Ramona Petraviča: Lai tad laulības institūts izzūd pavisam

Saeimas komisijām nodotais Civilās savienības likums viskonservatīvāk noskaņotajiem parlamentāriešiem ir kā tradicionālo vērtību, tajā skaitā laulības, iznīdēšanas vēstnesis.
©Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Tiek uzskatīts, ka likuma legalizētās viendzimuma pāru attiecības iznīdēs ne tikai laulības institūtu, bet radīs aizvien vairāk cilvēku ar netradicionālu seksuālo orientāciju.

Viena no šāda viedokļa piekritējām ir opozīcijā strādājošā bijusī labklājības ministre Ramona Petraviča, kas, likumprojektam virzoties uz galīgo balsojumu, centīsies to padarīt par absurdu.

Kas jums liek domāt, ka pretējā dzimuma pāri neslēgs civilo savienību?

Pretējā dzimuma pāri, ja to būtu vēlējušies, salaulātos. Viņiem nav nekādu šķēršļu, lai to izdarītu. Tādēļ nekas neliek domāt, ka viņi slēgs šādu savienību, jo dzīvo kopā arī tādi pāri, kas pastāv laulībā, bet izveidojuši jaunas attiecības un kaut kādu iemeslu dēļ iepriekšējo laulību nav šķīruši.

Nekādi šķēršļi nepastāv - nevajag aizbildināties, ka laulāšanās - tas ir tik dārgi, ka nevar noslēgt laulību. Ja ir izvēle neslēgt, tad nepalīdzēs nekādi likumi. Ja tas tiešām ir finanšu jautājums, tad pašvaldības vismaz vienreiz gadā, piemēram, svētā Valentīna dienā vai citā datumā, piedāvā reģistrēties bez maksas.

Kā šis likums veicinās “dabiskas ģimenes” izzušanu, ja likuma sniegtās tiesības, saskaņā ar jūsu teikto, izmantos pārsvarā viendzimuma pāri?

Bērni, kas uzaugs šādās ģimenēs, nezinās, kāda ir dabiskā ģimene. Bērnu psihe uzaugot ir nenobriedusi, viegli ietekmējama un traumējama. Viņi nevarēs norādīt, kas ir tētis, kas ir mamma.

Šajā likumā ir iekļauta norma, ka uzticība attiecībās nav nepieciešama. Tas bērniem radīs nedabīgu un nepareizu uztveri. Līdz ar to ļoti ticams, ka bērni, pieņemot šādu modeli, ka tas ir atbilstošākais un pareizākais, arī savu dzīvi, iespējams, turpinās veidot šādās attiecībās, jo viņi nekad nesapratīs, kas ir dabiskā ģimene. Viņi šādas attiecības nebūs pieredzējuši.

Viņiem nebūs izpratnes, kādi pienākumi ir tēvam un mātei. Ja bērni šādās ģimenēs uzaugs, viņiem nebūs tiesību arī uz saviem bioloģiskajiem vecākiem. Nākamais solis ir atzīt surogātmātes. Kā citādi nodrošināt iespēju geju pārim tikt pie bērna? Tikai ar surogātmātēm.

Tagad komisijām nodotajam likumprojektam var iesniegt savus priekšlikumus. Vai izmantosiet šo iespēju, un kādi būs jūsu ierosinājumi?

Jā, es izmantošu šo iespēju. Ja jau reiz civilās savienības likums ir tik plašs, rodas jautājums, kāpēc tikai divas personas var slēgt šādu savienību? Ir taču personas, kas piekopj savādāku dzīvesveidu, tad jau arī tās mēs tagad diskriminēsim. Tad jau tas likums jāpaplašina līdz bezgalībai. Legalizēt salaulāšanos ar kaķīti vai lustru, kā tas jau noticis Lielbritānijā. Vai arī - vienalga, cik personas var būt šādās attiecības - piecas vai desmit. Lai tad laulības institūts izzūd pavisam.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā