GKR atkal meklē izeju no "Saskaņas" ēnas

Ar “Saskaņu” saites sarāvusi, “Gods kalpot Rīgai” atkal devusies jauna sadarbības partnera meklējumos, lai partiju apvienībā startētu 14. Saeimas vēlēšanās. Šis varētu būt nopietns izaicinājums, ja ņem vērā, ka identiski centieni vienreiz jau cietuši neveiksmi.
©Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Pēc relatīvi veiksmīgā starta Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās, kurās, pirmo reizi kandidējot atsevišķi no “Saskaņas”, tika iegūti pieci mandāti, “Gods kalpot Rīgai” līderis Andris Ameriks par politisko spēku atgādina ar paziņojumiem, ka tas noteikti kandidēs 2022. gada rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

Ar šādu paziņojumu viņš nācis klajā arī trešdien un atklājis, ka GKR meklē sadarbības partnerus. “Es pats personīgi un daži valdes locekļi šobrīd turpina aktīvu pārrunu darbu, lai partija “Gods kalpot Rīgai” piedalītos nākamajās Saeimas velēšanās. Protams, mēs nestartēsim kā atsevišķa partija, bet vēlēšanu apvienībā ar citu politisko spēku. Es uzskatu, ka partijai “Gods kalpot Rīgai” ir jāsaglabājas kā organizācijai ar savu nosaukumu un jāveic aktīvs darbs visos līmeņos - pašvaldības, valsts un Eiropas. Pārrunas ar potenciālajiem partneriem ir tikai pašā sākuma stadijā, bet es ļoti ceru, ka tuvākajā laikā varēšu jums paziņot labus jaunumus un aicināt aktīvi iesaistīties priekšvēlēšanu darbā,” paziņojumā partijas biedriem pauž A. Ameriks.

“Saskaņa” nepalīdzēs

Par līdzīgu ieceri - izrauties no “Saskaņas” ēnas un startēt 2018. gada 13. Saeimas vēlēšanās, veidojot partiju apvienību ar citiem reģionālajiem politiskajiem spēkiem, - GKR paziņoja arī 2017. gada partijas kongresā.

Toreiz apņemšanās veidot no “Saskaņas” neatkarīgu politisko karjeru GKR neizdevās un 13. Saeimas vēlēšanās abas politiskās organizācijas jau atkal kandidēja vienotā sarakstā.

“Es tajās sarunās nepiedalījos un arī neatceros, kāpēc tā sanāca,” saka tolaik vēl GKR rindās esošā Jūlija Stepaņenko, kas bija vienīgā GKR pārstāve, kas no apvienotā saraksta tika ievēlēta gan 12., gan 13. Saeimā. Nu viņa izstājusies arī no GKR, un ir ļoti iespējams, ka nākamajās Saeimas vēlēšanās kandidēs no Aināra Šlesera topošās partijas.

Nedaudz labāka atmiņa ir “Saskaņas” priekšsēdētājam Jānim Urbanovičam. ““Saskaņa” ir ļoti žēlīga komanda. Sadarbība starp Nila Ušakova un A. Amerika komandu tolaik turpinājās Rīgas domē un, lai tās rīvēšanās mazāk dzirksteļotu, mēs to sadarbību tādā veidā paildzinājām,” netieši norādot, ka GKR tā arī neizdevās atrast sadarbības partnerus, saka J. Urbanovičs.

Savukārt 14. Saeimas vēlēšanās bijušajiem sadarbības partneriem palīdzīgu roku “Saskaņa” nesniegs. “Tagad neredzu nekādu iemeslu viņiem palīdzēt. Toreiz tā bija mūsu palīdzība viņiem. Viņi nodemonstrēja savu vēlmi pierādīt savu varēšanu, viņiem ir labas iespējas to izdarīt bez “Saskaņas” palīdzības,” norāda “Saskaņas” līderis.

Pragmatiķus, ne populistus

GKR pagaidām nav lēmusi par kādu konkrētu partneri vai partneriem nākamajām vēlēšanām. Taču partijas valdes loceklim Oļegam Burovam ir savs redzējums, kādam jābūt potenciālajam partnerim.

“Ņemot vērā, ka GKR var patikt vai nepatikt, bet mēs esam pragmatiski, ar konkrētiem darbiem, neesam populistu partija.

Tādēļ ir kaut kādas lietas, kas mums nepiestāv. Es pats domāju, ka arī šiem spēkiem jābūt pragmatiskiem,

bet šobrīd negribu vilkt nekādas sarkanās līnijas,” prognozējot, ka vēl pirms partijas kongresa novembrī šīs lietas būs jau izlemtas, saka O. Burovs.

Interesanti - 13. Saeimas vēlēšanās neviens GKR Rīgas domes deputāts nepiedalījās, taču uz 14. Saeimas vēlēšanām labprāt kandidētu pats O. Burovs, kas Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās bija GKR kandidāts galvaspilsētas mēra amatam.

A. Ameriks iepriekš gan iezīmējis, ka viens no potenciālajiem partneriem varētu būt iepriekšējā sadarbības partnera A. Šlesera jaundibinātā partija. “Šlesers ir paziņojis, ka veidos jaunu partiju, un aicina pieteikties cilvēkus. Laiks rādīs, vai viņam izdosies sapulcināt nepieciešamo cilvēku skaitu un nodibināt partiju,” iepriekš teicis A. Ameriks un piebildis, viņš redz A. Šleseru kā iespējamo sadarbības partneri.

GKR - iekārojams partneris

Politologs Filips Rajevskis norāda, ka GKR sadarbība ar A. Šlesera partiju, no vienas puses, būtu loģiska un topošajai A. Šlesera partijai pat ļoti noderīga savienība. Savukārt GKR šāda partnerība varētu nenākt par labu. “Ne Ameriks, ne Burovs nav populisti, viņi paši ir saimnieciski orientēti. Šlesers ir vecs partneris, bet viņiem īsti tas populisms neder,” saka eksperts.

Vienlaikus F. Rajevskis uzsver, ka sadarbība ar GKR būtu izdevīga daudziem politiskajiem spēkiem.

“Tā ir Rīgas partija. Viņi var pievienoties jebkuram, kuram vajadzīgs atbalsts Rīgā, un GKR būs labs papildinājums. Viņi ir pieradinājuši rīdziniekus pie sevis,” uzskata politologs.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā