Bordānu izvilkt uz tepiķa zaļzemniekiem neizdodas

Cīņā ar savu sīvāko politisko pretinieku – tieslietu ministru Jāni Bordānu – Zaļo un zemnieku savienība cietusi vēl vienu prognozējamu sakāvi. Parlaments, pat neiesaistoties debatēs, noraidīja partijas pieprasījumu premjerministram Krišjānim Kariņam, kuru ZZS vēlējās piespiest izvērtēt ministra iespējamo mēģinājumu ietekmēt tiesu varu.
©Oļesja Sokolova/F64

Ar pieprasījumu Saeimas atbildīgajā komisijā ZZS vērsās pēc tam, kad tiesnešu un advokātu neizpratni raisīja tieslietu ministra Jāņa Bordāna paustais sašutums par Vidzemes rajona tiesas Limbažos pirmās instances spriedumu, kas attaisnoja kukuļošanā apsūdzēto bijušo “Latvijas dzelzceļš” valdes priekšsēdētāju un Igaunijas miljonāru Oļegu Osinovski. Ministrs arī apšaubīja tiesneša Kārļa Jansona profesionalitāti.

“Situācijā, kad ir lieta, kura atstāj lielas sekas uz sabiedrības uzticamību tiesu sistēmai, šī lieta tiesneša apzinātas rīcības rezultātā nonāk pie tiesneša, par kuru ir zināmi fakti, un paši tiesneši bija konstatējuši, ka Jansons nav nedz ar augstāko reputāciju, nedz ar labāko profesionālo novērtējumu tiesu sistēmā,” vērtējot tiesas spriedumu, par tā taisītāju izteicās ministrs.

Neapmierinātību par J. Bordāna vēstījumu pauda arī Tieslietu padome, kas savā rezolūcijā aicināja visus sabiedrības locekļus, tai skaitā valsts amatpersonas, nekritizēt spriedumus, pirms tie ir pieejami pilnā argumentācijā, bet, izsakot kritiku, ievērot civilizētas diskusijas principus, kā arī respektēt Satversmē un likumos noteiktos tiesas darbības principus un tiesneša neatkarību.

Tieslietu padome norādīja, ka šādā situācijā tā valsts demokrātiskās iekārtas un tiesu neatkarības aizsardzības interesēs uzskata par nepieciešamu izskaidrot, ka konkrētajā lietā vēl nav pieejams pilnais spriedums. Līdz ar to nevienam, kurš nav piedalījies attiecīgajā procesā, šobrīd nav iespējams izteikt argumentētu viedokli par šā sprieduma kvalitāti. Turklāt šis spriedums nav spēkā un ir pārsūdzams augstākā instancē.

Uzskatot, ka tieslietu ministrs, kurš pret tiesnešiem ir tiesīgs rosināt disciplinārlietas, ar saviem paziņojumiem centies ietekmēt tiesu, ZZS mēģināja panākt, lai ar J. Bordānu norāj premjers, taču viņš pat neieradās uz atbildīgās komisijas sēdi.

Uz to neieradās arī tieslietu ministrs, kaut arī bija saņēmis premjera rezolūciju par komisijas apmeklēšanu - apgalvo ZZS pārstāvošais Viktors Valainis, kurš, būdams viens no pieprasījuma parakstītājiem, gandrīz neuzspēja pieteikties uz debatēm par šī pieprasījuma apstiprināšanu.

Viņš arī bija vienīgais debatētājs, un ZZS pieprasījums neguva pat visas opozīcijas atbalstu, kā rezultātā tika noraidīts, un tieslietu ministrs uz tepiķa tā arī netika izsaukts.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā