Vjačeslavs Dombrovskis: Nebiju iedomājies, ka "Nekā personīga" var tik ļoti melot

Saruna ar Vjačeslavu Dombrovski
©Rūta Kalmuka/F64

Televīzijas raidījums “Nekā personīga” nesen raksturoja opozīciju kā vāju, tostarp pārmeta, ka tai nav nekādu priekšlikumu izejai no energoresursu sadārdzināšanās krīzes. Jūs esat viens no opozīcijas. Vai jums nav priekšlikumu?

Biju jau pieradis, ka daži mediji par mūsu partiju “Republika” ziņo vai nu neko, vai tikai sliktu, bet biju pārsteigts, ka var melot tik ļoti briesmīgi - nu absolūti saucot baltu par melnu un apgalvojot to, kā vispār nav. Partija “Republika” ar priekšlikumiem par to, kā amortizēt energoresursu krīzi, ir nākusi klajā jau kopš septembra. Galvenais no tiem ir priekšlikums samazināt pievienotās vērtības nodokli elektrībai un dabasgāzei. Šie priekšlikumi ir iesniegti Saeimā jau četras reizes - sākot no septembra un beidzot ar pašu pēdējo laiku. Par to ir bijusi informācija Saeimas ziņās, interneta portālos un medijos, bet “Nekā personīga” pētnieciskie žurnālisti to nav pamanījuši. Pētnieciskie žurnālisti varēja pavaicāt kādiem “Republikas” cilvēkiem, taču nevaicāja.

Nesen Vācijas medijs “Bild” rakstīja, ka tieslietu ministrs un Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs esot paņēmuši kukuli 500 tūkstošu eiro apmērā. Nekāda Latvijas reakcija tam nav sekojusi. Vai tiešām Latvija ir tik baisi korumpēta?

Jā, bija viena partija, kas atnāca kā galvenā korupcijas apkarotāja, taču ir pagājuši gadi, un sabiedrība var šo to secināt. Ir, piemēram, organizācijas “Transparency International” reitingi par korupcijas uztveres indeksu. Igaunija tur ir vienā no augstākajām vietām. Bet Latvija ir apmēram tur, kur Bahamu salas.

Ir jau ļoti skaisti, ka Juris Jurašs ir liels varonis antikorupcijas druvā, bet Latvija ir vienā “kompānijā” ar Venecuēlu. Var droši secināt, ka cīnītājiem pret korupciju nekādu lielu panākumu nav bijis.

Ir “karsts gadījums” ar Rīgas politiķi Mārtiņu Kossoviču (“Progresīvie”), kuram piedāvāts kukulis 2,1 miljona eiro apmērā. Kas notiek?

Man tādas pieredzes, ka man piedāvātu kukuli, nav bijis, tāpēc man ir grūti vērtēt šo gadījumu. Bet tas stāsts izskatās mazliet kosmiski. Es ar ļoti lielu interesi gaidīšu, kā attīstīsies notikumi tālāk.

“Rīgas namu apsaimniekotājs” diezin vai apgroza tādus līdzekļus, lai kādam Kossovičam dotu kukuli 2,1 miljona apmērā...

Man nav tādas pieredzes - neesmu saņēmis kukuļu piedāvājumus. Bet es pieļauju, ka kukuļotājiem ir kādi racionāli aprēķini, kas korelējas ar iespējamo uzņēmuma peļņu (ne apgrozījumu). Ja tiek piedāvāts 2,1 miljons, tad kāda ir gaidāmā peļņa un no kā - no namu apsaimniekošanas? Tas neizklausās ticami. Šie cipari neizskatās no šīs pasaules.

Bet nu jā - mēs jau nezinām, kādi vēl ir šīs lietas apstākļi. Tāpēc ar dziļu interesi gaidīšu jaunas ziņas par to, kas tur bija, kas nebija.

2021. gads jau ir tikpat kā noslēdzies. Kā vērtējat šo kovidšausmu laiku un ko gaidāt nākamajā gadā?

Pats galvenais nākamā gada sākumā būs tas, kā valdība izdomās amortizēt milzīgo energoresursu sadārdzinājumu.

Pēc ļoti, ļoti garas muļļāšanās tikai nupat tagad valdība ir izdomājusi kaut ko darīt. Ir beidzot atnākuši novēloti lēmumi, kuriem vajadzēja būt oktobrī. Mēs piedāvājām samazināt PVN elektrībai, gāzei, siltumam. Valdība ir paziņojusi, ka būs kāds komplekss, labāks risinājums. Tad nu tagad redzēsim, vai cilvēki, kas janvārī saņems jaunos rēķinus par elektrību, gāzi un siltumu, sajutīs, ka valdība viņus nav aizmirsusi un par viņiem rūpējas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā