Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 5. augustam

***

4.lapa

Maestro Jāņa Dūmiņa simtgades Dziesmu svētki

Publicitātes foto

Sestdien, 30. jūlijā Baldonē notiks Jāņa Dūmiņa 100 gadu jubilejas atcerei veltītie Dziesmu svētki «Zeme, Cilvēks, Dziesma».

Tie tiks atklāti pulksten 12.30 ar Jānim Dūmiņam veltītas ozolu audzes stādīšanu Spēka vietā - Vanagkalnu pļavā, kam sekos ikgadējās kopdziedāšanas akcijas «Dziesmu ziedi» koncerta ceļš «Dieva zīme dabā» Baldones pilsētas centrā, kas secīgi noritēs uz trim improvizētām skatuvēm «Zeme», «Cilvēks» un «Dziesma». Tajā savus priekšnesumus sniegs kori, vokālie ansambļi, folkloras kopas un pūtēju orķestri.

Svētku gājiens pūtēju orķestru pavadījumā dosies no Baldones baznīcas uz Vanagkalnu estrādi, kur notiks Dziesmu svētku kopkora koncerts «Zeme, Cilvēks, Dziesma» ar tādām latviešu tautai nozīmīgām dziesmām kā «Gaismas pil» un «Saule, Pērkons, Daugava», gan dziesmas, kuras kļuvušas neaizmirstamas tieši Maestro Jāņa Dūmiņa interpretācijā - «Jāņuvakars» un «Manai Dzimtenei», kā arī XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu svētku tituldziesmas «Tīrums» un «Sidraba birzs» un Vispārējo latviešu Dziesmu svētku simtgadē 1973. gadā izskanējušo gruzīnu tautas dziesmu «Straujā Aragva» un citas iemīļotas kora dziesmas. Koncerta caurviju attīstības līniju, kas veidota režisores Silvijas Andersones iecerē, uzturēs vijolnieka Raimonda Ozola līdzdalība. Koncerta, kura mākslinieciskais vadītājs ir diriģents Andris Veismanis, laikā korim pievienosies arī solisti - operdziedātāji Sonora Vaice un Latvijas Republikas Kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Svētkos piedalīsies vairāk nekā 700 dalībnieki no dažādām Latvijas pilsētām un Gruzijas. To vidū kori, vokālie un koklētāju ansambļi, folkloras kopas, solisti un pūtēju orķestri, un Latvijā un pasaulē pazīstami mūziķi.

Koncerts noslēgsies pulksten 18 ar svētbrīdi uz skatuves «Dziesma».

Pēc Dziesmu svētku noslēguma koncerta sekos zaļumballe ar grupu «Krauja Band».

Jānis Dūmiņš ir izcila un unikāla personība latviešu mūzikas vēsturē - jaunu ideju meklētājs un realizētājs, vērienīgu projektu veidotājs un vadītājs. 53 gadus viņš ir bijis virsdiriģents un goda virsdiriģents 13 Vispārējos latviešu dziesmu svētkos, 7 skolu jaunatnes un 6 studentu dziesmu svētkos, un svētkos «Rīgai 800», tādējādi kļūstot par diriģentu ar (pagaidām) visilgāko dziesmu svētku virsdiriģenta stāžu.

Jānis Dūmiņš vasarās dzīvoja savu priekšteču dzimtenē, Baldonē, un jau no 1936. gada dziedāja Baldones jauktajā korī, ko vēlāk arī vadīja un sagatavoja 1938. gada dziesmu svētkiem, tāpat Jānis Dūmiņš vienmēr ir bijis aktīvs Baldones kultūras dzīves atbalstītājs.

Visi pasākumi ir bez maksas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā