2022. gada mūzikas topi - ko iecienījusi Latvijas publika?

Iesākoties jaunam gadam, parasti tiek pavilkta svītra iepriekšējā gadā sadarītajam, un tas attiecas arī uz mūziku. Apkopots prestižais radiostacijas “Radio SWH” Top 40, savukārt citā ne mazāk nozīmīgā dziesmu popularitātes rādītājā, Latvijas Radio 2 aptaujā “Muzikālā banka” sācies fināla balsojums.  
Šogad “Muzikālā banka” notiks jau 23. reizi. Pērn vērtīgākās dziesmas titulu ieguva “Prāta Vētra” un “Tautumeitas” ar dziesmu “Tur, kur Dieva kamanas slīd”. Par otru vērtīgāko dziesmu kļuva “Limuzīns uz krīta”, ko izpildīja grupa “Citi Zēni”, savukārt trešo vietu ieņēma Dons ar dziesmu “Tas rakstīts debesīs (Piena ceļš)”. ©Publicitātes foto: Andrejs Strokins

Šipkēvics apsteidz Hariju Stailzu un Fredi

“Radio SWH” topā, kā jau tas komercradiostacijām piedienas, vienā katlā nonāk gan pašmāju izpildītāji, gan ārzemju mūziķi (par labākās dziesmas noteikšanas kritērijiem mazliet vēlāk), tāpēc Jānim Šipkēvicam junioram jeb Shipsea varētu būt īpaši pagodinoši, ka 2022. gada atskaites periodā viņš ar dziesmu “Pie upes” ticis uz Top 40 pjedestāla augstākā pakāpiena. Aiz Šipīša ir britu superzvaigzne Harijs Stailzs ar dziesmu “As It Was”, bet bronzas pozīcijās ir “Labvēlīgais tips” ar maija vidū izdoto vasaras ballīšu grāvēju “Tukšu tačku”.

Aiz pirmā trijnieka palicis ar koncertu Viļņā pērn manītais skotu “stārs” Lūiss Kapaldi (dziesma “Forget Me”), bet tālākajās vietās ir pašmāju popa un hiphopa līderu triecienduets Dons un rolands če ar “Brīnišķīgo dienu”, grupa “The Sound Poets” ar “Rituālu”, festivāla “Positivus ‘23” galvenais mākslinieks Sems Smits un vāciete Kima Petrasa ar “Unholy”, Aminata un Būū ar lipīgo un enerģisko hitu “Kur saule”, Robin Schulz & Dennis Lloyd kopdarbs “Young Right Now”, bet desmitnieku noslēdz “Citi zēni” ar “Lieku štuku”.

Jāpiebilst, ka Dons, Šipsī un Harijs Stailzs pārstāvēti Top 20 ar vēl pa vienai savai dziesmai (attiecīgi 14., 15. un 16. vietās). No pārsteigumiem jāmin “Bermudu divstūra” un “Apvedceļa” hita “Brāl, ar dzīvi nekaulē” relatīvi zemā 26. vieta - šķita, ka šis līdz nelabumam lipīgais un apnicīgi bieži skandētais gabals, kura dēļ vienubrīd jau bija bail ieslēgt gludekli un atvērt ledusskapi, būs, kā minimums, Top 10... Ar visiem topa rezultātiem var iepazīties “Radio SWH” mājas lapā.

Jānis Šipkēvics savu 40. jubilejas gadu noslēdza ar uzvaru “Radio SWH” topā, kur pirmajā vietā ierindojās dziesma “Pie upes”, savukārt kopdarbs ar latgaliešu reperi Ūgu dziesmā “Dunka” ieņēma 15. vietu. / Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Nozīmīgākais tops, kas ēterā ir jau 30 gadus

Apskatnieks ķērās noskaidrot, kā veidojas šis prestižais tops, kurā iekļūt ir teju katra latvju populārās mūzikas izpildītāja sapnis. “Radio SWH” Top 20, no kura gada nogalē tiek veidots Top 40, dažādos ētera laikos un veidolos dzirdams kopš radiostacijas dibināšanas 1993. gadā. “”Radio SWH” Top 20 gadu gaitā ir iemantojis valsts nozīmīgākā mūzikas topa statusu, kurā vēlas nokļūt ikviens pašmāju mūziķis. Panākumi šajā topā ir bruģējuši veiksmes stāstus neskaitāmiem māksliniekiem un grupām,” savā mājas lapā lepojas paši radiostacijas pārstāvji. “”Radio SWH Top 20 zīmīgs arī ar to, ka ir vienīgais mūzikas tops lielāko Latvijas radiostaciju vidū, kurā dziesmu vietu secību pilnībā nosaka klausītāji, balsojot par tām mūsu mājas lapā.”

Savulaik tops personificējās ar dīdžeju Arti Volfu, taču kopš 2010. gada to vada cita ētera personība - Artis Dvarionas. “Kā tops veidojas: viena daļā ir tā, ko sabalso klausītāji, bet otru veido dīdžeju “airplay” tops, kas atspoguļo to, ko un cik bieži mēs ēterā spēlējam, cik ilgi turam dziesmas rotācijā utt. Atceroties, cik ilgi Shipsea ar dziesmu “Pie upes” pavasarī bija rotācijā, uzreiz varēja nojaust labus rezultātus. Pa šiem gadiem jau uzkrāta pietiekami liela pieredze, lai pēc attiecīgās dziesmas rotācijā pavadīto nedēļu skaita varētu nojaust arī vismaz aptuvenos tās gada rezultātus. Līdz ar to Shipsea uzvara - nē, tas nebija liels pārsteigums,” skaidro Artis Dvarionas.

Par Madonnu sen vairs nebalso, tagad par savējiem

No gada noslēdzošajā topā iekļuvušajām dziesmām 24 ir pašmāju gabali, bet 16 - ārzemju ražojums. Rietumnieku nokļūšana augstās vietās būtībā ir minētā dīdžeju “airplay” topa noplns, tātad pie tā vainojams “Radio SWH” triumvirāts Artis Dvarionas, Artis Volfs un Andris Freidenfelds jeb Fredis. “85% klausītāju topā balso par latviešiem, tāpēc ir šis “airplay” tops, kas rada ārzemju mūzikas balansu ar latviešu mūziku, jo Top 40 mērķis ir atspoguļot radiostacijas ētera aktualitātes,” norāda Artis Dvarionas. “Protams, nospiedoši lielākais cilvēku balsojums balso par pašmāju māksliniekiem - nav vairs tie laiki, kad lielā skaitā nenormāli balsotu, piemēram, par kādu Madonnas dziesmu. Turklāt, būsim godīgi, [izpildītāji] balso arī paši par sevi - varbūt ne tiešā veidā, bet mobilizējot savu draugu un radu kompānijas.”

Gada tops veidojas no iknedēļas Top 20 rezultātiem, tātad kopsummā veidojas rezultātu tabula no aptuveni 50 nedēļās sabalsotā. Jo augstāka vieta, jo vairāk punktu, jo ilgāk topā, jo lielākas iespējas punktu krātuvi papildināt plus “airplay” topa dati - jāatzīst, ka matemātiski tas nav pats vienkāršākais process. Taču nav svarīgi, vai konkrētais hits bijis topa karalis, piemēram, martā vai augustā, šeit visiem iespējas ir līdzīgas. Problēmas gan ir tām dziesmām, kas iekļāvušās topā gada beigās. “Mums ir bijuši gadījumi, kad kāda dziesma ienāk topā novembrī, uzturas augstās vietās decembrī un nepamet to līdz pat februāra vidum, taču gada topā neiegūst augstu vietu, jo ietrāpījusies robežšķirtnē, kur kalendāri dalās gads, līdz ar to balsis sadalās uz pusēm abu gadu topos,” atminas Artis. Svaigākais piemērs ir Teilore Svifta ar savu globālo hitu “Anti-Hero”, kas apritē nonāca novembra sākumā.

Dons ar “Prāta Vētru” spēkosies par uzvaru “savā” aptaujā

Gada rezultātu apkopošanas ziņā “Radio SWH” tops šķiet objektīvāks par otru (bet varbūt pat pirmo) prestižāko radiostaciju topu - Latvijas Radio 2 “Muzikālo banku”. Šeit uzsvars ir uz finālbalsojumu un pat klausītāju domu uzklausīšanu noslēguma ceremonijas tiešraides laikā, tāpēc pilnīgi loģiski priekšrocības ir svaigākām dziesmām nevis jau kopš gada sākuma līdz mielēm atspēlētiem meldiņiem.

Akurāt šonedēļ “Muzikālajā bankā 2022” sācies fināla balsojums. Līdz 16. janvārim 25 fināla dziesmas vērtēs klausītāji un žūrija, bet no 17. līdz 24. janvārim balsojums turpināsies vairs tikai par 15 klausītāju iemīļotākajām dziesmām. Balsošana notiek aptaujas mājaslapā, savukārt gada vērtīgākā dziesma noskaidrosies pēc klausītāju noslēdzošā balsojuma apbalvošanas ceremonijas laikā, kas notiks 28. janvārī Daugavpils Olimpiskajā centrā. “Šajā “Muzikālās bankas” sezonā aptaujā tika iekļautas teju 150 dziesmas un izskanējuši 44 topi. Jāsaka, ka ir klusējuši vairāki lielie mākslinieki, no kuriem daži savas jaunākās dziesmas publicējuši tikai gada izskaņā, līdz ar to vairs nevarēja paspēt iekļūt finālistu vidū. Lai vai kā - tas dod lielāku iespēju jaunajiem mūziķiem iekļūt finālā,” norāda Latvijas Radio 2 direktors Kaspars Mauriņš.

Laba dziesma augstu kotējas jebkurā radiostacijā - arī “Muzikālās bankas” topā redzamas “Pie upes”, “Tukšu tačku”, “Brīnišķīga diena”, “Kur saule”, “Gads bez kalendāra” u.c. gabali, kas manāmi arī “Radio SWH” Top 40. Latvijas Radio 2 auditorijas specifika ir tāda, ka šīs radiostacijas klausītāji visos laikos neganti mīlējuši Donu (vēl arī “Prāta Vētru” un Intaru Busuli, tāpat arī “Musiqq” puišus un Ivo Fominu), tāpēc Shipsea uz kārtējo balvu saņemšanu drīzāk gan nāksies gaidīt līdz 18. februārim, kad Ķīpsalā tiks pasniegti “Zelta mikrofoni”, taču - kas zina, kas zina…

“Muzikālās bankas 2022” Top 25 (alfabētiskā secībā):

“Afrodīte” - Aminata

“Atpakaļ” - ArtifexLV un Intars Busulis

“Brīnišķīga diena” - Dons, rolands če

“Cauri puķēm” - “Laika upe”

“Gads bez kalendāra” - “Prāta Vētra”, Asnate Rancāne

“Ielai pāri” - Ivo Fomins, Tipa

“Ko vairāk man vajag” - Mesa

“Kur saule” - Aminata, Būū

“Laika mašīna” - Katō

“Laternas” - “Sudden Lights”

“Latvietis” - “Līvi”

“Lieka štuka” - “Citi Zēni”

“Līgava” - “Bermudu Divstūris”, “Auļi”

“Mīlestības kontrabanda” - Marta

“Muoseņa” - “Tautumeitas”, Renārs Kaupers

“Par Tevi” - AnnaKrista, Edavārdi

“Pasaule trīc” - ZeBrene, “Sudden Lights”

“Pie upes” - Shipsea

“Pie vienas uguns” - “The Sound Poets”

“Sarunāsim parunāt” - Miks Dukurs, Veiv

“Sīknauda” - Diona

“Tavs pieskāriens” - Dons

“Tukšu tačku” - “Labvēlīgais tips”

“Turbulence” - Raum

“Zelta važas” - Dārta Stepanova

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā