viņš tika uzaicināts uzstāties grupas “Linga” jubilejas koncertos pērn februārī, aizstāt 2019. gada 25. septembrī pāragri labākos ģitāristu laukos aizgājušo Edgaru Ķauķi jeb Melno. Lai cik tas “melni” neskanētu, nu Friša kā “Lingas” aizgājēju lietu pārņēmēja funkcijas paplašinājušās… Pārējais sastāvs izskatās gluži vai “notariāls”. Grupu “Linga” 1988. gada decembrī dibināja Gvido Linga ar basģitāristu Armandu Cālīti, bet pirmajā koncertā 1989. gada martā klāt bija arī ģitārists Viktors Fedosejevs jeb Vika. Viņš tagad palicis par vienīgo pamatsastāva dalībnieku, taču grupā ir arī Linga un Cālītis - Gvido dēls Svens ir pie taustiņiem, bet Armanda dēls Gints - pie basģitāras. Vēl sastāvā ir bundzinieks Juris Rubīns - arī viens no “Lingas” vecās gvardes pārstāvjiem.

Jānis Frišfelds un grupa “Exit” latvju rokmūzikā ir visai zināmi vārdi. Šī blice tika izveidota 90. gadu vidū, bez Friša (vokāls, ģitāra) tās sastāvā vēl bija Uldis Blaževičs (ģitāra), Raimonds Bērziņš (basģitāra) un Pāvils Bobrovskis (bungas). Šādā sastāvā tika izdoti divi mūzikas kritiķu un arī klausītāju augstu vērtēti diski “Flight To Nowhere” (2000) un “Romantic And Unromantic Pleasures” (2002), taču pēc tam aizgāja Blaževičs, kuru aizvietoja gan Cālītis seniors, gan Melnais. Vēl digitāli tika izdots “Ticket To Paradise” (2008), tad “Exit” kaut kur nozuda, lai 2015. gadā atgrieztos ar savām 20 gadu jubilejas svinībām un jauniem plāniem, bet tad… Atkal pazuda. Pa starpu tam visam šī raibā kompānijā dažādās kombinācijās ir maisījusies dažādos projektos (piemēram, “Gelousy”), Blaževičs vispār izveidojis n-tos projektus (pašlaik līderē grupā “Everstate”, kurā spēlē arī Bērziņš), un arī Frišfelda ģitāra nav putekļiem klāta stāvējusi mājas stūrī, taču “Linga” - tas, protams, ir jauns līmenis.

Pats Frišfelds, cik bija nojaušams pēc šīs sarunas, par šo jauno līmeni absolūti nestreso un ir tam gatavs. “Protams, vienmēr būs kāda daļa, kurai cita vokālista parādīšanās leģendārā grupā nepatiks - tā ir visā pasaulē,” vēsā mierā nosaka Frišs un piesauc “Stone Temple Pilots” piemēru, kuri pēc Skota Veilanda nāves pieņēma jaunu vokālistu, izdeva albumu un tūrē apkārt pa pasauli uz nebēdu. Tiesa, šādi piemēri ar labu iznākumu ir nospiedošs retums… Friša pievienošanās “Lingas” sastāvam neizslēdz arī jaunu dziesmu rašanos. “Vika paskaitīja, ka apstrādāti, taču līdz galam tā arī neizstrādāti ir kādi desmit gabali. Paralēli top arī citi. Taču pagaidām vairāk skatāmies uz tādiem gabaliem, kuri sen nav atskaņoti koncertos. Piemēram, “Lai tā paliek”,” stāsta Jānis.

Jāatzīst, ka šādi precedenti, kad grupas nenoliedzamo līderi un zīmolu pie mikrofona nomaina kāds cits, nav nekas jauns ne pasaules, ne Latvijas mūzikā. Un tāpat nav nekas jauns fakts, ka gandrīz neviens jaunpienācējs netiek uzņemts kā savējais. Latvijā labākais šāds piemērs ir grupa “Līvi”, kura pēc Aivara Brīzes un Jāņa Groduma aiziešanas mūžībā kādu laiku bija pārtraukusi savu darbību, pēc tam reanimējās kā “Līvi un Buks” ar dziedošo ugunsdzēsēju Jāni Buķeli pie mikrofona, bet pēc tam atmeta šīm paslēpēm ar roku un turpināja vienkārši kā “Līvi”. Taču, neskatoties uz to, ka tās galvgalī ir neapšaubāmais “Līvu” līderis Ainars Virga, bet Buka vokāls skan teju tikpat spēcīgi kā Brīzes, liela daļa klausītāju joprojām saka, ka “šie “Līvi” nav nekādi īstie “Līvi””. Īstie vai neīstie, šie šobrīd ir vienīgie “Līvi”, kādi mums ir un kādi vispār vēl var būt. Virgas sastāvs 2019. gada maijā izdeva jaunu studijas albumu “Pluss mīnuss”, kā arī visai aktīvi koncertē, protams, ne vairs lielās koncertzālēs, stadionos un tūkstošiem cilvēku.

Par lielām koncertzālēm un stadioniem var aizmirst vēl kāds reinkarnējies veidojums - 2020. gada oktobrī izveidotā grupa “Pēc tumsas”, kas, kā jau to nosaukums rāda, radusies uz grupas “Tumsa” drupām. Pēc Mārtiņa Freimaņa un Valtera Frīdenberga pāragrās aiziešanas (pirmajam bija tikai 33 gadi, viņa aizstājējam - 30) “Tumsas” mūziķi nonāca neapskaužamā situācijā, taču atrada sevī spēkus turpināt. Arī formālais iemesls bija gana labs, jo “Tumsas” oficiālais dibinātājs ir basģitārists Jānis Daugalis, kurš ap sevi pulcēja pārējos - vēl vienu “Tumsas” vīru Haraldu Dreksleru (ģitāra), pieredzējušo bundzinieku Uldi Knapši (vairākos koncertos arī iepriekš bija spēlējis „Tumsā”, aizvietojot pamatsastāva buņģieri Kasparu Boroduško) un ģitāristu Kristu Dēvicu („Flying Bra”). Par savu pastāvīgo vokālistu grupā “Pēc tumsas” ir pieņemts Jānis Dreimanis, kurš savulaik bija atzīmējies grupā „Dawn Town”.

Nelieli koncerti, lokālas uzstāšanās - “Pēc tumsas” darbojas un pat iet uz priekšu, šā gada sākumā izdodot pirmo jauno dziesmu “Lai tur plīst”. Interesanti, ka tā tika laista tautās 4. janvārī, kas bija grupas ”Tumsa” 30 gadu jubilejas datums. Dziesma radīta visiem “pēctumsiešiem” kopā, bet teksta autors ir tieši Jānis Dreimanis. Stilistiski - tā pati “Tumsa” vien ir, tikai bez Freimaņa. “Tas vērtējams klausītājiem. Viss, ko darām, mums notiek dabiski un organiski,” saka Daugalis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā