Pieaug spriedze 'Muzikālajā bankā" – vadībā izvirzās "Citi zēni", Dons, Busulis un "Prāta vētra"

Šonedēļ sākās fināla balsojums par gada vērtīgāko popa un roka dziesmu Latvijas Radio 2 rīkotajā aptaujā “Muzikālā banka 2023”. Lai gan gadi skrien (gandrīz uzrakstījās – kā stirnas…), favorīti šajā aptaujā paliek nemainīgi.
©Andrejs Strokins

Lai tiktu Top 15, nāksies papūlēties

Šogad “Muzikālā banka” notiks jau 24. reizi. Pērn uzvarētāju godā bija grupa “Citi zēni” ar dziesmu “Lieka štuka”, par otru vērtīgāko kļuva grupas “Sudden Lights” izpildītā dziesma “Laternas”, savukārt trešo vietu ieņēma “The Sound Poets” ar “Pie vienas uguns”. Atskaitot “soundpoētus”, pārējie triumfatori arī šogad ir tikuši līdz Top 25, turklāt dauzonīgie “Citi zēni” izdarījušies pavisam viltīgi - vienā dziesmā viņi sametušies kopā ar latvju jautrās mūzikas ciltstēviem no grupas “Labvēlīgais tips”, bet paralēli tam drošības labad deleģējuši savējo (Dagni Roziņu) kopdziesmai ar Dārtu Stepanovu. “Sudden Lights” šogad bijuši uz viļņa, tāpēc viņu klātesamība Top 25 vispār neizbrīna.

“Muzikālajā bankā” vēsturiski lielākoties valdījusi trijotne Dons (četras uzvaras, no tām trīs pēc kārtas), “Prāta vētra” (pat piecas uzvaras, taču divas kopdarbos ar “Musiqq” un “Tautumeitām”) un Intars Busulis (trīs), un viņi iekļuvuši arī šī gada aptaujas Top 25. Turklāt ar labām izredzēm, jo gan Busuļa fani var pamatīgi iepūst viņa burvju flautā, gan Dons aizvest savā lauzto šķēpu karaļvalstī, gan “prātnieki” izdancināt karalienes valsī. Finālbalsojumam kvalificējušies arī citi ierastie “Muzikālās bankas” favorīti (Aija Andrejeva, “Triānas parks”, “Astro’n’out”, “Dzelzs vilks”, “Singapūras satīns” u.c.), līdz ar to var secināt, ka jau par tikšanu Top 15 gaidāma nikna cīņa, bet tālāk būs vēl interesantāk.

Šoreiz vērtīgāko noskaidros maniakālākie balsotāji

Līdz 15. janvārim “Muzikālās bankas” 25 fināla dziesmas vērtēs klausītāji un eksperti, bet 16. janvārī tiks paziņotas tās 15 dziesmas un to izpildītāji, kuri cīnīsies par gada vērtīgākās dziesmas titulu. Pirmo reizi aptaujas vēsturē uzvarētāju starp fināldziesmām noteiks tikai un vienīgi klausītāju un skatītāju balsojums ceremonijas tiešraides laikā 27. janvārī, īsi pēc pulksten 21, Latvijas Radio 2 un LTV1 tiešraidē no Daugavpils Olimpiskā centra. Tas gan ir mazliet dīvaini, jo iepriekš vērtējumā savu artavu nesa arī žūrija, kas šoreiz savu misiju beidz līdz ar Top 15 noskaidrošanu, bet tas liek apšaubīt uzvarētāja kā vērtīgākās dziesmas izpildītāja laurus. Zinot, cik maniakāli balsotāji dzīvo Latgalē, pastāv pamatotas bažas, ka turpat pasākumā uz vietas esošie var sabalsot neticamos augstumos, piemēram, grupu “Latgalīšu reps” ar uz nerviem krītošo influenceri Felipi Gabrielu bonusā.

Par savu izvēlēto kompozīciju līdz 15. janvārim ikviens var reizi dienā nobalsot aptaujas mājaslapā. “Muzikālās bankas” finālbalsojuma dziesmas vērtē arī žūrija, kuras sastāvā ir komponists Zigmars Liepiņš, komponists un aranžētājs Kristaps Krievkalns, operdziedātājs Raimonds Bramanis, diriģents Aigars Meri, dīdžejs un Latvijas Radio 5 mūzikas redaktors Uldis Cīrulis (DJ Monsta), trombonists un Latvijas Radio bigbenda dalībnieks Uldis Ziediņš, dziedātāja Elza Rozentāle, diriģente un dziedātāja Laura Leontjeva, mūzikas žurnālists Uldis Rudaks, kā arī muzikoloģe un LTV Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

“Mikrofona” mantiniece, tikai bez vēstuļu sūtīšanas

“Muzikālā banka” daļēji vērtējama kā savulaik pašas prestižākās dziesmu aptaujas “Mikrofons” tiešā mantiniece. Latvijas Radio 2 ēterā tā skan trīs reizes nedēļā - otrdienās, ceturtdienās un sestdienās. Visa gada garumā klausītāju balsojums mājaslapā nosaka nedēļas, mēneša un gada vērtīgākās dziesmas, savukārt Top 25 iekļūst labākās no šiem atsevišķajiem balsojumiem.

Jau tradicionāli “Muzikālās bankas” gada aptauja noslēdzas ar vērienīgu apbalvošanas ceremoniju, kurā piedalās to dziesmu autori un izpildītāji, kuru darbus klausītāji un žūrija vērtējuši visaugstāk. ““Muzikālās bankas” 2023. gada sezonas aptaujā kopumā tikušas iekļautas 150 dziesmas. Šajā sezonā aptaujā ir gan labi zināmi mākslinieki, gan jauni vārdi, kā arī mūziķi, kuri kādu laiku bija klusējuši un nu ir gatavi sniegt savu artavu popmūzikas celšanai Latvijā. Aktīvi bijuši ne vien paši mūziķi, bet arī klausītāji, iesaistoties topu veidošanā un nenogurstoši balsojot par saviem favorītiem,” vērtē Latvijas Radio 2 direktors Kaspars Mauriņš.

Publicitātes foto

“Muzikālās bankas 2023” Top 25 (alfabētiskā secībā):

“Baļļīte” - “Citi zēni”, “Labvēlīgais tips”

“Cik tālu vēl?” - Chris Noah

“Dzīparos” - Antra Stafecka, Ivo Grīsniņš Grīslis

“Es gaidu ziemu” - “Triānas parks”

“Galerijā” - Lauris Reiniks

“Ilgošanās zvani” - “Astro’n’out”

“Ir” - “Dzelzs vilks”

“Karalienes valsis (dame la mano)” - “Prāta vētra”

“Labvakar” - “Singapūras satīns”

“Latgalita” - “Latgalīšu reps”, Felipe Gabriel

“Lauzto šķēpu karaļvalsts” - Dons

“Ļauj man” - “Kautkaili”

“Mēs turpināmies” - “Sudden Lights”

“Paved mani (tuvāk man pašai)” - Aminata

“Pērkons pāries” - Aija Andrejeva

“Plēsīgi” - Raum

“Raķešu zinātne” - Fiņķis, Patrisha

“Sevi projām dot” - Dārta Stepanova, Dagnis Roziņš

“Smaidot” - Jānis Stībelis

“Spēlē savā burvju flautā” - Intars Busulis

“Šaļti” - “Bez PVN”, Diona

“Tikai savā iztēlē” - Patrisha

“Vēlos dzīvot” - ArtifexLV, Karīna Tropa, Atis Zviedris

“Viņa ir mana terapija” - Aija Andrejeva, Olga Rajecka

“25” - Miks Galvanovskis

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā