Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 2. septembrim

***

2.lapa

Tagadismi un runas par formu

Publicitātes foto

Ar norisēm no rīta līdz vakaram Mākslas stacijā Dubulti atklāts jauno mākslinieku projekts «Tagadismi un runas par formu», kurā visi jaundarbi tapuši, burtiskā nozīmē iekļaujoties cita mākslinieka darbā.

Projekta «Tagadismi un runas par formu» atklāšana Mākslas stacijā Dubulti sāksies piektdien, 26. augustā, pulksten 10.00 un noslēgsies ar vakara «Mirkļdisko».

Pulksten 10.00 jaunie mākslinieki komentēs svarīgāko atziņu no Tomasa Hiršhorna teksta «Veltījums Formai» («Tribute to Form»); pulksten 14.00 notiks jaundarbu prezentācijas; pulksten 16.00 būs tiešsaistes tikšanās ar mākslinieku Tomasu Hiršhormu; bet pulksten 17.00 - projekta atklāšanas uzrunas un «Mirkļdisko» ar dj Plastix (Andris Ratnieks).

««Tagadismi» ir «attiecību projekts» tādā ziņā, ka tas meklē mākslas darba potenciālu sadarbībai šeit un tagad. Vienlaikus «Tagadismus» var salīdzināt ar psihoterapijā praktizētām afirmācijām, kas vērstas uz to, lai ietekmētu domāšanu un apliecinātu, ka dzīvē ir arī labās lietas, pat ja mēs šobrīd tā nejūtamies. Pašreiz dzīvojam blakus drausmīgajam Ukrainas karam, kas pusgada laikā mainījis globālo perspektīvu. «Tagadismu» mākslinieki savu enerģiju velta labākas, laimīgākas pasaules vīzijām,» saka kuratore Inga Šteimane.

«Tagadismus un runas par formu» kopš 13. jūlija īsteno Kristiāns Iesalnieks, Andris Ratnieks (dj Plastix), Liene Lintere, Kintija Avena, Veronika Simoņenkova, Sāra Marija Nudiņa, Elīna Salnāja un Artūrs Bogdanovs. Sešas nedēļas katru dienu kāds no māksliniekiem strādā Mākslas stacijā Dubulti. Māksliniekiem ir uzdevums atrast sava darba materiālu Tomasa Hiršhorna iniciētā projekta «Art=Shelter/«Māksla=Patvērums» realizētajā vidē un konceptuālajā struktūrā. Tomass Hiršhorns ir izcils laikmetīgais mākslinieks, kas radījis jauna veida mākslu publiskā telpā, akcentējot ekskluzivitātes kritiku. Viņa mākslā sastopamais kartons, līmlenta, putuplasts, polietilēna plēve un plastmasas krēsli, kā arī dialogs, mainīgums, sapratne, empātija, cerība un nenogurstoša iekļaujoša attieksme kļuvuši par jauno mākslinieku materiāliem «Tagadismos».

«Tagadismos» ir radusies poēma (Kristiāns Iesalnieks), ir tapusi Ukrainas kara bēgļu fotoportretu sērija, kurā vasarīgi ģērbtos cilvēkus nevar sajaukt ar atpūtniekiem (Veronika Simoņenkova), ir īstenoti zibakcijai līdzīgie «Mirkļdisko» (dj Plastix - Andris Ratnieks) Dubultos, Slokā un Majoros. Pārdefinējot esošo priekšmetu funkciju un atrodot tiem deviācijas, radušās Elīnas Salnājas instalācijas, bet Kintija Avena dokumentē objekta glābšanas operāciju, novirzoties no antropocentrisma dzīļu ekoloģijas virzienā. Simboliskus humānisma cildinājumus modernās, klasiskās un popārtiskās tradīcijās radījuši Liene Lintere, Artūrs Bogdanovs un Sāra Marija Nudiņa. Projekta idejas autore un kuratore ir Mākslas stacijas Dubulti vadītāja Inga Šteimane.

Projekts «Tagadismi un runas par formu» Mākslas stacijā Dubulti norisināsies līdz 25. septembrim katru dienu no pulksten 9 līdz 17.30. Turpinās Tomasa Hiršhorna projekts «Art=Shelter/«Māksla=Patvērums». Ieeja brīva.

Ekskursijas kuratores vadībā: svētdien, 28. augustā, pulksten 16, 3. septembrī pulksten 16 izstāžu zālē un tiešsaistē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā