Osokins ar domubiedriem atklās festivālu Ukrainas brīvībai

Pēc svētkiem ar pilnu jaudu sāksies nu jau tradicionālais Osokina Brīvības festivāls. Ar dažādiem ieskaņas pasākumiem tas sevi pieteicis jau no marta vidus, tomēr oficiālais šī pasākuma starts tiks dots tikai tagad. Laba ideja vienmēr rada arī labu gaisotni – to apliecinās ikviens, kurš apmeklējis šos festivālus iepriekšējos gados.
©Publicitātes foto

Palīdzība Ukrainai motivēs arī darbam Latvijai

No 5. aprīļa līdz 12. maijam Rīgā un citviet Latvijā norisināsies piektais Osokina Brīvības festivāls, kas jau trešo gadu būs veltīts Ukrainai un tās cilvēkiem, apliecinot nemainīgu atbalstu un solidaritāti ar Ukrainas tautu, sargājot brīvību un demokrātiju. Arī šogad festivāla pasākumu biļešu ieņēmumi un īpašā akcijā portālā “Ziedot.lv” savāktie līdzekļi tiks izlietoti akūti nepieciešamo lietu iegādei frontē esošajiem karavīriem un civiliedzīvotājiem, īpašu uzmanību pievēršot ukraiņu bērniem, turklāt pirmoreiz arī smagi slimu bērnu vecāku atbalstam Latvijā - tiks nodrošināta rūpju bērnu vecākiem nepieciešamā medicīniskā palīdzība, kā arī apmācītas auklītes, lai atvieglotu viņu emocionāli un fiziski grūto ikdienu.

“Esmu patiesi priecīgs, ka jau trešo gadu varam pulcēt tik izcilus māksliniekus, citu jomu profesionāļus un uzņēmumus, lai vienotos Ukrainas un nu arī smagi slimu bērnu atbalstam Latvijā,” priecājas festivāla idejas autors un īstenotājs, pianists Andrejs Osokins. “Ticu, ka festivāla pasākumi kļūs par vietu, kur ne tikai gūt iedvesmu, enerģiju un sirdssiltas emocijas, bet tie mūs motivēs arī jēgpilnam darbam mūsu valsts un Ukrainas labā.”

Apvienojoties sakrālās, klasiskās un tautas mūzikas spēkiem

Festivāla un tā ieskaņas laikā plānoti 13 dažādi pasākumi. Programmā, kas aptvers akadēmisko un arī neakadēmisko mūziku, klasiķu skaņdarbus un pirmatskaņojumus, tiek integrēta arī Ukrainas tematika un mākslas vērtības. Pasākumos piedalīsies gan Latvijā patvērumu radušie, gan speciāli uz festivālu uzaicinātie un šajā valstī joprojām dzīvojošie ukraiņu mākslinieki. Liela uzmanība tiks pievērsta bērniem no kara skartajām teritorijām Ukrainā.

Publicitātes foto

Festivāla atklāšanas koncerts notiks 5. aprīlī Rīgas Svētā Pētera baznīcā, kurā “satiksies balss un ērģeļu majestātiskais spēks, marimbas rotaļīgums, saksofona jutekliskums, kontrabasa samtaini sulīgais skanējums un klavieru valdzinājums” - tā to piesaka rīkotāji. Piedalīsies vokālā grupa “Latvian Voices”, ērģelniece Kristīne Adamaite, saksofonists Aigars Raumanis, pianists Dainis Tenis, ukraiņu kontrabasists Jurijs Gavriļuks, vijolniece Zane Kalniņa, sitaminstrumentālists Reinis Tomiņš, kā arī pats Andrejs Osokins. No minētajiem ļoti interesantu priekšnesumu gatavi likt priekšā “Latvian Voices”, kas atskaņos opusu “Folk Mesa” - tajā satiekas sakrālā, laikmetīgā “a cappella”, kā arī pasaules un latviešu folkloras mūzika, to visu aranžējot īpaši vokālās grupas dziedātāju balsīm. Komponiste Laura Jēkabsone un “Latvian Voices” iedvesmu šim darbam guvuši savā 15 gadu darbībā, atrodoties starp vairākām muzikālajām pasaulēm - akadēmiskā mūzika, mūsdienu “a cappella”, latviešu folklora un kora mūzika. 

Latvieši ar ukraiņiem kopīgos muzikālajos projektos

No citiem festivāla koncertiem noteikti gribētos izcelt 17. aprīlī Anglikāņu baznīcā plānoto ukraiņu-latviešu mūziķu trio un Andreja Osokina koncertu “Ainava ar putniem”. Trio veido latviešu flautiste Liene Denisjuka-Straupe un ukraiņu mūziķi - pianiste Marija Bobrika un klarnetists Nazars Hižijs. Koncertam izvēlēts Pētera Vaska flautas solo skaņdarba nosaukums “Ainava ar putniem”, kur putnam piešķirta brīvības simbola loma - tas, pārvarēdams smagu dabas katastrofu, rod sevī spēku pacelties un atgriezties debess plašumos.

Publicitātes foto

Trio māksliniekiem ideja par ukraiņu un latviešu mūziķu koncertu sekoja kā turpinājums pirmajai sadarbības pieredzei 2022. gada nogalē Parīzē kopā ar kori “Latve”. “Tas bija ne tikai apliecinājums latviešu mūziķu solidaritātei ar Ukrainas mūziķiem, bet arī ziedojumu vākšanas projekts kara skartās Ukrainas atbalstam. Atbalsta sniegšana nav zaudējusi savu aktualitāti arī šobrīd,” norāda projekta autori. “Koncertā ukraiņu un latviešu mūziķi vienosies kopīgā atbalstā Ukrainai. Ukraiņi cīnās par visas Eiropas vērtībām un brīvību, tās uzvara ir svarīga demokrātijas nostiprināšanai un uzplaukumam. Ukrainai ir jābūt Eiropas saimē, lai stiprinātu savu un Eiropas nākotni.” Jāpiebilst, ka šo koncertu atbalsta Polijas vēstniecība Rīgā, atzīmējot 20. gadadienu kopš šīs valsts iestāšanās Eiropas Savienībā.

Aicina uz skaudru filmu par kara šausmām noskatīšanos

Divi interesanti pasākumi, turklāt katrs no citas sfēras, bet ar vienotu ideju notiks arī aprīļa beigās. 27. aprīlī Mūzikas namā “Daile” klausītājiem tiks piedāvāts folkloras un mūsdienu mūzikas sintēzes koncerts “Tautasdziesmu metamorfozes”, kurā piedalīsies pie mums jau par savējo kļuvusī ukraiņu etnomūziķe Viktorija Prituļaka un “Jumalo Jazz Orchestra”, pašmāju kokļu pavēlnieces Laimas Jansones un elektroniskās mūzikas guru DJ Monsta (Uldis Cīrulis) duets “ZeMe”, kā arī ukraiņu dziedātāja, diriģente un muzikoloģe Oksana Nikitjuka un Andrejs Osokins. 

Savukārt 28. aprīlī festivāla akcenti pārcelsies uz kinoteātri “Splendid Palace”, kur pirmo reizi Latvijā tiks izrādīta pilnmetrāžas dokumentālā filma “Kultūra pret karu” (“Культура vs війна”, 2023). Tās varoņi ir slaveni ukraiņu mākslinieki un kultūras darbinieki, kuri pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā iestājušies Ukrainas bruņoto spēku rindās un aktīvi iesaistās brīvprātīgajā darbā. Tiks demonstrēta arī TV3 ziņu dienesta piedāvātā žurnālistu Ievas Vārnas un Sergeja Medvedeva dokumentālā filma “Karš Ukrainā. 730 dienas” (2024). Tā stāsta ne tikai par Ukrainas iedzīvotāju un karavīru dzīvi, viņu ikdienas gaitām un situāciju kaujas laukā kara otrajā gadā, bet arī atspoguļo filmas autoru līdzpārdzīvojumu un notiekošā vērtējumu, esot frontes viskarstākajos punktos. “Filmā parādīta skaudrā kara realitāte - noskaņojuma maiņa, sākot ar cerībām uz pretuzbrukumu un ātriem panākumiem, skumjām par tā neizdošanos un sāpēm par milzīgajiem zaudējumiem, gribas spēku, cīņas sparu, dzimtenes mīlestību un nesalaužamo ticību uzvarai.”

Abu filmu noslēgumā notiks sarunu diskusijas ar filmu veidotājiem un dažādu jomu ekspertiem par drošību Ukrainas kara kontekstā un ukraiņu mākslinieku dzīvi kopš nežēlīgā Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Bērni vismaz uz mirkli varēs aizmirst šāvienu troksni

Osokina Brīvības festivāls punktu liks maija vidū - 12. maijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē notiks noslēguma koncerts, kurā īpašā Mātes dienai veltītā koncertā latviešu un ukraiņu mākslinieki vienosies kopīgā atbalstā ģimenēm un bērniem Latvijā un Ukrainā. Koncertā piedalīsies Ieva Akuratere, Jānis Lūsēns, Zigfrīds Muktupāvels, grupa “Citi zēni”, Ingus Ulmanis un “Lādezers”, vokālā grupa “Midnight Five”, Anastasija Jačmenkina, Andrejs Osokins un citi.

Publicitātes foto

Un vēl - kā festivāla “post scriptum” jūlijā notiks mūzikas instrumentu spēles meistarklašu nometne ukraiņu mūzikas skolu bērniem no Čerņihivas un citiem kara skartajiem apgabaliem. Nometnes laikā bērni, kuru ikdienu un iespējas muzicēt smagi ietekmējis karš, varēs pilnveidot savas prasmes profesionālu pedagogu vadībā un kaut uz brīdi sajust atelpu zem Latvijas mierīgajām debesīm.

Jāuzsver, ka visu festivāla pasākumu biļešu ieņēmumi un portālā “Ziedot.lv” izveidotajā ziedojumu akcijā “Osokina Brīvības festivāls Ukrainai un Latvijai” savāktie līdzekļi tiks izlietoti Ukrainas cilvēku un smagi slimu bērnu vecāku atbalstam Latvijā. Protams, šis festivāls tikai rada papildu rezonansi sabiedrībā, jo palīdzība Ukrainai ir vajadzīga nepārtraukti un neatslābstoši - ziedot var jebkurā brīdī, ne tikai festivāla laikā!

Publicitātes foto

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā