Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu jaunākie rezultāti [teksta tiešraide]

Šodien uzzināsim, kuriem politiskajiem spēkiem nākamos piecus gadus piederēs Rīgas atslēgas. Vēlētāju ievilktie krustiņi un svītrojumi, savukārt, liecinās, kuriem politiķiem rīdzinieki uzticas visvairāk, bet kurus – nīst.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Plkst. 11.50. Jau informējām, ka šajās vēlēšanās divos iecirkņos vēlētājiem deva neapzīmogotas aploksnes.

Plkst. 11.40. Ja salīdzinām 2018. gada Saeimas vēlēšanu rezultātus ar Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu rezultātiem, tad vislabāk savu atbalstītāju skaitu divu gadu laikā ir izdevies palielināt “Attīstībai/Par!”. 2018. gadā par “Attīstībai/Par!” kopā ar sarakstu “Progresīvie” tika nodoti 16,7% balsu. Šogad abu politisko spēku apvienotais saraksts ieguva 26,2% balsu. Popularitātes pieaugums ir 9,5 procentu punkti. Jaunās Vienotības popularitātes pieaugums divu gadu laikā ir 8,5 procenta punkti. Visvairāk savus atbalstītājus pazaudēja sociāldemokrātiskā partija "Saskaņa" - mīnus 13,2 procenta punkti, KPV LV mīnus 11,1 procenta punkti un JKP mīnus 5,8 procenta punkti.

Plkst. 11.25. Jaunie Rīgas domes deputāti - Mārtiņš Staķis, Anete Jēkabsone-Žogota, Mārtiņš Kossovičs, Edmunds Cepurītis, Antoņina Ņenaševa, Māris Mičerevskis, Agnese Logina, Iveta Ratinīka, Viesturs Zeps, Alija Turlaja, Selīna Vancāne, Viesturs Kleinbergs, Miroslavs Kodis, Justīne Panteļējeva, Laima Geikina, Mairita Lūse, Rūta Mežavilka un Ivars Drulle, Vilnis Ķirsis, Ints Ķuzis, Inese Andersone, Olafs Pulks, Dzintra Geka-Vaska, Lauris Ērenpreiss, Uģis Rotbergs, Kārlis Šadurskis, Rita Našeniece, Kaspars Spunde, Einārs Cilinskis, Edvards Smiltēns, Ieva Brante, Ieva Siliņa, Dainis Locis, Jurģis Klotiņš un Valdis Gavars, Linda Ozola, Jānis Ozols, Dāvis Stalts, Valters Bergs, Konstantīns Čekušins, Anna Vladova, Andris Morozovs, Eiženija Aldermane, Romāns Mežeckis, Mihails Kameņeckis, Andrejs Kozlovs, Sandris Bergmanis, Raimonds Rubiks, Igors Solomatins, Andrejs Kameņeckis Vadims Faļkovs, Oļegs Burovs, Juris Radzevičs, Dainis Turlais, Ainars Baštiks, Jakovs Rafaļsons, Miroslavs Mitrofanovs, Jakovs Pliners, Vladimirs Buzajevs un Aleksandrs Kuzmins.

Plkst. 10.47. Mēra kandidātiem pievilktie plusiņi un svītrojumi.

Neatkarīgā

Plkst. 10.30. Rīgas domes deputātu vietu sadalījums. Visvairāk deputātu vietu ticis "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (AP/P) apvienotajam sarakstam -18 vietas. Saskaņai ir 12 vietas, "Jaunajai vienotībai" - 10 vietas, apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) apvienotajam sarakstam - 7 vietas, "Gods kalpot Rīgai" (GKR) - 5 vietas, bet Latvijas Krievu savienībai (LKS) un Jaunajai konservatīvajai partijai (JKP) - katrai pa 4 deputātu vietām.

Neatkarīgā

Plkst. 10.20. Beidzot saskaitītas visas vēlētāju balsis! Par "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (AP/P) apvienoto sarakstu nobalsojuši 26,16%, par "Saskaņu" - 16,89%, par Jauno Vienotību - 15,24%. Piecu procentu robežu pārvarējuši 7 saraksti.

Neatkarīgā

Plkst. 09.53. Vēl vienā Rīgas vēlēšanu iecirknī - 144.vēlēšanu iecirknī Puškina licejā, Sarkandaugavas ielā - atklātas 419 neapzīmogotas balsošanas aploksnes, kuras nevar ieskaitīt vēlēšanu rezultātos, šorīt TV3 atzina Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Plkst. 09.50.

Plkst. 09.40. Tā kā Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu izdevumi, neskaitot partiju reklāmas, pārsniedza 2 miljonus eiro, bet uz vēlēšanām aizgāja vien 171 tūkstotis balsstiesīgo vēlētāju, tad viens vēlētājs valstij izmaksāja aptuveni 12 eiro.

Plkst. 09.30. Apkopojot informāciju par 154 iecirkņos balsojušo izvēli, potenciālais spēku samērs Rīgas domē nav mainījies. "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (AP/P) apvienotais saraksts šobrīd pretendē uz 18 Rīgas domes deputātu mandātiem, "Saskaņa" - uz 12 mandātiem, "Jaunā vienotība" - uz 10 mandātiem, apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) apvienotais saraksts - uz 7 mandātiem, "Gods kalpot Rīgai" (GKR) - uz 5 mandātiem, bet Latvijas Krievu savienība (LKS) un Jaunā konservatīvā partija (JKP) - katra uz 4 deputātu mandātiem. Vēl tiek gaidīta informācija no viena iecirkņa.

Neatkarīgā

Plkst. 08.45. Šobrīd ir saskaitītas balsis no 155 iecirkņiem! Vēl jāgaida informācija no viena - 97. iecirkņa. Tieši šajā iecirknī, kas atrodas Rīgas Klasiskajā ģimnāzijā, neapzīmogotu aplokšņu dēļ par nederīgām atzīs, iespējams, 300 aploksnes. Pašlaik apkopotie dati liecina, ka par AP/P nobalsojuši 26,17% vēlētāju, par "Saskaņu" - 16,89%, bet par JV - 15,26%. Tā kā nesaskaitīti ir vien 0,42 procenti no vēlētāju aploksnēm, tad būtisku izmaiņu vairs nevar būt.

Plkst. 08.22. Apkopojot informāciju par 154 iecirkņos balsojušo izvēli, Rīgas domē varētu būt iekļuvuši septiņi politiskie spēki. "Attīstībai/Par!" un partijas "Progresīvie" (AP/P) apvienotais saraksts šobrīd pretendē uz 18 Rīgas domes deputātu mandātiem, "Saskaņa" - uz 12 mandātiem, "Jaunā vienotība" - uz 10 mandātiem, apvienība "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Latvijas Reģionu apvienības (NA/LRA) apvienotais saraksts - uz 7 mandātiem, "Gods kalpot Rīgai" (GKR) - uz 5 mandātiem, bet Latvijas Krievu savienība (LKS) un Jaunā konservatīvā partija (JKP) - katra uz 4 deputātu mandātiem. Vēl tiek gaidīta informācija no diviem iecirkņiem.

Plkst. 08.10. Šobrīd ir saskaitītas balsis no 154 iecirkņiem. Vēl jāgaida informācija par diviem iecirkņiem, taču, visticamāk, nekādas būtiskas izmaiņas balsu sadalījumā nebūs.

Neatkarīgā

Plkst. 07.45. Saskaitītās balsis no 148 vēlēšanu iecirkņiem liecina, ka visi pilsētas mēru kandidāti ir saņēmuši vairāk plusiņus nekā mīnusiņus. Vēl nav apkopota informācija no 8 iecirkņiem.

Neatkarīgā

Plkst. 7.05. Šobrīd ir saskaitītas 148 iecirkņos balsojušo balsis. Kopumā šajos iecirkņos balsoja 161 574 vēlētājs, taču par derīgām atzītas tikai 161 247 aploksnes (99,8%) un 158 997 (98,41%) vēlēšanu zīmes. Tikai divos iecirkņos visu vēlētāju aploksnes un zīmes bijušas derīgas.

Plkst. 6.20. Eksperti norāda, ka viens no iemesliem zemajai vēlētāju aktivitātei varētu būt koronavīrusa apstākļi, kas nemudināja apmeklēt vēlēšanu iecirkņus, lai gan tajā pašā laikā vairāki cilvēki sociālajos tīklos dalījušies ar savām pārdomām - kāpēc lielveikali un tirdzniecības centri ir ļaužu pārpildīti, bet vēlēšanu iecirkņi tukši? Reportāža no vēlēšanu iecirkņiem šeit.

Ģirts Ozoliņš/F64

Plkst. 6.15. Līdz galīgo rezultātu uzzināšanai par jauno Rīgas domes sastāvu vēl trūkst informācija no 8 iecirkņiem. Spēku samērs nav būtiski mainījies.

Neatkarīgā

Plkst. 6.10. Kovida ierobežojumu dēļ šīs vēlēšanas bija atšķirīgas tām īpašajām iedzīvotāju grupām, kas mīt vienkopus un veselības stāvokļa vai juridisku iemeslu dēļ nevar doties uz pilsētas vēlēšanu iecirkņiem. Atšķirīgas arī iecirkņu komisiju darbiniekiem - jo jāelpo spirta tvaiki, jālīmē pēdiņas uz grīdas un biežāk jādodas mājas vizītēs. Vairāk par uzzināt šeit.

Ģirts Ozoliņš/F64

Plkst. 06.00. Apkopojot informāciju par 143 iecirkņiem, CVK saņēmis 154 085 derīgās aploksnes (36,45%) un 153 142 derīgās zīmes (99,39%). Vēl gaidāma informācija no 13 iecirkņiem.

Oksana Džadana/F64

Plkst. 05.40. Lai sadalītu domes deputātu vietas starp kandidātu sarakstiem, piemēro šādu kārtību:

1) nosaka par katru kandidātu sarakstu nodoto derīgo vēlēšanu zīmju skaitu;

2) par katru kandidātu sarakstu nodoto vēlēšanu zīmju skaitu dala secīgi ar 1, 3, 5, 7 un tā tālāk, līdz dalījumu skaits ir vienāds ar kandidātu sarakstā pieteikto kandidātu skaitu;

3) visus iegūtos dalījumus par visiem kandidātu sarakstiem sanumurē kopējā dilstošā secībā;

4) deputātu vietas secīgi saņem tie kandidātu saraksti, kuriem atbilst lielākie dalījumi.

Plkst. 05.30. Visvairāk plusiņus sarakstā ""Attīstībai/Par!, "PROGRESĪVIE"" saņēmis tā līderis Mārtiņš Staķis (1807), savukārt lielāko svītrojumu skaitu šajā sarakstā izpelnījusies Anete Jēkabsone-Žogota (2790), liecina Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā publicētā informācija, apkopojot informāciju par 143 iecirkņiem.

Plkst. 05.20. Lielāko atbalstu "Saskaņas" sarakstā saņēmis tā līderis Konstantīns Čekušins (7161), savukārt lielāko svītrojumu skaitu izpelnījies Emīls Jakrins (712), liecina Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā publicētā informācija, apkopojot informāciju par 143 iecirkņiem.

Plkst. 05.10. Saskaitot 143 iecirkņu balsis, vadībā ir Attīstībai/Par!" un "Progresīvie" saraksts, par kuru nobalsojuši 26 procenti. Par "Saskaņu atdoti 17,2 procenti balsu, "Par Jauno Vienotību" -15,5% balsu. 5% barjeru pārvarējušas 7 partijas.

Neatkarīgā

Plkst. 01.10. Pirmie vēlēšanu rezultāti: vadībā "Saskaņa".

Par "Saskaņu" novēlējuši 25,2%, par Attīstībai/Par!" un "Progresīvie" - 17,59%, par "Jauno Vienotību" - 10,27%.

Neatkarīgā

Tiesa, pagaidām tie ir rezultāti tikai no trim vēlēšanu iecirkņiem.

Plkst. 01.36. CVK prezicē vēlētāju skaitu, proti, Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās kopumā nobalsojis 171 521 vēlētājs jeb 40,58 procenti.

Plkst. 00.01. Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās kopumā nobalsojuši 171 611 vēlētāji jeb 40,6 procenti. Tā ir bijusi viszemākā aktivitāte pašvaldību vēlēšanās Rīgā kopš 1997.gada.

Neatkarīgā

Šogad Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās gaidīja ierodamies 422 681 vēlētāju. Iepriekšējās dienās iecirkņos klātienē nobalsoja 81088 vēlētājs, atrašanās vietā - 239 vēlētāji. Vakar uz iecirkņiem aizgāja 89 196, bet atrašanās vietā balsoja 1088 vēlētāji.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā