Satversmes tiesa atkal sarūgtina konservatīvos

Satversmes tiesa, taisot vēl vienu spriedumu, kas viendzimuma pāru tiesības tuvina par tradicionālajiem dēvēto pāru tiesībām, Saeimas konservatīvajiem spēkiem atkal likusi saraukt degunu un aktualizēt ideju par tās likvidāciju reformējot.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Satversmes tiesas spriedumu kontekstā ideja par institūcijas likvidēšanu vai reorganizēšanu pirmo reizi no Saeimas tribīnes izskanēja pēc tam, kad tiesa lēma, ka arī viendzimuma pāriem ir tiesības uz atvaļinājumu pēc bērna dzimšanas.

Līdzīgu reakciju izraisījis arī piektdien pasludinātais spriedums, kas nosaka, ka mantojuma atstājēja partnerim valsts nodevas apmērs par nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā ir diskriminējošs.

Proti, ņemot vērā, ka Latvijā viendzimuma attiecības nav legalizētas, mantojot partnera nekustamo īpašumu, palicējam par tā reģistrēšanu jāmaksā 7,5% no mantotā īpašuma vērtības.

Salīdzinājumam - tradicionālajās ģimenēs palicējam un kopā ar mantojuma atstājēju dzīvojušajiem bērniem, mazbērniem par reģistrāciju jāmaksā vien 0,25% no mantotā īpašuma vērtības.

Tiesa spriedumā norādījusi, ka ģimenes attiecību tiesiskajam regulējumam un ģimenes ekonomiskās un sociālās aizsardzības un atbalsta pasākumu tiesiskajam regulējumam jāveido vienota un saskanīga tiesiskā regulējuma sistēma.

“Tādēļ Ministru kabinetam ir jāgādā, lai pēc viendzimuma partneru ģimenes attiecību tiesiskā regulējuma stāšanās spēkā Ministru kabineta noteikumos ietvertais ģimenes ekonomiskās un sociālās aizsardzības un atbalsta tiesiskais regulējums būtu saskanīgs ar jauno ģimenes attiecību tiesisko regulējumu, kā arī atbilstošs vispārējiem tiesību principiem un citām Satversmes normām, starptautiskajām un Eiropas Savienības tiesībām,” pauž Satversmes tiesa.

Lieta tika ierosināta pēc tiesībsarga Jura Jansona pieteikuma. Viņš uzskatīja, ka apstrīdētā norma ir par neatbilstošu Satversmei tādēļ, ka tā nenodrošina aizsardzību un atbalstu viendzimuma partneru izveidotām ģimenēm. J. Jansons

aicināja Ministru kabinetu noteiktā termiņā konstatētos trūkumus novērst, tomēr tas netika izdarīts.

Reaģējot uz tiesas spriedumu, Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dombrava atgādina, ka šis nav vienīgais tiesas spriedums, kas mudina apsvērt domu par tās likvidēšanu.

“Pēdējā laikā Satversmes tiesa pieņem tik radošus lēmumus, ka tiešām rodas jautājums par šīs iestādes - teiksim - nepieciešamību. Atceramies, ka pirms dažām nedēļām tiesa pieņēma spriedumu, ka kriminālnoziedznieks, kas izcietis sodu, var strādāt bērnudārzā. Nezinu, cik tālu mēs šādi aiziesim ar dažādām plašākai sabiedrībai nepieņemamām normām,” pauda politiķis.

Viņa kolēģis partijā, Saeimas Juridiskajā komisijā strādājošais Jānis Iesalnieks ir maigāks izteikumos un norāda, ka prātīgāk būtu nodevu samazināt visu šķiru testamentārajiem un līgumiskajiem mantiniekiem. “Vismuļķīgāk tagad būtu, ja Ministru kabinets noteiktu kaut kādas privilēģijas tieši viendzimuma “partneriem”,” sociālajā tīklā “Twitter” raksta deputāts.

Neiedziļinoties Satversmes tiesas spriedumā un viendzimuma pāru tiesību nostiprināšanas jautājumos, J. Iesalnieka ideju pauž arī Jaunās konservatīvās partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans. “Mēs esam par mazākiem nodokļiem kopumā, visiem vajag mazākas nodevas,” saka politiķis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā