Ulda Pīlēna projekts pieņem taustāmākas aprises

Ar ambīcijām jaunā politisko sabiedroto kompānijā kļūt par ietekmīgāko reģionālo spēku valstī Latvijas Zaļā partija savā kongresā oficiāli apstiprinājusi lēmumu izstāties no Zaļo un zemnieku savienības un pievienoties būvuzņēmēja Ulda Pīlēna iniciētajam projektam, kurā dalību jau apliecinājusi Latvijas Reģionu apvienība, bet Liepājas partijai un vēl nenodibinātajai U. Pīlēna biedrībai tas vēl stāv priekšā. Tā pat kā ambīciju realizēšana – sociālās aptaujas liecina, ka vēl tikai topošā partiju savienība pagaidām nav spējusi iegūt vismaz 5% elektorāta atbalstu, kas nepieciešams, lai politiskā organizācija iekļūtu Saeimā.
©Ģirts Ozoliņš/F64

Kaut arī ir ziņas, ka ne visi LZP biedri ir sajūsmā par 20 gadus senās sabiedrotās - Latvijas zemnieku savienības - pamešanu, sestdien notikušajā kongresā tādu, kas atbalsta šo lēmumu, bija nospiedošs vairākums. No 268 saņemtajiem biļeteniem “par” izstāšanos bija 257 balsis, “pret” bija desmit balsis, bet vienā biļetenā nebija veiktas atzīmes. Līdzīgs bija rezultāts arī par pievienošanos topošajai partiju apvienībai, kuras pagaidu nosaukums, spriežot pēc LZP kongresa dokumentiem, ir “Reģionu spēks”. Par pievienošanos tam no 269 saņemtajiem biļeteniem “par” saņemtas 255 balsis, “pret” bija 13 balsis, bet viens biļetens bija nederīgs.

LZP līderis Edgars Tavars, uzrunājot kongresa dalībniekus, uzsvēra, ka jaunā partiju apvienība ir gatava uzņemties atbildību, lai risinātu valstī esošās problēmas. Politiķis norādīja, ka svarīga risināmā problēma būs iedzīvotāju situācija nākamajā ziemā saistībā ar straujo pārtikas cenu kāpumu, kā arī nepieciešams rīkoties, lai cilvēki spētu samaksāt elektroenerģijas rēķinus.

Politiķis pievērsās arī bijušajiem partneriem - LZS. Tieši vārdā viņš gan tos nenosauca, taču gana nepārprotami norādīja, ka ar to vairs nebija iespējams turpināt sadarbību, jo tās lēmumi nebija pašu pieņemti. Līdzīgās domās par bijušajiem sabiedrotajiem ir arī LZP Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Lediņš, kas uzskata, ka sadarbība ar LZS jau krietnu laiku stagnējusi.

Drosmīgāka par LZP līderi savā uzrunā bija Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietniece Inga Priede, kas, atbalstot lēmumu izstāties no ZZS, norādīja, ka partija atradusies Aivara Lemberga “fenomena ēnā”. Vien ilggadējais Saeimas deputāts - nu jau bijušais - Ingmārs Līdaka līdzšinējiem sadarbības partneriem pateicās par sadarbības laikā dāvātajām zināšanām.

Uz kongresu bija ieradušies arī topošās partiju apvienības veidojošo organizāciju līderi. LRA priekšsēdētājs Edvards Smiltēns ir pārliecināts, ka partiju apvienība kļūs par ietekmīgāko reģionu spēku Latvijā. To veicināšot apstāklis, ka abas partijas jau gadiem strādājušas kopā - it sevišķi pašvaldību līmenī. Tiesa, pagaidām SKDS apkopotie dati liecina, ka pirms ietekmes nostiprināšanas būs jāizcīna atpazīstamība un popularitāte - maijā par jauno veidojumu bija gatavi balsot vien 2,8% vēlētāju.

Klātesošos uzrunāja arī Liepājas partijas kandidāts premjerministra amatam Māris Kučinskis. Viņa politiskajam spēkam lēmums par pievienošanos apvienībai vēl ir jāpieņem.

M. Kučinskis atgādināja, ka jaunajam sarakstam būs paveicams ļoti daudz darba īsā laikā, jo Saeimas vēlēšanas ir tikai pēc dažiem mēnešiem, bet ir jāpanāk, lai vēlētāji to iepazītu kā vienotu politisko spēku ar skaidru redzējumu par valsts attīstību.

Vienlaikus viņš vēlētos, lai katra no jaunās apvienības partijām varētu veidot savu identitāti un iekļaut to kopējā apvienības idejā. Politiķis ir pārliecināts, ka būs viens no apvienotā politiskā spēka stūrakmeņiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā