Jānis Dombrava: Viņķeles atbildība ir jāizvērtē

Tiesībsargs Juris Jansons uzskata, ka atbildīgie par vakcīnu pasūtījumiem pret Covid-19 noteikti ir jāmeklē. Opozīcijā pastāv arī uzskats, ka būtu vērtējama arī politiķu kriminālatbildība. Šī doma valdošajā koalīcijā gan nav populāra, tikai Nacionālā apvienība uzskata, ka Veselības ministrijas iepriekšējās vadītājas atbildība vismaz jāizvērtē arī krimināltiesiskā ziņā.
©Ieva Ābele/Saeima

Tiesībsargs uzsver, ka tiesiskā valstī nedrīkst pieļaut situāciju, ja, notiekot pāridarījumam pret sabiedrību, amatpersonām neesot uzdevumu augstumos un nepildot pienākumus, netiek meklēti atbildīgie. “Sods gan ir justīcijas jautājums. Bet teikt, ka vienkārši tā sanāca, tā nedrīkst būt,” akcentē J. Jansons.

Viņš norāda, ka, vērtējot bijušās veselības ministres Ilzes Viņķeles (“Attīstībai/Par!”) publisku kļūdas atzīšanu, norādot, ka tā esot bijusi cilvēcīga kļūda, jāsaprot, ka lēmumi tiek pieņemti valdībā, strādā ierēdņi.

“Ikviens varētu atvainoties par daudz ko - pārkāpu atļauto ātrumu, pārgāju pāri ielai pie sarkanās gaismas, un tā bija cilvēcīga kļūda, jo katrā sarkanajā var atrast mazliet zaļā. Ar atvainošanos nepietiek,” saka tiesībsargs.

Līdzīgās domās ir arī Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava.

Viņš uzskata, ka bez I. Viņķeles atbildības jāvērtē arī tie veselības nozares amatpersonu pieņemtie lēmumi, kuri ļāva tik plaši izplatīties infekcijas slimībai - neesot ņemti vērā aicinājumi rīkoties, kas ir novedis pie situācijas, ka Latvija ir viena no Covid-19 slimības smagi skartajām valstīm. J. Dombrava norāda, ka laikus netika ņemti vērā ieteikumi par ieceļošanas ierobežošanu no vīrusa visvairāk skartajām valstīm.

Tiesībsargs ir norādījis, ka noteikti ir jāmeklē atbildīgie par Covid vakcīnas neveiksmīgo iepirkumu. Jūsuprāt, atbildīgie meklējami ierēdņu vidū vai arī politiķu?

Manuprāt, saistībā ar šiem epidemioloģiskās drošības jautājumiem, ja mēs redzam, ka uz ielas tiek sodīti trīs cilvēki, kas atrodas sabiedriskā transporta pieturvietā, ar ievērojamiem naudas sodiem, tad gan veselības ministra, gan ministrijas vadošo darbinieku atbildība par epidemioloģisko drošību arī ir jāvērtē. Vai ir izdarīts darbs kvalitatīvi un laikā, vai nav saskatāma nolaidīga rīcība un tamlīdzīgi.

Es skatītos politiskās vadības līmenī - iepriekšējā ministra darbības laiku, nevis tagadējā.

Atlaistā veselības ministre Ilze Viņķele ir atvainojusies par “cilvēcīgo kļūdu” vakcīnu iepirkuma procesā, līdz ar to uzņemoties politisko atbildību. Bet vai ar politisko atbildību būtu gana, ņemot vērā epidemioloģiskās situācijas nopietnību, varbūt vajadzētu izvērtēt arī valdības locekļu, ierēdņu kriminālo atbildību?

Varu izteikt atzinību, ka viņa pauda šo atvainošanos, bet man gan likās ļoti negatīvi, ka šī atvainošanās nāca brīdī, kad bija informācija, ka prokuratūra uzsākusi lietu, nevis iepriekš, kad bija asu vārdu apmaiņa par šiem jautājumiem ar premjeru un jebkuru citu, kas kritizēja iepriekšējā ministra darbību par to, kā Veselības ministrija sagatavojas vakcinācijai un īsteno ierobežošanas pasākumus.

Es nodalītu divas puses - politiskā atbildība no tiesiskās atbildības.

Opozīcija un arī respektējami juristi ir pauduši viedokli, ka par visiem sabiedrības uzmanību pievērsušajiem iepirkumiem vajadzētu veidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju. Ņemot vērā, kādus rezultātus sniegusi lielākā daļa iepriekš izveidoto komisiju, jūs šādu ieceri atbalstītu?

Parasti, kad tiek veidotas komisijas, tās veido ar lielām ekspektācijām, bet darbu noslēdz ar lielu vilšanos. Šai gadījumā uzskatu, ka mazāk būtu nepieciešams politiskais šovs, bet atbildīgajām tiesībsargājošajām iestādēm tiešām rūpīgi un ātri vajadzētu veikt darbu, veikt izvērtējumu par to, vai ir saskatāms noziedzīgs nodarījums, kurās epizodēs tas ir saskatāms. Tas būtu svarīgāk nekā politiskais šovs par to, kas šajos procesos izdarīts pareizi vai nepareizi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā