Aija Andrejeva ar zvaigznes atbalsīm tēva Alex piemiņas koncertā Lielvārdē

Šo sestdien, 6. augustā, Lielvārdes parkā (vietējie to gan labāk zina kā Lāčplēša parku) blakus vēsturiskajām pilsdrupām Daugavas krastā notiks pagājušā gada nogalē mūžībā aizgājušā dziedātāja, neatkārtojamās balss īpašnieka Alex piemiņai veltīts koncerts “Zvaigznes ceļš”. To organizē – kurš gan cits?! – viņa meita Aija Andrejeva.
Aija Andrejeva: “Man ir liels prieks, ka koncerts notiks Lielvārdē, kur esmu piedzimusi un ilgus gadus dzīvojusi kopā ar ģimeni, kur Alex nodzīvoja visu dzīvi, atskaitot pēdējos sešus gadus, ko dzīvoja Ogrē. Parks, kurā notiks koncerts, mums visiem ir ļoti īpaša vieta, un patiesībā tētim vienmēr bija plāni un sapņi attiecībā uz parku – ka tur varētu notikt koncerti, jo šī ir viena no skaistākajām vietām Latvijā, un viņam vienmēr tā bija īpaša.” ©Publicitātes foto

Katrs ar savu pienesumu senajām dziesmām

Alex kontekstā nosaukt koncertu “Zvaigznes ceļš” - tas ir ļoti trāpīgi, tāpat kā tā dalībniekus dēvēt par “zvaigznes atbalsīm”. Plānots, ka šajā koncertā piedalīsies leģendārās grupas “Opus pro” zelta sastāvs ar ģitāristu un daudzu hitu autoru Hariju Zariņu priekšgalā (viņš būs arī ar savu grupu “Colt”), komponists un grupas “Opus” (arī “Modo”) ciltstēvs Zigmars Liepiņš, komponists un plaša profila mūziķis Uldis Marhilevičs (projekta “Rīga” līderis - arī tajā savulaik dziedājis Alex), grupas “Līvi” spice Jānis Buķelis jeb Buks un Ainars Virga, dziedātāji Jānis Aišpurs, Ivo Fomins, Dināra Rudāne, Olga Rajecka, Antra Stafecka, Atis Ieviņš, grupas “Dagamba”, “Very Cool People”, “Laime pilnīga”, “Laika suns” un daudzi, daudzi citi.

Programmā skanēs “Opus pro” skaistākās dziesmas, tostarp arī kāda varbūt sen piemirsta. “Koncerta koncepts paredz, ka visi izpilda tikai un vienīgi Alex dziedātās dziesmas. Piemēram, “Dagambai” būs sava versija par dziesmu “Čempions” - manuprāt, šai grupai ļoti atbilstoša dziesma. Arņa Račinska “Laika suns” izpildīs “Sex, Sex, Sex” - daudzi droši vien tādu dziesmu nemaz nezina, tā ir no [“Opus pro”] albuma “Es eju tevi zagt”. Ainars Virga ar Buķeli kopā ar “Colt” spēlēs dziesmu “Atā - atā”, ko “kolti” savulaik izpildīja kopā ar tēvu. No jaunajiem - Katō, kura izpildīs dziesmu “Bang Bang”. Tāpat būs interesanti paklausīties, ko “Very Cool People” būs izdarījuši ar pāris gabaliem. Katrs nāk ar savu pienesumu, un tas padara šīs dziesmas savdabīgas. Man liekas ļoti forši, ka šīs dziesmas ieskanēsies citos sastāvos jaunās un citādākās versijās, man tieši tā arī to gribējās. Katrā ziņā - būs rokenrols!” priecājas Aija Andrejeva.

Ar viskiju aplieti teksti un Alex klātesošā balss

Alex piemiņai veltītā koncerta “Zvaigznes ceļš” organizēšana lielā mērā ir viņa meitas Aijas nopelns. “Repertuāru mēs likām kopā ar Hari, visu pasākumu kā režisore satur Maija Kalniņa. Taču es teiktu, ka tas ir visu mūsu kopīgais darbs,” skaidro Aija. Starp citu, pasākumā klātesošs būs arī… pats Alex. Piemēram, koncerta dekorācijas tiks veidotas no viņa uz lapiņām pierakstītajiem dziesmu tekstiem. “Viņš vienmēr bijis populārs ar to, ka pa visu skatuvi izlikti dziesmu teksti, un tie joprojām ir dzīvi - salīmēti ar skoču, aplieti ar viskiju, taču šie teksti ir! Man likās, ka tos nepieciešams kaut kā ierāmēt. Ja viņam šie teksti vienmēr bijuši līdzi uz skatuves, tad mums kā zvaigznes atbalsīm jāgādā par to, lai arī tie tiktu integrēti koncertā. Pašlaik tie ir samaketēti un tiks izmantoti skatuves sānu malās kā dekorācijas. Ar minimāliem un mūsu rīcībā esošajiem līdzekļiem vēlamies viņa klātbūtni padarīt it kā tur uz vietas esošu,” stāsta Aija.

Protams, par Alex klātbūtni gādās arī pati Aija, jo, uz viņu lūkojoties un it īpaši viņas spēcīgo balsi dzirdot, nevar neatminēties tēva vokālu. Bet ko tad koncertā dziedās viņa pati? “Man viens saka - tev noteikti jādzied šī dziesma, otrs - nē, tev jādzied šī dziesma utt., bet es taču nevaru dziedāt visu koncertu!” smejas Aija. “Protams, ka dziedāšu “Mēs pārejam uz tu”, kurā ieskanēsies arī paša Alex vokālās partijas, protams, arī “Mīļā” un “Tu un es” - tās dziesmas, kuras izpildu arī visos savos koncertos, kuras iekļautas manā pamata repertuārā.”

Pa bērnības atmiņu pēdām Lāčplēša parkā

Koncerts iesāksies ar nozīmīgajām Atmodas laika dziesmām “Svētuguns” un “Brīvību Baltijai”. Izrādās, koncerta norises vieta ir gluži simboliska - arī Alex savulaik bijušas idejas par šī parka izmantošanu. “Oficiāli tas saucas Lielvārdes parks, taču manā pasaulē tas ir un vienmēr ir bijis Lāčplēša parks. Lielvārdes parku mēs saucam par Lāčplēša parku tāpēc, ka tur tiešām mājo eposa “Lāčplēsis” skulptūras - tā ir maģiska vieta. Lielvārde ir vieta, kur es uzaugu, kur mēs dzīvojām. Arī pats Alex tur nodzīvoja visu dzīvi, atskaitot pēdējos sešus gadus, kad dzīvoja Ogrē. Viņam vienmēr paticis šis parks,” stāsta Aija. “Ļoti, ļoti sen, kaut kad 70. gados, tieši tajā vietā, kur mums būs skatuve, esot bijusi pastāvīga estrāde, kur notikuši svētki un koncerti. Arī mana mamma atceras, ka viņai jaunietes gados bijusi “škrobe” par to, ka tā skatuve tur tika nojaukta. Savukārt es no savas bērnības atceros, ka tur notika lielas Jāņu svinības, tika rīkotas arī kaut kādas balles, taču tas bija ļoti, ļoti sen. Pašlaik vietējie priecājas, ka beidzot parkā kaut kas notiks, jo šī vieta ir ļoti skaista, pašā Daugavas krastā.”

Dzīve turpinās, rokmūzika arī!

“Kad tētis aizgāja mūžībā, pēc kāda laika man radās sajūta, ka vajag viņa piemiņai sarīkot tādu kārtīgu rokkoncertu, kurā skanētu viņa dziedātās dziesmas, pulcētos viņa draugi, domubiedri un laikabiedri, un arī mākslinieki, kuri iedvesmojušies no “Opus pro” mūzikas. Tas likās ļoti svarīgi man pašai, jo - mums paliek viņa mūzika, un man ir svarīgi, ka tā skan, ka dzīvo mūsos. Gribu, lai cilvēki viņu atceras, un arī pašai sev man šis ir tāds svētīgs notikums. Tā būs gan cieņas un goda izrādīšana, gan vēl viena atvadīšanās, jo viņš aizgāja, gan būdams mans tētis, gan skatuves partneris. Tā ir vēl viena sāpe, kas jāizdzīvo. Man liekas, ka tētim patiktu šāds notikums. Tieši tik vienkārši,” prāto Aija.

Par iespēju šādus koncertus rīkot arī turpmāk dziedātāja izsakās piesardzīgi: “Man vietējie jau izteikuši cerības, ka tā varbūt būs tradīcija, taču man liekas, ka ar šādiem piemiņas koncertiem jābūt uzmanīgiem. Varbūt tas skanēs stulbi, bet - ko tur kustināt pagātni, jādzīvo tālāk, vai ne?! Taču skatīsimies. Būs kārtīgs rokkoncerts, tajā pašā laikā arī mīļš un gaišs. Jāpiedzīvo un jāpārdzīvo šis 6. augusts, tad redzēsim, kurš šis ceļš vedīs tālāk.”

UZZIŅAI

Publicitātes foto

Alex, īstajā vārdā Oļegs Andrejevs, dzimis 1962. gada 10. oktobrī Daugavpilī, miris - 2021. gada 27. decembrī. Latviešu smagā roka grupas “Opus pro” vokālists, dziesmu “Tu un es”, “Rozā lietus”, “Dzimene”, “Pēdējā pietura”, “Čempions” u.c. līdzautors.

Grupa “Opus pro” izveidota 1986. gadā, tās pamatkodolu veidoja ģitārists un dziesmu autors Harijs Zariņš ar Alex, bet vēl tās sastāvā bija grupas “Opus” basģitārists Guntis Vecgailis un bundzinieks Oļegs Upenieks. Pirmā profesionālā “hard & heavy” grupa Latvijā, īpaši populāra tā bija 80. un 90. gados.

Alex 90. gados darbojies arī ASV, latviešu supergrupas “Riga” sastāvā. Pēc ilgākas pauzes uz skatuves atgriezās 2011. gadā, aktīvi sadarbojies ar bijušo grupas biedru Hariju Zariņu, savu meitu Aiju Andrejevu jeb Aishu, kā arī koncertējis “Opus pro” sastāvā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā