Viesturs Zeps: VARAM nav Rīgas ministrija

Savu lēmumu apturēt Rīgas teritorijas plānojumu neatlaistais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs skaidro ar to, ka dokumenta veidotāji tajā pieļāvuši daudzas smagas kļūdas. To dēļ neesot bijis iespējams apstiprināt plānu, un azartspēļu lobijam ar lēmumu neesot nekāda sakara.
©Oksana Džadana/ F64

Šīs pozīcijas aizstāv arī ministra partijas biedrs, Rīgas domes “Latvijas attīstībai” frakcijas vadītājs un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētājs Viesturs Zeps.

Viņš pat ir pārliecināts, ka A. T. Pleša vadītā ministrija bijusi pārāk pretimnākoša Rīgas pašvaldībai, tādējādi liedzot savu uzmanību citām Latvijas pašvaldībām.

Pat koalīcijas partneri ir pārliecināti, ka Rīgas teritorijas plānojums tika apturēts azartspēļu lobija dēļ. Kā pārliecināsiet par pretējo, ja esat citās domās?

Nezinu, kopš kura laika Pulks ir teritoriālo plānojumu eksperts.

Lēmums ir administratīvs, un ir norādīti pietiekami smagi konstatējumi. Šajā gadījumā VARAM kolēģi nemaz nevarēja lemt citādi. Pretējā gadījumā būtu jāuzņemas atbildība par nepareizu plānu.

Tā retorika, kas izskan, ka VARAM kaut ko vajadzēja vai nevajadzēja, ir lieka. Ir jāļauj profesionāļiem darīt savu darbu. Mēs taču nevaram arī Satversmes tiesai teikt, kādus lēmumus vajag pieņemt un kādus nevajag.

Līdz ar to būtu jānoliek emocijas malā un jāstrādā, bet mēs tērēsim resursus un enerģiju, lai tiesātos. Rīdzinieki no tā neko neiegūs.

Partneri arī norāda, ka ministra Pleša lēmums nozīmē to, ka pilsētas attīstība apstāsies uz vairākiem gadiem. Vai no tā nevarēja izvairīties, apturot tikai daļu plānojuma?

Mēs runājām ar kolēģiem VARAM, kāpēc nevar plānu apturēt tikai kaut kādā daļā. Bet tie pārkāpumi ir pārāk lieli un nopietni, lai to būtu iespējams likumīgi izdarīt.

Tagad stāsta par rīdziniekiem un Rīgas attīstības apturēšanu uz desmit gadiem, bet pie lēmumu pieņemšanas jāpieiet atbildīgi. VARAM pirms sava gala lēmuma brīdināja, arī tagad ministrija nāk pretim Rīgas domei. Kaut arī nevajadzētu to darīt, jo ir arī citas pašvaldības, ar kurām jārunā. VARAM nav Rīgas ministrija.

Problēmas ir jārisina, kad tās rodas, nevis pieņemot brāķi un politiski mēģinot tagad pārrulēt pāri.

Vai VARAM lēmums ietekmē Rīgas brīvostu?

Gan jā, gan nē. Mēs ar attīstības departamentu iezīmējām ostas nākotnes attīstības plānu, diskutējām, kur veidot zaļās zonas, kur neveidot, kur noņemt sarkanās līnijas pār Daugavu, jo ir pavisam skaidrs, ka tur tilti netiks celti.

Paļaujoties uz domi, mēs cerējām, ka šīs lietas tiks ņemtas vērā, un paši neveicām tās darbības, kuras šobrīd būs jāveic. Šādi būs jāziedo divi gadi.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā